Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012


ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ


Γιορτάζουμε σήμερα 26 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Στυλιανού, ας πούμε λίγα λόγια: Ο Άγιος Στυλιανός ήταν γιος πλουσίων γονέων (που μάλλον γεννήθηκε στην Παφλαγονία, χωρίς αυτό να είναι σίγουρο, διότι εκεί φυλασσόταν και ιερό λείψανο του), διδάχτηκε νωρίς απ' αυτούς να είναι εγκρατής και να θεωρεί το χρήμα μέσο για την ανακούφιση και περίθαλψη των φτωχών και των αρρώστων.
Αφού έτσι ανατράφηκε, και οι γονείς του πέθαναν, διαμοίρασε όλη την κληρονομιά του και πήγε σαν ασκητής στην έρημο. Εκεί γνωρίστηκε με άλλους ασκητές, που ζούσε μαζί τους με αδελφική αγάπη, χριστιανική συγκατάβαση και επιείκεια.
Δεν λύπησε ποτέ κανένα, μεγάλη του χαρά μάλιστα, ήταν να επαναφέρει τη γαλήνη στις ταραγμένες ψυχές. Η φήμη της θαυμαστής ασκητικής του ζωής έφθασε μέχρι τις πόλεις, και πολλοί έτρεχαν να τον βρουν για να ζητήσουν απ' αυτόν τις πνευματικές του οδηγίες.Ο Άγιος Στυλιανός, παρά την ερημική ζωή του, έτρεφε στοργή και συμπάθεια προς τα παιδιά, που τόσο αγαπούσε και ο Κύριος. Αν, έλεγε, η ταπεινοφροσύνη αποτελεί θεμέλιο των αρετών, η παιδική ηλικία από τη φύση της είναι περισσότερο ενάρετη, απ' ότι οι μεγαλύτεροι των φιλοσόφων.
Πολλές φορές οι γονείς έφεραν προς αυτόν τα παιδιά τους, και τότε η αγαλλίαση του Αγίου ήταν πολύ μεγάλη. Ο Θεός βραβεύοντας το Ιερό αυτό αίσθημα του, προίκισε τον Άγιο με το χάρισμα να θεραπεύει τα άρρωστα παιδιά και να καθίστα εύτεκνους άτεκνες γυναίκες.
Ο Άγιος Στυλιανός κοιμήθηκε πλήρης ήμερων αλλά και αρετών.

STUDIO B&G 


Ο ΒΙΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ 1840 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Η Αγία Αικατερίνη καταγόταν από οικογένεια ευγενών της Αλεξάνδρειας και μαρτύρησε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. (304 μ.Χ.) Ήταν ευφυέστατη και φιλομαθής. Ήδη σε ηλικία δέκα οκτώ χρονών κατείχε τις γνώσεις της ελληνικής φιλολογίας και φιλοσοφίας, αλλά και ήταν άρτια καταρτισμένη και στα δόγματα της χριστιανικής πίστης.
Όταν επί Μαξεντίου διεξαγόταν διωγμός εναντίον των χριστιανών, η Αικατερίνη δε φοβήθηκε, αλλά με παρρησία διέδιδε πώς ο Ιησούς Χριστός είναι ο μόνος Αληθινός Θεός.
Για το λόγο αυτό συνελήφθη από τον έπαρχο της περιοχής, ο οποίος προσπάθησε με συζητήσεις να την πείσει να αρνηθεί την πίστη της.
Όταν ο έπαρχος διαπίστωσε την ανωτερότητά των λόγων της Αικατερίνης, συγκάλεσε δημόσια συζήτηση με τους πιο άξιους ρήτορες της Αλεξάνδρειας, τους οποίους όμως η Αικατερίνη αποστόμωσε.
Κι όχι μόνο αυτό, αλλά κάποιοι από τους συνομιλητές της Αικατερίνης πείσθηκαν για τους λόγους της και ασπάστηκαν την Χριστιανική Πίστη.
Μπροστά σε αυτή την κατάληξη, ο έπαρχος διέταξε να τη βασανίσουν σκληρά με την ελπίδα πώς η αγία θα λύγιζε και θα αρνιόταν τον Χριστό. όμως η Αικατερίνη έμεινε ακλόνητη στην πίστη της. Πέθανε στον τροχό, ύστερα από διαταγή του έπαρχου.

STUDIO B&G 

Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΥΜΝΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ Κ. ΡΟΥΤΟΥΛΑ


Ό Δήμος Ναυπλιέων και η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδος συνδιοργάνωσαν εορταστική εκδήλωση για την Άλωση του Παλαμηδίου και την απελευθέρωση του Ναυπλίου από τον τούρκικο ζυγό, καθώς και για τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Η εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε  την Κυριακή, 25η Νοεμβρίου 2012 στην αίθουσα τής πρώτης Βουλής των Ελλήνων (Βουλευτικό) στο Ναύπλιο.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνε βυζαντινούς ύμνους, τραγούδια δημώδη, παραδοσιακά, λαϊκά και ρεμπέτικα για τ’ Άνάπλι, το Παλαμήδι καθώς και άλλα ανθολογημένα άσματα Μικράς Ασίας και από διάφορες περιοχές του Ελληνισμού με το μουσικό σχήμα «Βυζαντινοί και Παραδοσιακοί Αντίλαλοι» σε διδασκαλία και διεύθυνση τού Κωνσταντίνου Ρούτουλα.

«ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» AΠΟ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΆΡΓΟΥΣ

 Το Λύκειο Ελληνίδων, παράρτημα Άργους, οργάνωσε εκδήλωση για την επέτειο των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας, την Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012  στο Μπουσουλοπούλειο  Θέατρο Άργους.
Ο εκπαιδευτικός Γεώργιος Κόνδης  παρουσιάσε το θέμα: «1904-1912: Από τα ¨Μυστικά του Βάλτου¨ στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης».
Η παραδοσιακή χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Άργους, υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Ιωάννη Χαβιαρλή  απόδωσαν τραγούδια, ενώ η μεγάλη χορευτική ομάδα του Λυκείου  παρουσιάσε παραδοσιακούς χορούς της Μακεδονίας

ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΕΠΑΙΝΩΝ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ


Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αργολίδας, η καθιερωμένη εκδήλωση απονομής επαίνων και χρηματικών βραβείων στους αποφοίτους των Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών του Ν. Αργολίδας που πρώτευσαν κατά το σχολικό έτος 2011-2012 με την ευκαιρία της επετείου του Πολυτεχνείου.Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρόεδρος του Φ. Δαμούλος τα μέλη του Δ.Σ. και οι πρώην πρόεδροι του Επιμελητηρίου, ο  Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας  Α. Χειβιδόπουλος, οι βουλευτές Ι. Ανδριανός και Ι. Μανιάτης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι  Φ. Στεφανόπουλος και Μ. Κονοπισόπουλος,ο Δήμαρχος Επιδαύρου Κ. Γκάτζιος, ο Αντιδήμαρχος Άργους-Μυκηνών Θ. Οικονόμου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σωτήρης Κωτσοβός , Δ. Πλατής και Κ. Γκαρκάσουλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου