Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

ΝΑΥΠΛΙΟ- ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΙΠΤΗΡΟΣ ΣΤΑ ΠΥΡΓΙΩΤΙΚΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ


Με θρησκευτική κατάνυξη και ευλάβεια αναβίωσε και φέτος το εκκλησιαστικό έθιμο του Ιερού Νιπτήρα στον ενοριακό ναό του Αγίου Γεωργίου Πυργιωτίκων  Αργολίδος, Μεγάλη Τετάρτη 4 Απριλίου 2018. Κάθε χρόνο Μεγάλη Τετάρτη ο εφημέριος του ναού π. Κωνσταντίνος Ξανθόπουλος με πολύ κατάνυξη πλένει τα πόδι δώδεκα μικρών παιδιών από το χωριό. Την διοργάνωση του εθίμου έχει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου Πυργιωτίκων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυργιωτίκων "Αγ. Γεώργιος" . 

Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΥΣΤΙΚΟΥ ΔΕΙΠΝΟΥ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ



Ο ιερέας του ναού π. Κωνσταντίνος Σέρος μεταφέρει την εικόνα του Μυστικού Δείπνου εντός του ναού τρεις φορές και μετά την τοποθετεί στο κέντρο, Μεγάλη Τετάρτη  4  Απριλίου 2018. Στην εκκλησία της Αγίας Τριάδος στην Πρόνοια Ναυπλίου τελέσθηκε η ακολουθία του Μυστικού Δείπνου από τους Ιερείς π. Κωνσταντίνου Σιέρου  και  π. Ιωάννη Παπαϊωάννου. Ο Μυστικός δείπνος σύμφωνα με την Χριστιανική πίστη, διεξήχθη ανάμεσα στον Ιησού και τους Δώδεκα Αποστόλους στην Ιερουσαλήμ μία μέρα πριν τη Σταύρωσή του.

ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΥΓΑ ΕΒΑΨΑΝ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ




 Εθελόντριες του συσσιτίου του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου έβαψαν δεκάδες κόκκινα αυγά για την εορτή του Πάσχα. Τα αυγά μαζί με πασχαλινά κουλουράκια που έφτιαξαν οι εθελόντριες θα διατεθούν για τους απόρους του συσσιτίου του ιερού ναού αλλά και για τους ενορίτες που θα κάνουν Ανάσταση στον ναό της Ευαγγελίστριας. Το συσσίτιο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας θα διανείμει κανονικά φαγητό και ανήμερα του Πάσχα. Ο Ιερέας του ναού και υπεύθυνος του συσσιτίου π. Ελευθέριος Μίχος ,τόνισε πως κανένας πολίτης την ημέρα του Πάσχα δεν θα μείνει χωρίς γεύμα.

ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ -ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ



Το Βυζαντινό μοναστήρι της Αγίας Μονής στο Ναύπλιο, Μεγάλη Τετάρτη 4 Απριλίου 2018. Το μοναστήρι απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο. Ιδρύθηκε το 1144 από τον επίσκοπο Άργους και Ναυπλίου Λέοντα και σήμερα έχει 10 μοναχές. Το καθολικό της μονής έργο του έτους 1149, είναι πρότυπο βυζαντινής τέχνης της εποχής των Κομνηνών  και όπως λέει και ο Γάλλος βυζαντινολόγος Κάρολος Ντηλ, είναι «το ωραιότερο της δευτέρας χιλιετηρίδας». Είναι τετρακιόνος ναός με ελαφρό τρούλο και έχει κτισθεί με λαξευτούς πώρινους ισοδομικους λίθους. Σύμφωνα με την κτητορική του επιγραφή, που είναι εντοιχισμένη εξωτερικά, στα δεξιά της κεντρικής εισόδου, ο ναός αποτελεί χορηγία του επισκόπου Άργους και Nαυπλίου Λέοντα, ο οποίος τον ανήγειρε το έτος 1149. Το «Ιερόν Παλλάδιον» του Ναυπλίου είναι η Μονή Αρείας, ευρύτερα εδώ γνωστή μόνο με την ονομασία «Αγία Μονή». Είναι ένα  σπουδαίο καλοδιατηρημένο δείγμα βυζαντινού ναού, τόπος συνεχούς προσκυνήματος και αντικείμενο ζωηρών περιγραφών εκ μέρους των κατά καιρούς περιηγητών της Αργοναυπλίας. Βρίσκεται σε οπτική επαφή με το Ναύπλιο, στις ανατολικές υπώρειες του φρουρίου «Παλαμήδι».

ΝΑΥΠΛΙΟ- ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΣ ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ





Φαναράκια τοποθέτησε ο Δήμος Ναυπλίου στην πόλη ενόψει του Ελληνορθόδοξου Πάσχα στην Ελλάδα, Μεγάλη Τετάρτη 4 Απριλίου 2018.

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 Ανοιξιάτικα μπάνια στην παραλία της Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο, Μεγάλη Τετάρτη 4 Απριλίου 2108.

ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ



Τα Τρίκαλα είναι πόλη της δυτικής Θεσσαλίας, πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και του Δήμου Τρικκαίων. Η πόλη διασχίζεται από τον ποταμό Ληθαίο, ο οποίος αποτελεί παραπόταμο του Πηνειού. Η Καλαμπάκα είναι κωμόπολη του Νομού Τρικάλων και πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου. Βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας και εκτείνεται στο βορειοδυτικό μέρος του Θεσσαλικού κάμπου. Είναι χτισμένη δίπλα στο σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο των Μετεώρων, ενώ κοντά της περνάει ο Πηνειός ποταμός. Κατοικούνταν από τα αρχαία χρόνια με το όνομα Αιγίνιο.

Τρίτη, 3 Απριλίου 2018

TΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ




Στον Ιερό ναό της Παναγίας Ναυπλίου τελέσθηκε η ακολουθία του όρθρου της Μεγάλης Τετάρτης ιερουργούντος του εφημέριου του Ιερού ναού π. Διονύσιο Ταμπάκη, Μεγάλη Τρίτη 3 Απριλίου 2018. Στο τέλος της Ιερής Ακολουθίας η εκκλησιαστική χορωδία του ναού έψαλε το τροπάριο της Κασσιανής. Την διδασκαλία της χορωδίας είχε ο μαέστρος Θεοδόσιος Αντωνιάδης μαθητής του αείμνηστου Βασιλείου Χαραμή. Ο ιερός ναός της Παναγίας είναι ένας ιστορικός ναός της πόλης Ναυπλίου από την εποχή της ενετοκρατίας, εκεί μαρτύρησε και ο πολιούχος της πόλης ο νεομάρτυρας Άγιος Αναστάσιος ,στο ναό αυτόν δίδαξαν μεγάλοι ρήτορες όπως ο Ηλίας Μηνιάτης κα. Κάθε χρόνο το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης η χορωδία του αείμνηστου Βασιλείου Χαραμή για πολλά χρόνια έψαλλε το τροπάριο της Κασσιανής ,με μια μελωδία που συναρπάζει κάθε πιστό που βρίσκεται στον ναό και τον κάνει να ταξιδεύει νοερά. Το τελευταίο τροπάριο στην ακολουθία είναι της ευσεβούς και λογίας ποιήτριας του Βυζαντίου Κασσιανής. «Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή, την σην αισθομένη θεότητα, μυροφόρου αναλαβούσα τάξιν, οδυρομένη, μύρα σοι προ του ενταφιασμού κομίζει…».

ΑΡΓΟΛΙΔΑ- ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ




Συνεργείο της εταιρείας Οικοανάπτυξη  για λογαριασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εκτελεί ψεκασμό κατά των κουνουπιών στον Υδροβιότοπο Ναυπλίου Νέας Κίου , Μεγάλη Τρίτη 3 Απριλίου 2018. Η καταπολέμηση των κουνουπιών στο περιαστικό και αγροτικό σύστημα αφορά κυρίως ψεκασμούς προνυμφοκτονίας σε αποστραγγιστικά κανάλια, ρέματα, εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών και πλημμυρισμένες εκτάσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου