Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Κοιτάμε το δέντρο (οικόπεδα στη Γλυκιά) και χάνουμε το δάσος (Καραθώνα)

nafpio-karathona-05
του Γιώργου Νικολόπουλου     Έπειτα από τη σημερινή μυστική συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ, που έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου («δεν μιλάμε με το ΤΑΙΠΕΔ»),
ο Δήμαρχος θα έχει την ευκαιρία να κοκορεύεται για τη μεγάλη του ...επιτυχία: Ο Δήμος κατάφερε να αγοράσει έναντι συμβολικού ανταλλάγματος (πόσο άραγε;) δύο οικόπεδα που θα δίνονταν σε "επενδυτές". Ανάλογα και ο Υπουργός και τοπικός Βουλευτής: Ότι ήταν ένας άξιος μεσολαβητής που έδρασε για το συμφέρον του τόπου και των ψηφοφόρων του.
Το έχουμε γράψει πριν από λίγο καιρό, το ξαναδημοσιεύουμε και σήμερα με αφορμή την παραχώρηση των δύο οικοπέδων στη Γλυκιά:
Το σχέδιο είναι από την αρχή καλά μελετημένο από την Κυβέρνηση και το μεσιτικό της γραφείο, το ΤΑΙΠΕΔ. Θα πουλήσουν ετούτη τη στιγμή αυτά που θέλουν και θα τους πούμε κι ευχαριστώ που δεν μας τα πήραν όλα. Παράλληλα, θα νιώθουμε και νικητές, θα πανηγυρίζουμε γιατί κρατήσαμε τα ψίχουλα.
Κατά τη γνώμη μου:
Σε αυτή τη φάση ο κύριος στόχος της Κυβέρνησης, ίσως και ο μοναδικός, είναι να πουληθεί η Καραθώνα. Και δεν θα πει και «όχι» αν της κάτσει και το Κονδύλι ή κανένα οικοπεδάκι στο Ναύπλιο για να βγάλει κανά ψιλό. Και ο πιο άσχετος με το Real estate καταλαβαίνει ότι όλα τα άλλα να προστεθούν μαζί, δεν πιάνουν ούτε το ένα εικοστό της τιμής των 2 χιλιάδων στρεμμάτων της Καραθώνας...
Γιατί λοιπόν συμπεριέλαβαν στη λίστα τα υπόλοιπα ακίνητα; Απλά γιατί μπορούν να αποδειχθούν ένα καλό χαρτί στην προσπάθειά τους να πείσουν ότι είναι διαλλακτικοί, ότι υπολογίζουν την κοινωνία, ότι έχουν τη διάθεση να κάνουν υποχωρήσεις. Θα δείξουν ότι υποχωρούν σε αυτά, για να νιώσει η τοπική κοινωνία (Δήμος, φορείς και πολίτες) ότι σε κάτι είναι νικήτρια. Έστω στο μικρό. Θα πανηγυρίζει και θα αποκοιμιέται τη στιγμή που το μεγάλο φαγοπότι των επενδυτών θα γίνεται για την απόκτηση της Καραθώνας.
Μη μου πείτε ότι, την ώρα που έβαζαν πωλητήριο στον υδροβιότοπο στο Ραμαντάνι, δεν ήξεραν πως είναι αδύνατο να υπάρξει αγοραστής που να αγνοεί ότι ο νόμος τού απαγορεύει να κάνει εκεί επένδυση. Ο μόνος επενδυτής για το συγκεκριμένο οικόπεδο θα μπορούσε να είναι κάποιος βοσκός για να φυλάσσει τα πρόβατά του.
Μη μου πείτε ότι την ώρα που έβαζαν στο ΤΑΙΠΕΔ την Ακροναυπλία και τα ξενοδοχεία της δεν ήξεραν ότι κανείς δεν θα πάει να τα αγοράσει. Ποιος υποψήφιος αγοραστής δεν θα ενημερωθεί ότι αυτά είναι νοικιασμένα σε ιδιώτη για πολλά ακόμα χρόνια (άσχετο αν εκείνος πληρώνει το ενοίκιο) και πως όταν ο νέος ιδιοκτήτης του κάνει έξωση για ιδία χρήση θα μπλέξει σε πολύχρονους δικαστικούς αγώνες. (Εδώ, για έξωση σε δυάρι μπλέκουν με τη Δικαιοσύνη ιδιοκτήτες και ενοικιαστές).
Εντέλει, ο στόχος τους είναι αυτός: Από τα 8 ακίνητα που θα πωλούσαν, διαπραγματεύονται και τελικά υποχωρούν και αποσύρουν 5-6. Όχι βέβαια την Καραθώνα και κανα δύο τσόντες (για ξεκάρφωμα)... Δήμος, φορείς, πολίτες, οικολόγοι, υποστηρικτές του πολιτισμού θα πανηγυρίζουν, θα θεωρούν νίκη το γεγονός ότι από το ολότελα παίρνουν την ...Παναγιώταινα. Θα νιώθουν δικαιωμένοι παρόλο που κοιτάζοντας το δέντρο έχασαν το δάσος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου