Σάββατο 28 Ιουλίου 2012


Λαογραφικό μουσείο στο Κεφαλόβρυσο, προσφορά του 97χρονου Ευ. Δωρή

Ευάγγελος Δωρής.Απέδειξε πως η αγάπη για τον τόπο του δεν περνά με το χρόνο.
Ο Ευάγγελος Δωρής, είναι πλέον 97 χρόνων. Κι όμως επέστρεψε στον τόπο που γεννήθηκε κι
έζησε τα παιδικά του χρόνια, για να οικοδομήσει ένα ίδρυμα που φέρει το όνομά του. Στο κτίριο
αυτό, που δεσπόζει στο Κεφαλόβρυσο στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο και η Βιβλιοθήκη.


Αξίζει όμως να σταθούμε στην πορεία του Ε. Δωρή, από το 1915 που γεννήθηκε ως τα σήμερα. Δημοτικό πήγε στο Κεφαλόβρυσο, και σχολαρχείο στο Άργος, απ’ όπου αποφοίτησε αριστούχος το
1932.

Το 1935 κατατάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία (ΕΒΑ τότε) και κατόπιν εργάσθηκε ως απλός εργάτης στη φαρμακοβιομηχανία Δαμβέργη. Το 1937 με προτροπή φίλων, δίνει εξετάσεις και μπαίνει στη Νομική Σχολή. Για να ανταπεξέλθει στα έξοδα εργάζεται ταυτόχρονα εισπράκτορας στα τραμ.

Έρχεται ο πόλεμος του ’40 και μετά η κατοχή που τον αναγκάζουν να σταματήσει τις σπουδές του. Το πτυχίο του δικηγόρου θα πάρει το 1945.

Το 1950 προσλαμβάνεται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ενώ το 1955 φεύγει για σπουδές ενός χρόνου στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Έχει συγγράψει 15 μελέτες σε νομικές εκδόσεις, ενώ από το 1980 που συνταξιοδοτήθηκε έχει να προσφέρει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται «Το Δίκαιο του Αγίου Όρους», «Αιγιαλός και Παραλία» « Ήθη έθιμα και παραδόσεις του Κεφαλόβρυσου» κ. ά.

 Ήδη συμπληρώνει ένα δίτομο έργο με τις ελληνικές παροιμίες. Λάτρης της γνώσης και της Ιστορίας ο Ευάγγελος Δωρής, ήθελε να αφήσει παρακαταθήκη στις ερχόμενες γενιές έμπρακτα τη λαϊκή μας παράδοση αλλά τη γνώση.
Η εγγονή, Μαριλένα τίμησε την εκδήλωση με τον τρόπο της,  μουσικά.
 Έτσι δημιούργησε το Λαογραφικό Μουσείο και τη Βιβλιοθήκη Κεφαλόβρυσου.Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό των εγκαινίων, η εγγονή του, Μαριλένα Δωρή, (μουσικός της Ορχήστρας των Χρωμάτων) έπαιξε με το φλάουτο την "Φαντασία" του Ντόμπλερ, που περιέχει "βουκολικά στοιχεία", που ταίριαζαν στην περίπτωση.

« Ένας απλός αγωνιστής, που δεν προσποιείται, πέρασε τη ζωή του σε σημαντικά πόστα με σεμνότητα», είπε ο γιος του, καθηγητής Φίλιππος Δωρής, στη σύντομη προσφώνηση που έκανε στη σεμνή τελετή των εγκαινίων του Μουσείου.

Και επισήμανε τη «σχέση που έχει κάθε άνθρωπος με την κοινότητα και την κοινωνία.
Το έργο αυτό είναι ο πατέρας μου και η κοινωνία που έζησε».
Πατέρας και γιός στη βιβλιοθηκη του Ιδρύματος.


Κ. Μπετινάκης / styx.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου