Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Λεόντιος: O αγειορείτης όσιος από το Άργος

leontios 1
Στις 18 Ιουνίου η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του Οσίου Λεοντίου του Μυροβλήτη ο οποίος καταγόταν από το Άργος.
Ο Λεόντιος γεννήθηκε στην αργολική πόλη το 1520. Από μικρή ηλικία διακρίθηκε για την ευσέβειά του. Έφηβος, εγκατέλειψε τους γονείς και τους φίλους του και ησύχαζε σε κάποια μονή της Αργοναυπλίας (ενδεχομένως του Αγίου Θεοδοσίου του Νέου στην περιοχή του σημερινού Παναριτίου) για μικρό χρονικό διάστημα.
68 χρόνια στη μονή
Στα 17 του, το 1537, ο Λεόντιος, αποφάσισε να φύγει για τη μονή του Οσίου Διονυσίου στο Άγιο Όρος. Εκεί έμεινε ως μοναχός για 68 συνεχή χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα δεν βγήκε ποτέ έξω από το μοναστήρι. Αυτό θεωρείται μεγάλος πνευματικός άθλος.
Στη μονή του Οσίου Διονυσίου περνούσε τη ζωή του με νηστεία και ολονύκτιες προσευχές. Διακρινόταν για τη σύνεση, την πραότητα, την ταπεινοφροσύνη. Μπορούσε να προβλέπει σαφέστατα τους διαλογισμούς και τις πράξεις όλων όσοι πήγαιναν σε αυτόν. Πολλούς τους έσωσε με τις συμβουλές του και τις προσευχές του.
Πέθανε σε ηλικία 85 ετών, έπειτα από μικρή ασθένεια, στις 16 Μαρτίου 1605. Μετά την ταφή του στη μονή και κατά την ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του, «βλέπουσιν οφθαλμοφανώς οι αδελφοί το οσιακόν εκείνο σώμα πανταχόθεν βλύζον άγιον μύρον». Γι΄ αυτό καλείται «Όσιος Λεόντιος, ο Διονυσιάτης και Μυροβλήτης».
Την ακολουθία του Αγίου συνέταξε ο μοναχός του Αγίου Όρους Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης. Ο υμνογράφος ονομάζει τον Λεόντιο θεοειδή βλαστόν του Άργους, αγλάισμα του Άργους, σεπτόν εγκαλώπισμα του Άργους.
Η βιογραφία και η ακολουθία του Αγίου Λεοντίου βρέθηκαν στα αρχεία του Αγίου Όρους και ήρθαν στη δημοσιότητα μόλις το 1948.
Σήμερα, στην περιοχή Πορτίτσες του Άργους υπάρχει ιδιωτικός ναός αφιερωμένος στον Όσιο Λεόντιο και τον Άγιο Αγγελή τους Αργείους.
Η τοιχογραφία του Οσίου Λεοντίου που εικονίζεται στη φωτογραφία, βρίσκεται στην Ι.Μ. Κουτλουμουσίου

http://argolika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου