Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Πώς οι «Οκτάπους» του Ναυπλίου έγιναν «Καμάκια»

alkis
του Γιώργου Νικολόπουλου      Τη δεκαετία του '70, μέχρι και τα μέσα του '80, και στο Σύνταγμα, και στη Ρόδο, και σ' όλη την Ελλάδα (πλην της Χερσονήσου του Άθω) τα Καμάκια μεσουρανούσαν.
Όμως τα δικά μας παιδιά, τα τέκνα της αργολικής γης, είχαν το καλύτερο όνομα...
Τα Καμάκια του Ναυπλίου ήταν γνωστά στο γυναικείο πληθυσμό όλης της οικουμένης, βοηθώντας σημαντικά στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Οι τουρίστριες, αφηγούμενες στις φιλενάδες τους στα ξένα, τις ταξιδιωτικές τους εντυπώσεις από την Ελλάδα, δίπλα στις λέξεις «Epidaurus», «Mycenae», «Palamidi», πρόσθεταν με υπονοούμενα και τη λέξη «Kamaki»...
Ο Άλκης Κατσουλιέρης, ο Βαγγέλης Ζιβάγκος, ο Στελάρας, ο Μάικ ο Χαχαμάς, ο Σπύρος Κοσκινάς, ο Χάρης Χρυσός, ο Όττο, ο Κώστας Ψωμαδάκης, ο Γιώργος Γαλιώτος, ο Κάλτσας, ο Τόνι από το Τολό, ο Λιόλιος ήταν η «ντριμ τιμ» με τις μεγαλύτερες επιτυχίες.
Παρόλο που οι αναφορές γίνονταν για τα «Καμάκια του Ναυπλίου», οι περισσότεροι από αυτούς ήταν Αργείτες οι οποίοι έπαιζαν «εκτός έδρας». Ο Αργείτης Άλκης Κατσουλιέρης ισχυρίζεται ότι ήταν αυτός που έδωσε το όνομα «Καμάκια»...
Αρχικά, οι γκρικ λάβερς της Αργολίδας ονομάζονταν «Χταπόδια» και ο ...σύλλογός τους «Οκτάπους» επειδή όλοι κι όλοι ήταν 8... Στη συνέχεια όμως βγήκαν στην πιάτσα και άλλοι πολλοί που ζήλεψαν τη δόξα των «χταποδιών». Ήταν τα λεγόμενα «Χωριουδάκια», οι ψιλικατζήδες της υπόθεσης, που ναι μεν δεν είχαν την επαγγελματική καταξίωση των οκτώ, ωστόσο έκαναν «φιλότιμες» προσπάθειες.
Έγιναν λοιπόν πολλοί και το όνομα έπρεπε να αλλάξει... Το «τριαντάφυλλα» ακουγόταν λίγο φλώρικο, το «σαρανταποδαρούσες» πάλι, σιχαμερό, έτσι προσωρινά ονομάστηκαν «Καμικάζι» καθώς «χτυπούσαν» κι έφευγαν...
Ήταν αρχές του '70, μάλλον το 1972, όταν ένα πρωινό, στο καφενείο του Φασαρία στο Άργος, ο Κατσουλιέρης εκμεταλλευόμενος το... ρεπό του έπινε τον καφέ του μαζί με άλλους συναδέλφους του, πιθανόν σιγοτραγουδώντας: «Τι θα κάνετε το βράδυ, ντου γιου λάικ φροϊλάιν δι γκρις»... Γυρίζει στον Χαχαμά και τον αιφνιδιάζει: «Τι λες; «Καμάκια», καλό δεν ακούγεται; Έχει σχέση με ψάρεμα και με κάρφωμα». Ο Χαχαμάς ενθουσιάστηκε, όπως επίσης και οι υπόλοιποι του σωματείου που ομόφωνα το ενέκριναν.
Λίγους μήνες αργότερα, ο Βασίλης Βασιλικός, ο γνωστός συγγραφέας έρχεται στην Αργολίδα με σκοπό να γράψει το νέο του βιβλίο που θα είχε ως θέμα τους ...διεθνιστές εραστές. Ο Άλκης Κατσουλιέρης του μίλησε για τη νέα χρήση της λέξης, η οποία μπήκε ως τίτλος στο βιβλίο του, κάνοντάς τη γνωστή σε όλη την οικουμένη.
Φωτογραφία: O Άλκης Κατσουλιέρης (δεξιά), "νονός" και αρχηγός των Καμακιών, εν δράσει.
http://argolika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου