Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011




Κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για τον Ανάβαλο



Με πανηγυρικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση και από το ΠΑΣΟΚ υπογράφτηκε την Δευτέρα η σύμβαση για την κατασκευή του έργου «Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χωνικά, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Δήμο Μιδέας».
Η πρώτη χρονικά ανακοίνωση έγινε από το γραφείο του υφυπουργού και βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Μανιάτη, για να ακολουθήσει μετά από λίγο η επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Κώστα Σκανδαλίδη.

Πρόκειται για ένα έργο της τάξεως των 8.204.760,07 ευρώ το οποίο σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα πρόκειται να ολοκληρωθεί σε 30 μήνες. Το έργο είναι ενταγμένο και χρηματοδοτείται από το «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013»

Η συνολική γεωργική έκταση που αξιοποιείται με την κατασκευή των έργων ανέρχεται στα 60.000 στρέμματα περίπου, το συνολικό μήκος των σωλήνων των αρδευτικών δικτύων προβλέπεται να είναι συνολικού μήκους 67.000, ενώ αυξάνεται η πίεση στο δίκτυο σε σχέση με αυτήν πού αναφέρεται στις υπάρχουσες μελέτες (ΥΠΕΧΩΔΕ 1978), ώστε τα νέα δίκτυα, να λειτουργούν σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές. Η μεταφορά και διανομή του αρδευτικού νερού πρόκειται να γίνει με την κατασκευή τριών νέων αντλιοστασίων επί της κεντρικής διώρυγας Αναβάλου και της δεξαμενής Κουτσοποδίου (Μαλαχιά), δέκα τεσσάρων μικρότερων ενδιάμεσων, πού θα εξυπηρετούν περιφερειακές διανομές, καθώς και δώδεκα δεξαμενές ενδιάμεσης ρύθμισης και διανομής.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι έργο πνοής για την Αργολίδα. Ο μεγαλύτερος οπωρώνας της χώρας γίνεται, ξαναπαίρνει ζωή. Το νερό διασφαλίζει και τη δυνατότητα ενός νέου μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης και όλοι μας είμαστε πολύ χαρούμενοι που αυτή η δουλειά έχει πάρει πια το δρόμο της. Πήραμε και την υπόσχεση του αναδόχου ότι το έργο θα γίνεται με τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές και προϋποθέσεις, έτσι ώστε να σημαδέψει την ευρύτερη ιστορία της αγροτικής ανάπτυξης της χώρας και ιδιαίτερα της περιοχής».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε τόνισε: «Η Αργολίδα θεωρείται μία απ’ τις πέντε πιο επικίνδυνες για ερημοποίηση περιοχές της χώρας. Εξαιτίας της κανιβαλικής χρήσης του νερού τις προηγούμενες δεκαετίες, έχουμε τεράστια εισδοχή του υδροφόρου ορίζοντα, της θάλασσας μάλλον στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Έχουμε τεράστια προβλήματα απ’ την υπεράντληση σε πάνω από 8,5 χιλιάδες νόμιμες και παράνομες γεωτρήσεις. Όλο το απαράδεκτο καθεστώς που μας προσέβαλε επί δεκαετίες με βάση αυτό το έργο που σήμερα θα υπογραφεί, θα αρχίσει πια να υποχωρεί, να παίρνει μια άλλη εικόνα».

Τέλος, ο Βουλευτής της Ν.Δ. Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, που και αυτός ήταν παρόν στην υπογραφή της σύμβασης είπε: «Ο Ανάβαλος είναι για ολόκληρη την Αργολίδα έργο πνοής. Με την ολοκλήρωσή του, θα δώσει απάντηση στο πρόβλημα της λειψυδρίας και της υφαλμύρωσης του υδροφόρου ορίζοντα και θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής. Έτσι σχεδιάστηκε και δρομολογήθηκε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα και εξασφαλισμένους πόρους από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου