Κυριακή 1 Απριλίου 2018

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΜΕ ΤΑ ΒΑΓΙΑ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ



Η πρώτη  Κυριακή της Μεγάλης Εβδομάδας ονομάζεται  των Βαΐων  γιατί “μετά Βαΐων και κλάδων” έγινε η υποδοχή του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Ο Χριστός μπαίνει στην πόλη χωρίς την βασιλική πολυτέλεια, καθισμένος επί πώλου όνου, αντί για ροδοπέταλα και τελετές, τα μικρά παιδιά κουνούν τα βάγια των φοινίκων, αντί να τον υποδεχτούν οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες του τόπου. Χαρακτηριστικό έθιμο της ημέρας είναι ο στολισμός των εκκλησιών με βάγια, ενώ μετά τη λειτουργία ο παπάς ευλογεί και δίνει στους πιστούς σταυρούς από βάγια, τους οποίους βάζουμε στα εικονίσματα ή όπου αλλού χρειαζόμαστε προστασία. Στον  Μητροπολιτικό   Ναό   του Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου και τον ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Νεκταρίου, από την παραμονή  της εορτής των Βαΐων, γυναίκες και άνδρες  μαζεύονται και κόβουν τα βάγια για την εορτή.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ



Με κάθε λαμπρότητα τελέσθηκε την Κυριακή των Βαΐων 1 Απριλίου 2018, η θεία λειτουργία στον ενοριακό ναό της Αγίας Τριάδος στην Πρόνοια Ναυπλίου. Σε ένα κατάμεστο ναό από πιστούς o εφημέριος του ναού π. Κωνσταντίνος Σέρρος μαζί με τον Ιερέα π. Ιωάννη Παπαϊωάννου μετά το πέρας της θείας λειτουργίας μοίρασαν τα Βάγια στους πιστούς . Στον ενοριακό ναό παραβρέθηκαν ο βουλευτής Αργολίδος Ιωάννης Ανδριανός . Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Κυριακή των Βαΐων (ή Κυριακή του Λαζάρου ή Κυριακή Βαϊοφόρος) η προηγούμενη Κυριακή της εορτής της Ανάστασης. Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών. Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβικής εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα φορέματά τους ζητωκραύγαζαν «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου». 

Σάββατο, 31 Μαρτίου 2018

ΝΑΥΠΛΙΟ-ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ




Το φεγγάρι ολόγιομο στην πόλη του Ναυπλίου κατά την δεύτερη πανσέληνο του Μαρτίου, Σάββατο 31 Μαρτίου 2108.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ



Η καθολική κοινότητα του Ναυπλίου το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018  στην Εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος  παραμονή  των Βαΐων , διοργάνωσαν εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης 1821 και του Φιλελληνικού Κινήματος καθώς και της επετείου της Πολωνικής ανεξαρτησίας. Κατά τους εορτασμούς τελέσθηκε περιφορά της Βαϊοφόρου και  Λειτουργία από τον Καθολικό αρχιεπίσκοπο στην Ελλάδα Σεβαστιανό και τον εφημέριο της εκκλησίας π. Γεώργιο Chorzempa. 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΑΝΑΒΙΩΣΕ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΑ ΠΥΡΓΙΩΤΙΚΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ




Ο Δήμος Ναυπλιέων, ο ΔΟΠΠΑΤ σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Σύλλογο Πυργιωτίκων "Ο Άγιος Γεώργιος", το Νηπιάγωφείο και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι.Ν Αγίου Γεωργίου οργάνωσαν και αναβίωσαν παραδοσιακά έθιμα του Πάσχα. Μικροί, μεγάλοι και λίγο μεγαλύτεροι συγκεντρωθηκαν στην πλατεία του χωριού και αναβίωσαν έθιμα και παραδόσεις του Πάσχα. Οι μητέρες των μικρών παιδιών έφτιαξαν τηγανίτες με μέλι για το κέρασμα.

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ -ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ



Εξαήμερη προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Τόπους  από τις 16- Ιουλίου 2018 έως τις 21 Ιουλίου  2018 .

Τιμή εισητηρίου 600 ευρώ

ΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΗ ΦΟΡΕΣΕ Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ




Πασχαλινά στολίστηκε η πόλη του Ναυπλίου στα πλαίσια των εορτασμών του Ορθοδόξου Πάσχα στην Ελλάδα, Σάββατο 31 Μαρτίου 2018.

ΑΝΑΒΙΩΣΑΝ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ



Στα πλαίσια των Πασχαλινών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δημος Ναυπλιέων τα παιδιά των σχολείων του Ναυπλίου στόλισαν το Λάζαρο και τον καλάντισαν στα σοκάκια της παλιάς πόλης με λουλούδια και κέφι, Σάββατο 31 Μαρτίου 2018. Στην πλατεία Καποδίστρια παιδιά κατασκεύασαν στεφάνια με λουλούδια. Σην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Νάντια Αναστασίου - Σμυρναίου, και φυσικά πολλά παιδιά. Το Λαζαροσάββατο σε πολλά μέρη της Ελλάδας οι νοικοκυρές ζυμώνουν ειδικά ψωμάκια, στα οποία δίνουν το σχήμα ανθρώπου και μάλιστα σαβανωμένου, όπως παριστάνεται ο Λάζαρος στη βυζαντινή εικονογραφία. Τα ψωμάκια αυτά λέγονται λαζάροι, λαζαρούδια, λαζαράκια, λαζόνια, λαζαρέλια κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου