Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Το Αργος ζει στον ρυθμό της «καζάνας»

Η κατάκτηση του Challenge Cup στο χάντμπολ από τους παίκτες του Διομήδη ήταν πρώτης τάξεως «διεγερτικό» για τους Αργίτες, καθώς πρόκειται για την πρώτη ελληνική ομάδα από την περιφέρεια που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο. Πλέον η χειροσφαίριση γίνεται το «επίσημο» άθλημα της πόλης και επίκεντρο των συζητήσεων στα στέκια. Δεν λείπουν μάλιστα εκείνοι που πιστεύουν ότι όπως τα κατάφερε ο Διομήδης, έτσι θα τα καταφέρει και η Ελλάδα της κρίσης

Αποστολή Αγγελική Καραγεώργου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 02 Ιουνίου 2012
Επτά στα δέκα παιδιά στο Αργος φορούν την μπλούζα των Πράσινων Λύκων. Κι ας μην ανήκουν όλα στον αθλητικό σύλλογο του Διομήδη ούτε μαθαίνουν, απαραίτητα, χάντμπολ. Αγαπούν την ομάδα τους και την τιμούν με κάθε τρόπο, όπως άλλωστε και όλοι οι Αργίτες, οι οποίοι από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας δεν σταματούν να σκορπούν χαμόγελα ο ένας στον άλλο και υπερήφανοι να δίνουν συγχαρητήρια σε όποιο μέλος της κυπελλούχου Ευρώπης και πρωταθλήτριας Ελλάδος συναντήσουν στον δρόμο τους. Αλλωστε οι παίκτες του Διομήδη έκαναν ό,τι τους ζήτησαν οι κάτοικοι του Αργους: έφεραν την «καζάνα», το Κύπελλο, στην πόλη.
«Να ξέρεις ότι ο μοναδικός λόγος που δεν ήρθα να σας δω είναι για να μη χαλάσω το γούρι. Στον πρώτο αγώνα είχα δουλειές, στον δεύτερο δεν τα κατάφερα. Μετά σκέφτηκα ότι αφού περάσατε στην οκτάδα χωρίς εμένα, τότε δεν πρέπει να έρθω για να μη γυρίσει η καλή τύχη». Ο κ. Θεμιστοκλής οδηγεί τη μηχανή του σε κεντρικό δρόμο της πόλης και μόλις βλέπει τον τεχνικό του Διομήδη, Δημήτρη Δημητρούλια, σταματά και του εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έμεινε μακριά από την αγαπημένη του ομάδα. «Κανείς δεν περίμενε αυτή τη νίκη. Είναι σαν έκρηξη που από το ναδίρ σε πάει στο ζενίθ. Δεν παίζω χάντμπολ, αλλά μου αρέσει αυτό το άθλημα. Τα παιδιά μου σκέφτονται να το αρχίσουν από του χρόνου», λέει.
Και δεν είναι ο μόνος που σταματά τον κ. Δημητρούλια στους δρόμους της πόλης για να τον συγχαρεί. Υπάλληλοι του δήμου τον σταματούν για να του σφίξουν το χέρι και καταστηματάρχες βγαίνουν από τα μαγαζιά τους για να μοιραστούν μαζί του τη χαρά τους. Θα έλεγε κανείς ότι σε αυτή την πόλη το ημερολόγιο επέστρεψε στο καλοκαίρι του 2004, τότε που όλη η Ελλάδα πανηγύριζε για τη νίκη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Η οικονομική κρίση μπήκε για λίγο στον πάγο και στο λεξιλόγιο των Αργιτών οι λέξεις ύφεση, κρίση και ανεργία αντικαταστάθηκαν από ορολογίες χειροσφαίρισης. Και αυτό γιατί, όπως λένε, οι παίκτες τους απέδειξαν ότι σε δύσκολους καιρούς χρειάζεται ψυχή για την επιτυχία και παρά το χαμηλό μπάτζετ, τη μικρή στήριξη από το διοικητικό συμβούλιο και τον δήμο που έδειχνε απειροελάχιστη συγκριτικά με εκείνη στις αντίπαλες ομάδες στο Challenge Cup, καθώς και το μικρό για τα ευρωπαϊκά μεγέθη κλειστό γήπεδο - που δεν μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες και οι αθλητές προπονούνται και αγωνίζονται στο κλειστό του Λουτρακίου - κατόρθωσαν το… ακατόρθωτο. Αλλωστε, δεν είναι λίγοι τελευταία οι Αργίτες που αρέσκονται να παραλληλίζουν την πορεία του Διομήδη με της Ελλάδας και να εκφράζουν την ελπίδα ότι «η χώρα, παρά την υποτίμηση και την απαξίωση που υφίσταται διεθνώς, θα καταφέρει να ορθοποδήσει».
«Είσαι δικό μας παιδί», λέει στον αρχιτέκτονα της επιτυχίας του Challenge Cup η βιβλιοπώλης Γεωργία Δουλτσίνου, καθώς ο κ. Δημητρούλιας κατάγεται από την Κατερίνη και όχι από την Πελοπόννησο. «Ολο το Αργος έχει τρελαθεί. Παρακολουθήσαμε όλοι μαζί τους αγώνες τους, σε καφετέριες και καφενεία. Το χάντμπολ έγινε το επίσημό μας άθλημα και οι νέοι της περιοχής μόνο με αυτό ασχολούνται», λέει. «Ολοι οι Αργίτες ευχαριστηθήκαμε αυτή τη νίκη. Το χάντμπολ έγινε θεσμός και η νίκη του Διομήδη είναι μια καλή ευκαιρία για να διαδοθεί το άθλημα στην Ελλάδα και το Αργος να ακουστεί στο εξωτερικό», συμπληρώνει ο κ. Μιλτιάδης.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΕΛΙΑΣ. Η πόλη κινείται στους ρυθμούς του τραγουδιού του Νίκου Πορτοκάλογλου «Είμαστε πια πρωταθλητές», ενώ οι συζητήσεις στα καφέ επικεντρώνονται στη νίκη του Διομήδη και τη φιέστα - γεμάτη συγκίνηση - που ακολούθησε την Τρίτη, όταν ο δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Καμπόσης έστεψε τους νικητές με στεφάνια ελιάς. Εκείνο το βράδυ, όλα τα καταστήματα είχαν κλείσει ή λειτουργούσαν με βάρδιες και περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία για να υποδεχθούν τους ήρωες, όπως τους αρέσει να αποκαλούν τους παίκτες. Με δάκρυα στα μάτια, κάποιοι καθισμένοι στα κεφαλόσκαλα του δημαρχείου και άλλοι συγκεντρωμένοι στα μπαλκόνια των γύρω σπιτιών χειροκροτούσαν τους αθλητές που κατέβαιναν από το πούλμαν που μετέφερε την αποστολή. «Αισθάνομαι πολύ όμορφα που σε μια τέτοια συγκυρία, δώσαμε χαρά στους συμπολίτες μας και κάναμε ολόκληρη την πόλη περήφανη», λέει ο δήμαρχος του Αργους, ο οποίος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των Λύκων, στηρίζοντάς τους οικονομικά και ηθικά. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η ικανοποίηση για τον κ. Δημητρούλια και τους παίκτες του. «Είναι απίστευτο συναίσθημα να μπορείς να προσφέρεις χαρά σε ένα λαό που ταλαιπωρείται και σε μια πόλη που έχει περάσει δύσκολα τα τελευταία χρόνια», λέει και αποκαλύπτει πως ένας από τους μελλοντικούς του στόχους είναι το αργίτικο χάντμπολ να γίνει συνώνυμο του καλύτερου παιχνιδιού, «να λένε για τον καλύτερο παίκτη: "Αυτός παίζει αργίτικο χάντμπολ"».
Πάντως, κατά τον «κόουτς της επιτυχίας» - ο οποίος ανέλαβε για πρώτη φορά αυτή τη σεζόν, μόλις στα 33 του χρόνια, τα ηνία της προπόνησης των παικτών - η μαγική συνταγή κρύβεται στην καλή μαγιά των παικτών, στην υψηλή νοημοσύνη τους ώστε να κινούνται έξυπνα στο γήπεδο, αλλά και στο οικογενειακό κλίμα που είχε δημιουργηθεί μεταξύ τους. «Ισως κρυφός μας πόθος να ήταν το Πρωτάθλημα Ελλάδας, αλλά η ευρωπαϊκή πορεία ήταν ανέλπιστη. Μετά την τέταρτη κατά σειρά νίκη μας αρχίσαμε να αισθανόμαστε ότι κάτι μπορούμε να καταφέρουμε».
ΝΕΟ ΓΗΠΕΔΟ. Η αγάπη για το χάντμπολ εξαπλώνεται σαν ιός στο Αργος. Ετσι, οι ακαδημίες του Διομήδη αριθμούν 120 παιδιά, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα. «Από του χρόνου αφήνουμε το μπάσκετ και το γυρίζουμε στο χάντμπολ», ανακοίνωναν νέοι της πόλης στη διοίκηση του Διομήδη την ημέρα της φιέστας. «Η συγκεκριμένη νίκη είναι καλός λόγος για να προσελκύσουμε παιδιά στις ακαδημίες αλλά και ακόμα περισσότερους φιλάθλους. Ηδη το Αργος είναι μητρόπολη για το χάντμπολ», λέει ο Κώστας Βλαχοσπύρος, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ομάδας.
Μάλιστα η αυξημένη ζήτηση για τη χειροσφαίριση, σε συνδυασμό με τις ελλιπείς αθλητικές υποδομές στην πόλη, ώθησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να λάβει απόφαση να κατασκευάσει το δικό της γήπεδο. «Αποφασίσαμε να φτιάξουμε κλειστό γυμναστήριο 1.600 θέσεων ειδικά προσαρμοσμένο για το χάντμπολ, στο οποίο θα μπορούν να φιλοξενούνται αγώνες και άλλων αθλημάτων. Θα φέρει το όνομα Διομήδης και ο προϋπολογισμός του θα είναι περίπου 1.300.000 ευρώ», λέει ο κ. Καμπόσος που εκτιμά ότι το γήπεδο θα είναι έτοιμο σε ένα χρόνο.
WWW.TANEA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου