Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012


"Γκιόσα" η... βασίλισσα της Αργολίδας.

Γκιόσα
 Η πραγματική σημασία της λέξεως είναι η παρδαλή κατσίκα ή προβατίνα, άνω των 6 ετών, που δεν γεννάει πια. Υβριστικά χρησιμοποιείται ως χαρακτηρισμός άσχημη γυναίκας προχωρημένης ηλικίας. Κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από τα αλβανικά [αλβ. gjosa, γίδα].


Για τους κρεατοφάγους Αργολιδείς όμως δεν είναι τίποτε άλλο από το καλύτερο καλοκαιρινό πιάτο, που συνοδεύετε βεβαία από παγωμένη μπύρα η κρασί, τρώγετε ζεστή με αρκετό αλάτι και πιπέρι. Όλο το καλοκαίρι στην Αργολίδα και περισσότερο στα χωριά του πρώην δήμου Μιδέας η Γκιόσα είναι στη ημερήσια διάταξη. Για το ψήσιμο της χρειάζονται πολλά πτυχία γιαυτό τη καλή Γκιόσα θα την βρεις σε "επιστήμονες" του είδους. 
«Επισκεφθείτε τα «γκιοσάδικα» στο Δήμο Μiδέας της Αργολίδας. Κάθε χρόνο, από τον Απρίλιο , την Κυριακή του Θωμά, έως τις 14 Σεπτεμβρίου (συνήθως), είναι η καλύτερη εποχή για τα παραδοσιακά εστιατόρια της περιοχής να ετοιμάσουν , με τον μοναδικό τους τρόπο, την γκιόσα , ψημένη σε πετρόχτιστο φούρνο. 

Πλησιάζοντας, η μυρωδιά προμηνύει τι «μέλλει γενέσθαι» και αποχωρώντας …δεν είστε σε θέση να σκέφτεστε καθώς η γαστριμαργική σας εμπειρία και το ντόπιο κρασί δεν σας το επιτρέπουν».
argolikeseidiseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου