Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Προβολή Τουριστικού Προϊόντος Αργολίδας από το Επιμελητήριο

Το Επιμελητήριο Αργολίδας ενημερώνει τα μέλη του, τους   κατά περίπτωση Τουριστικούς Φορείς και τους ΟΤΑ σχετικά με την έναρξη του έργου «Σύσταση Δομής Ανάπτυξης, Διαχείρισης και Προβολής Τουριστικού Προϊόντος Αργολίδας» ως παρακάτω:
 Άργος, 29 Μαΐου 2012: Έναρξη του έργου από το Επιμελητήριο Αργολίδας με αντικείμενο τη «Σύσταση & Λειτουργία Δομής Ανάπτυξης, Διαχείρισης και Προβολής Τουριστικού Προϊόντος Αργολίδας».
Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία μιας τοπικής δομής τουριστικής ανάπτυξης και προβολής της Αργολίδας για την ανάπτυξη της Αργολίδας ως ενιαίου τουριστικού προορισμού και την μεγιστοποίηση των οφελών του τουρισμού στην τοπική οικονομία με τους παρακάτω στρατηγικούς στόχους:
  • την προώθηση και την εξυπηρέτηση του τοπικού τουριστικού τομέα και της οικονομίας επισκεπτών της Αργολίδας,
  • τη διαμόρφωση και ανάπτυξη επικοινωνιακής στρατηγικής και πολιτικής με στόχο την ανάδειξη της Αργολίδας σε κύριο τουριστικό προορισμό καθ’ όλη την διάρκεια του έτους,
  • το σχεδιασμό και την εφαρμογή αποτελεσματικών μεθόδων και δράσεων για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τον εμπλουτισμό της τουριστικής εμπειρίας, και
  • την ανάδειξη και τον αποτελεσματικό συνδυασμό του ιστορικού και φυσικού πλούτου και της πολιτιστικής ταυτότητας της Αργολίδας με τις προσδοκίες και απαιτήσεις της διεθνούς τουριστικής αγοράς.
Το εν λόγω έργο περιλαμβάνει τα εξής βασικά στάδια:
α) Διενέργεια Διαβούλευσης & Πρωτογενούς/Δευτερογενούς Έρευνας με Τοπικούς Φορείς & Επαγγελματίες Τουρισμού
β) Εκπόνηση & Υλοποίηση Διετούς Σχεδίου Δράσης για την Τουριστική Ανάπτυξη, Διαχείριση & Προβολή του Τουριστικού Προϊόντος της Αργολίδας.
11 Ιουνίου 2012 αίθουσα συνεδριάσεων επιμελητηρίου Αργολίδας  Κορίνθου 23, Άργος είναι η επίσημη ημερομηνία εκκίνησης εργασιών κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί και η επίσημη παρουσίαση του έργου στο σύνολο των αυτοδιοικητικών αρχών και τουριστικών φορέων της περιοχής.
28 και 29 Ιουνίου 2012 θα υλοποιηθεί η δεύτερη φάση της διαβούλευσης στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις εργασίας με τους τοπικούς φορείς και επαγγελματίες τουρισμού στις τέσσερις δημοτικές ενότητες του νομού, (Άργος, Κρανίδι,  Ναύπλιο και Επίδαυρο).
Σκοπός της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης όσον αφορά την τουριστική ανάπτυξη και προώθηση της Αργολίδας και την διαμόρφωση των προτάσεων του στρατηγικού σχεδίου δράσης της Δομής Τουριστικής Ανάπτυξης, Διαχείρισης & Προβολής του Επιμελητηρίου Αργολίδας. Πιο συγκεκριμένα η διαδικασία προσβλέπει στην αξιολόγηση και την καταγραφή των προσδοκιών σχετικά με την ποιότητα και το εύρος των υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Αργολίδας προς τις επιχειρήσεις του τοπικού τουριστικού τομέα, τα προβλήματα, τις προκλήσεις και τις προοπτικές του τοπικού τουριστικού τομέα και της Αργολίδας ως τουριστικού προορισμού καθώς και την καταγραφή συγκεκριμένων προτάσεων σχετικά με την ανάπτυξη, διαχείριση και προβολή του τουριστικού προϊόντος της Αργολίδας. Βασικές επιδιώξεις του έργου είναι:
α) O προσδιορισμός του ρόλου, του βαθμού και του τρόπου συμμετοχής όλων των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων στη σύσταση, διοίκηση και ευρύτερη λειτουργία της δομής προτού αυτή τεθεί σε επίσημη λειτουργία στα μέσα Σεπτεμβρίου.
β) H ανάπτυξη ενός επιχειρησιακού σχεδίου το οποίο δεν θα περιορίζεται στη διαγνωστική ανάλυση των υφιστάμενων δεδομένων και θα επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες δράσεις με αναλυτικές προδιαγραφές, χρονοδιάγραμμα και δείκτες αξιολόγησης.
Ως επίσημη ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας διαβούλευσης ορίζεται η 16 Σεπτεμβρίου 2012, ημερομηνία επίσημης σύστασης της δομής και εκκίνησης των διαδικασιών υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τουριστικός τομέας της χώρας και της Αργολίδας απαιτούν άμεσες πρωτοβουλίες, ολοκληρωμένη στρατηγική προσέγγιση, συγκεκριμένου τύπου δομές με εξειδικευμένη τεχνογνωσία και κυρίως η ισχυρή συνεργασία των τοπικών φορέων και των επαγγελματιών του τουρισμού σε όλα τα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησης της δομής και του σχεδίου δράσης που θα κληθεί να υλοποιήσει.
Η Αργολίδα διαθέτει τα απαραίτητα ποιοτικά στοιχεία τα οποία επιτρέπουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της στις διεθνείς τουριστικές αγορές και οφείλει να ενισχύσει το τουριστικό προϊόν ης μέσα από σύγχρονες προσεγγίσεις και όρους βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.
Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής θα αποτελέσει ισχυρό μοχλό για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και ως εκ τούτου η ενεργή συμμετοχή όλων των φορέων κρίνεται ως βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του έργου.
———
Η εταιρεία abouTourism destination consultants (www.aboutourism.com)  – ανάδοχος του έργου και επίσημος συμβουλευτικός φορέας του Επιμελητηρίου Αργολίδας – αποτελεί την πρώτη εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων τουριστικής ανάπτυξης, διαχείρισης και προώθησης προορισμών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Η ομάδα της abouTourism αποτελείται από ειδικούς συμβούλους διαχείρισης προορισμών με εμπειρία σε τουριστικούς φορείς και οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και εξειδικεύεται στον στρατηγικό σχεδιασμό τουριστικής ανάπτυξης προορισμών σε Εθνικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο.
website: www.aboutourism.com – blog: www.aboutourism.wordpress.com
 Ο Πρόεδρος
Φώτιος Δαμούλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου