Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

10 χρόνια χωρίς τον Γιώργη Καραμάνο

karamanos
Το φετινό Σεπτέμβρη, συμπληρώνονται 10 χρόνια από το θάνατο του ευθυμογράφου Γιώργου Καραμάνου. Ενός από τους σημαντικότερους πνευματικούς ανθρώπους της Αργολίδας,
που η συγγραφική του εμβέλεια δεν περιορίστηκε στα όρια του νομού. Με τις εύθυμες ιστορίες του χωριού, μέσα από τις σελίδες των εφημερίδων, τα βιβλία του αλλά και τα τηλεοπτικά του σενάρια, έγινε γνωστός πανελληνίως και οι μεγάλοι κριτικοί τον κατέταξαν στην ελίτ των ευθυμογράφων.
«Ο Γιώργος Καραμάνος υπήρξε ένας θαυμάσιος ευθυμογράφος που συνέχισε με κύρος και ανάλογη επιτυχία το είδος που καθιέρωσε ο Σταμ-Σταμ. Δηλαδή το χιούμορ του χωριού, τη λαϊκή θυμοσοφία, τη λοξή ματιά με την οποία οι απλοϊκοί άνθρωποι σχολιάζουν τα κουσούρια των άλλων» έγραψε ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.
Ο Καραμάνος γεννήθηκε το 1926 στο Μάνεσι. Από παιδί έδειξε ενδιαφέρον για το γράψιμο και τη ζωγραφική, ενώ από τον πατέρα του –πρωτοπόρο φωτογράφο από το 1907, πήρε τις γνώσεις για την τέχνη της φωτογραφίας, αλλά και την αγάπη του γι' αυτήν. Αρχικά ακολουθώντας τον σαν βοηθός του και στη συνέχεια συνεχίζοντας μόνος του (για ένα διάστημα και επαγγελματικά) να καταγράφει την καθημερινή ζωή, τις ασχολίες και τις εορταστικές στιγμές των συγγενών και των συχωριανών του. Στο μεταξύ έχει αρχίσει ν' ασχολείται με τη συγγραφή, ευθυμογραφημάτων κυρίως και ιστοριών της υπαίθρου, ενώ παράλληλα κάνει τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία, σε εφημερίδα του Ναυπλίου.
Στη δεκαετία του '60 πηγαίνει στην Αθήνα και εργάζεται σε ακτινολογικό τμήμα του ΙΚΑ(μ' ένα μυστήριο τρόπο πάντα κοντά στη φωτογραφία...), χωρίς όμως ποτέ να χάσει την επαφή του με τη συγγραφή αλλά και τη δημοσιογραφία, ακόμα και με τον κόσμο της σατιρικής σκιτσογραφίας. Για χρόνια, συνεργάζεται περιστασιακά με εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας ως αρθρογράφος αλλά και ανταποκριτής (Τα Νέα, Αυγή, Απογευματινή, ΑΝΤΙ, κ.ά) αλλά και της επαρχίας (Αναγέννηση, Δημοσιογράφος, Αργολίδα)ενώ για ένα διάστημα εκδίδει τη δική του εφημερίδα, τη σατιρική "Μπαμ".
Το 1977 διασκευάζει για την τηλεόραση την επιτυχημένη σειρά διηγημάτων του, "Ο φωτογράφος του χωριού", σε 16 ημίωρα επεισόδια, σε σκηνοθεσία Αντώνη Βογιάζου.
Στα τέλη της δεκαετίας του '80, συνταξιούχος πλέον, ο Γιώργος Καραμάνος επιστρέφει στο Μάνεσι όπου συνεχίζει να γράφει και να συνεργάζεται με τοπικές εφημερίδες και περιοδικά. Ακόμα, για ένα διάστημα, διευθύνει τη Βιβλιοθήκη του Ναυπλίου.
Τον Σεπτέμβριο του 2004, πεθαίνει στην Αθήνα, σε ηλικία 78 ετών, έπειτα από αποτυχημένη επέμβαση καρδιάς και τρίμηνη νοσηλεία.
Βιβλία
Γέλιο σε τρεις διαστάσεις, 1954
Εύθυμες ιστορίες του χωριού, 1955
Xωριό μου, χωριουδάκι μου, 1958
Χουνέρι στο τραίνο, 1961
Χωρατά στις γιδόστρατες, 1963
Ένας αιώνας ελληνικού χιούμορ –2τομη ανθολογία, 1967
Ο φωτογράφος του χωριού, 1970 (επανέκδοση το 1984, Εκδόσεις Φιλιππότη)
Ο τελευταίος των γαϊδάρων, 1971
Εν μέσω αυτών –αυτοβιογραφικό, 1972
Γιορτάσιμα, 1977
- Λαχανίδες και λαχανάκια Βρυξελλών, 1987
Γυρεύοντας το πρόσωπο –διηγήματα, Εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2003
(Το 2009, με επιμέλεια της κόρης του Βάλιας, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Γαβριηλίδη», το λεύκωμα το οποίο έφτιαχνε πριν από το θάνατό του με τίτλο «Φωτογραφείον το Μάνεσι»).
Σημ.: Τα βιογραφικά στοιχεία έχουν αντληθεί από την ιστοσελίδα της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος (senariografoi.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου