Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ στις 20.2.2012
  Ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας κ. Αναστάσιος Χειβιδόπουλος στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου στις 20.02.2012 με θέμα «ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΤΟΣ 2011» τοποθετήθηκε ως εξής :
« Έκλεισε ένας χρόνος από την στιγμή που αρχίσαμε να εφαρμόζουμε τον Καλλικράτη αυτή τη νέα προσέγγιση του Κράτους για τους πολίτες.

Είναι αλήθεια ότι σίγουρα το πρώτο έτος της θητείας μας ήταν ένα ιδιαίτερα δύσκολο έτος. Από τη μια είχαμε να εφαρμόσουμε μια νέα εντελώς διαφορετική εκδοχή της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και από την άλλη να ξεριζώσουμε τις παθογένειες της διοίκησης ενός μικρότερου και σαφέστατα αλλοτριωμένου και προβληματικού θεσμού αυτού της Νομαρχίας.

Η Π.Ε. είναι ένα διοικητικό υποσύνολο της Περιφέρειας με συγκεκριμένα και σαφώς οριοθετημένα σημεία πολιτικής και διοικητικής αυτονομίας που προσδιορίζουν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση από αυτήν που μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει να μας διοικεί.

Στην Αργολίδα παραλάβαμε μια υπηρεσία με 19 διευθύνσεις δείγμα της πεπαλαιωμένης πολιτικής αντίληψης να έχουμε όσους δυνατό περισσότερους προϊσταμένους και διευθυντές και λιγότερους υπαλλήλους στην υπηρεσία του πολίτη. Είναι βέβαια αλήθεια ότι στην Αργολίδα παραλάβαμε μια οργανωμένη υπηρεσία σύγχρονη και με εξαιρετικού επιπέδου Επιστημονικό δυναμικό με πολύ μικρές σε συγκεκριμένες ειδικότητες ελλείψεις.

Αντιλαμβάνεσθε όμως ότι το πέρασμα από 19 διευθύνσεις σε 6 διευθύνσεις και 2 αυτοτελή τμήματα ήταν σίγουρα κάτι πολύ δύσκολο και σίγουρα όχι χωρίς τριβές μεταξύ των υπαλλήλων .

Ο κύριος στόχος μας ήταν να προσδιορίσουμε έγκαιρα τα νέα δεδομένα διοίκησης και να προσφέρουμε καλύτερες και σίγουρα ταχύτερες υπηρεσίες στον πολίτη που δεν θα έπρεπε να υποστεί αυτός τον χρόνο της προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Έπρεπε να γίνει κατανοητό τόσο στους υπαλλήλους όσο και στους πολίτες αλλά και σε εμάς τους ίδιους ότι πλέον ο υπάλληλος δεν είναι υπάλληλος του κράτους, αλλά υπάλληλος μιας περιφερειακής αρχής που οριοθετεί κι αξιολογεί διαφορετικά αρκετές φορές τον τρόπο εξυπηρέτησης του πολίτη .

Πιστεύω ακράδαντα ότι μετά από το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας μας είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο λειτουργίας κάτι που φυσικά οφείλεται στην σκληρή δουλειά όλων μας. Σήμερα μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι το μόνο που απαιτείται για την καλύτερη λειτουργία μας , είναι ένας νέος σύγχρονος οργανισμός στον οποίο θα προβλέπονται λύσεις για όλες τις διοικητικές δυσλειτουργίες που διαπιστώσαμε τον πρώτο χρόνο.

Παράλληλα με την προσπάθεια εφαρμογής του νέου διοικητικού σχήματος προχωρήσαμε – ακολουθώντας και τις απαιτήσεις των καιρών- σε ένα ουσιαστικό συμμάζεμα των λειτουργικών δαπανών της Π.Ε. Αργολίδας αφού ήταν προφανές ότι σε αυτό τον τομέα υπήρχε άμεση ανάγκη εξορθολογισμού και μείωσης των δαπανών.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι πετύχαμε μειώσεις στα ενοίκια που πλέον φτάνουν στο 35 % αφού μειώσαμε και συνεχίζουμε να μειώνουμε τόσο τον αριθμό των κτιρίων που χρησιμοποιούμε όσο και τα ενοίκια που πληρώνουμε. Μειώσαμε τις δαπάνες για την γραφική ύλη κατά περίπου 30 % δημιουργώντας έναν μόνο κωδικό για την αγορά τους. Μειώσαμε κατά 40 % περίπου τα ταχυδρομικά έξοδα αγοράζοντας προπληρωμένους φακέλους τους οποίους χρεώσαμε στις διευθύνσεις. Μειώσαμε 80 % τις δαπάνες συντήρησης των αυτοκινήτων και των μηχανημάτων. Με λίγα λόγια πετύχαμε να περάσουμε στους υπαλλήλους ένα νέο πιο οικονομικό τρόπο διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και ελπίζουμε να το συνεχίσουμε και γιατί όχι να μειώσουμε κι άλλο το κόστος λειτουργίας μας.

Θεωρώ βέβαιο ότι το κόστος λειτουργίας μας θα μειωθεί αισθητά αν καταφέρουμε στα επόμενα δύο χρόνια να ολοκληρώσουμε την κατασκευή με Σ.Δ.Ι.Τ. ενός σύγχρονου , λειτουργικού , πράσινου διοικητηρίου σε ιδιόκτητη έκταση που διαθέτουμε. Ήδη εγώ και οι υπηρεσίες της Π.Ε. Αργολίδας δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση και ελπίζω σύντομα να μπορώ να παρουσιάσω στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα αποτελέσματα της προετοιμασίας και των ενεργειών που έχουμε κάνει με τον κύριο Περιφερειάρχη.

Η άλλη πλευρά της προσπάθειάς μας τον πρώτο χρόνο εστιάζεται στα έργα και τις υποδομές που προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε είτε χρησιμοποιώντας το ΕΣΠΑ είτε το τεχνικό πρόγραμμα που παρουσιάσαμε στο Περιφερειακό μας Συμβούλιο με χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ και τους ίδιους πόρους μας.

Σε αυτή την προσπάθειά μας δεν μπορώ να πω ότι δεν είχαμε καθυστερήσεις . Η έλλειψη ώριμων μελετών και ήδη ενταγμένων έργων μας ανάγκασε να δουλέψουμε σκληρά για να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ τα παρακάτω έργα:

· Βελτίωση Ε.Ο. Ναυπλίου – Άργους (χ.θ. 0+00-0+828) προϋπολογισμού 1.120.000,00 €

· Βελτίωση ισόπεδου κόμβου στη συμβολή Ε.Ο. Κορίνθου - Αργους με επ. οδό Καρυάς προϋπολογισμού 960.000,00 €

· Βελτίωση ισόπεδου κόμβου Περιφ. Οδού Άργους με Επ. οδό Νέας Κίου προϋπολογισμού 1.672.800,00 €

· Βελτίωση οδικού άξονα Λευκάκια – Δρέπανο (3,055 χλμ) προϋπολογισμού 4.260.000,00 €

Παράλληλα επαναδημοπρατείται το έργο Αρκαδικό – Χάνι (προϋπολογισμού 7.200.000,00 €) και παραδίδεται το έργο Χάνι – Κ.Υ. Λυγουριού (τα μόνα ενταγμένα από την ΝΑ Αργολίδας έργα στο ΕΣΠΑ)

Ταυτόχρονα προσπαθούμε να εντάξουμε το έργο Ε.Ο. – Εκκλησιαστικά στο Τομεακό του Υπ. Υποδομών μειώνοντας το προϋπολογισθέν κόστος ενώ ολοκληρώνεται η μελέτη (η μοναδική που παραλάβαμε σε εξέλιξη) Αγ. Ελεούσα – Αρκαδικό και θεωρούμε εξαιρετικά πιθανό να προλάβουμε να εντάξουμε και το έργο αυτό στο ΕΣΠΑ.

Με αυτόν τον τρόπο θα ολοκληρωθεί ένας οδικός άξονας ραχοκοκαλιά για την ΠΕ Αργολίδας που θα ξεκινά από την Ε.Ο. Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας και θα καταλήγει σε πρώτη φάση στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου ενώνοντας το σύνολο σχεδόν των Αρχαιοτήτων της Αργολίδας.

Στα πλαίσια των μελετών του Ανατολικού Οδικού Άξονα της Πελοποννήσου πρόκειται να μελετήσουμε την βελτίωση και νέα χάραξη του δρόμου Ισθμός – Επίδαυρος – Κρανίδι – Πορτοχέλι ενώ στις μελέτες που θα δοθούν από το Τεχνικό μας Πρόγραμμα θα μελετήσουμε την σύνδεση του Άργους και της Δυτικής Αργολίδας με την Ε.Ο. Κορίνθου – Καλαμάτας (από τα Εκκλησιαστικά) προκειμένου να ολοκληρωθεί πλήρως το οδικό δίκτυο ραχοκοκαλιά της ΠΕ Αργολίδας

Παράλληλα αναλάβαμε την ευθύνη επίβλεψης του έργου Δίκτυα Αναβάλλου που εκτελεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο με την ουσιαστική συμβολή των υπηρεσιών μας (που βοηθούν στη διόρθωση της προβληματικής μελέτης) πλέον βρίσκεται σε καλό δρόμο εκτέλεσης των εργασιών. Ταυτόχρονα περιμένουμε την έναρξη των εργασιών του έργου Βελτίωση Φράγματος Αναβάλλου το οποίο επίσης θα επιβλέψουμε.

Παράλληλα σε συνεργασία με τα Νοσοκομεία βοηθούμε ουσιαστικά την προσπάθεια ένταξης στο ΕΣΠΑ έργων αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας στην Αργολίδα και σε συνεργασία με τους δήμους την ένταξη έργων αναβάθμισης των υποδομών παιδείας στην Αργολίδα.

Σε ότι αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2011 έχουμε ήδη δημοπρατήσει τα παρακάτω έργα δυστυχώς έστω και με καθυστέρηση :
Τεχνικά αντιπλημμυρικά έργα Π.Ε. Αργολίδας 450.000 €
Αποκατάσταση Αντλιοστασίου Α5 Ν. Τίρυνθας κλπ 55.000 €
Συντήρηση Οδικού Δικτύου Π.Ε. Αργολίδας 250.000 €
Συντήρηση Ηλεκτροφωτισμού Οδικού Δικτύου Π.Ε. Αργολίδας 73.800 €
Βελτιώσεις – Ασφαλτοστρώσεις Οδικού Δικτύου (Επ. Άργους) 996.657 €
Βελτιώσεις – Ασφαλτοστρώσεις υπ. Αριθμ. 17 επ. οδού (Τμήμα Πυργέλα, Λάλουκακλπ) 350.000 €
Βελτιώσεις – Ασφαλτοστρώσεις υπ. Αριθμ. 9 επ. οδού (Τμήμα Θερμησία όρια Νομού) 263.830 €
Επούλωση Λάκκων 2011 24.600 €
Ηλεκτροφωτισμός Κόμβων οδ. Δικτύου ΠΕ Αργολίδας 129.428 €
Επισκευές κτιρίων 10.000 €
Εργασίες καθαρισμού τεχνικών αποστραγγιστικών τάφρων κλπ ΠΕ Αργολίδας 24.600 €
Εργασίες καθαρισμού επαρχιακού και εθνικού δικτύου ΠΕ Αργολίδας 24.600 €

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΡΓΑ : 2.652.515 €

Ταυτόχρονα προχωράμε στην ανάθεση των παρακάτω μελετών που θα μας βοηθήσουν να εντάξουμε και άλλα έργα στο ΕΣΠΑ ή στην επόμενη Προγραμματική περίοδο:
Εδαφολογική Μελέτη για εκτιμηση προσαρμογής εναλλακτικών καλλιεργειών ΠΕ Αργολίδας 25.000 €
Πρόγραμμα μελέτης υποκειμένων εσπεριδοειδών ανθεκτικών στην ίωση «Τριστέτσα» 25.000 €
Μελέτη Αποστράγγισης Χαμηλής Ζώνης Αργολικού Πεδίου 65.000 €
Μελέτη Βελτίωσης οδού Άργους – Ναυπλίου 150.000 €
Μελέτη οδικής σύνδεσης Άργους με επαρχ. Οδό Αρχ/κών Χώρων 60.000 €
Μελέτη Ανάδειξης – αξιοποίησης Παραλιακής Ζώνης Ναυπλίου – Κιβερίου 200.000 €
Μελέτη Οριοθέτησης Χείμαρου Ξηριά ΠΕ Αργολίδας 200.000 €
Μελέτη αντιμετώπισης διάβρωσης ακτών ΠΕ Αργολίδας 100.000 €

Σύνολο Μελέτες :825.000 €





Προχωρήσαμε σε συνεργασία με τους Δήμους Άργους και Ναυπλίου στην υποβολή πρότασης για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Πόσιμου Νερού στον Ανάβαλο (ΕΠΠΕΡΑΑ) με στόχο την προστασία κατ’ αρχή των πηγών της Λέρνης αλλά και την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης του Αργολικού Πεδίου αλλά και της Κυνουρίας.

Προχωρήσαμε επίσης σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της Μελέτης για το Φράγμα της Τζερτζελιάς με στόχο να το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ ή στη νέα προγραμματική περίοδο επιλύοντας οριστικά το πρόβλημα ύδρευσης της Ερμιονίδας και των Ιρίων

Όλα αυτά που κάναμε σχεδιάσαμε ή προσδοκούμε να είναι όλα ενταγμένα σε έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό που εντάσσεται στον συνολικό Αναπτυξιακό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στο Επιχειρησιακό Σχέδιο που καταρτίζουμε.

Η Π. Ε. Αργολίδας είναι ένας ελκυστικός τόπος για πολλαπλή επενδυτική δραστηριότητα.

Ήδη εκτελούνται ή εκτελέστηκαν επενδύσεις στον τομέα της ηλιακής και αιολικής ενέργειας με θεαματικά αποτελέσματα αποδόσεων στους επενδυτές. Η ανάπτυξη της παραγωγής ενέργειας ειδικά από τον ήλιο δείχνει να έχει ακόμα πολλές δυνατότητες ανάπτυξης αφού ένας πολύ μεγάλος αριθμός επενδύσεων βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της αδειοδότησης ή της εγκατάστασης.

Στον τομέα του τουρισμού βρίσκονται σε εξέλιξη και αναπτύσσονται στην Π. Ε. Αργολίδας επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που δημιουργούν καθημερινά χιλιάδες θέσεις εργασίας σε αντίθεση με το συνολικό εργασιακό κλίμα στην χώρα.

Στον τομέα της Αγροτικής και Κτηνοτροφικής Παραγωγής αλλά και της Οικοτεχνίας, τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζεται μια σημαντική στροφή του νέου σε ηλικία πληθυσμού με αποτέλεσμα να έχουμε ξανά μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού και εντατικοποίησης των καλλιεργειών , γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας στην εποχή της κρίσης. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο προσανατολισμός

Το τρίπτυχο «ΗΛΙΟΣ, ΗΛΙΟΣ, ΗΛΙΟΣ» προφανώς αποτελεί την βασική πρώτη ύλη για την επανεκκίνηση της οικονομίας στην ΠΕ Αργολίδας.

Εμείς από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την διοίκηση προσπαθήσαμε να διευκολύνουμε την δυνατότητα του κάθε επενδυτή να αναπτύξει την δραστηριότητά του μέσα σε χρόνους που δεν θέτουν σε κίνδυνο την επένδυση. Θεωρώ ότι παρά τις συγχύσεις που προκαλούν οι αλληλεπικαλύψεις με φορείς του κράτους (δασικές υπηρεσίες) ή των ΟΤΑ (πολεοδομίες) έχουμε πλέον καταφέρει να έχουμε φιλικές υπηρεσίες προς τους επενδυτές χωρίς αυτό να σημαίνει εκπτώσεις σε βασικές αρχές και νόμους για την προστασία του Περιβάλλοντος και των κατοίκων από πιθανές παθογενείς επιπτώσεις.

Ανοίξαμε τις πόρτες των Υπηρεσιών της Περιφέρειας σε κάθε πολίτη που ζητά ενημέρωση ή βοήθεια προκειμένου να στήσει μια επιχειρηματική δραστηριότητα ή να καλλιεργήσει αποδοτικά τη γη του. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα έχει σαν στόχο την ενίσχυση των Υποδομών που έχουν άμεση σχέση με την Πρωτογενή Παραγωγή.

Συνοψίζοντας θα ήθελα να τονίσω ότι ο πρώτος χρόνος του Καλλικράτη στην ΠΕ Αργολίδας δεν ήταν ένας εύκολος χρόνος. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε την νέα σκληρή οικονομική πραγματικότητα που προέκυψε στο σύνολο των υπαλλήλων, τις ελλείψεις που δεν καλύπτει πλέον το κεντρικό κράτος και την κοινωνική καχυποψία στον νέο θεσμό.

Με πολλή και συλλογική δουλειά πετύχαμε πολλά . Το σημαντικό όμως είναι ότι πετύχαμε να εμφυσήσουμε στους συνεργάτες μας , στους υπαλλήλους αλλά και στους απλούς πολίτες την φιλοσοφία μας για την Πελοπόννησο.

Μια Πελοπόννησο με τον δικό της ιδιαίτερο και προπαντός σταθερό βηματισμό στο δύσκολο αύριο του τόπου, όπου θα εξελίσσεται κάθε είδους υγιής επιχειρηματικότητα και θα αναπτύσσεται σωστά και προς όφελος του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της η πρωτογενής αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.

Μια Πελοπόννησο υπερήφανη και πρωτοπόρα που θα συνεχίσει αταλάντευτη την ανοδική της πορεία, κόντρα σε μια εποχή που πολλές δυνάμεις προσπαθούν το αντίθετο για την Ελλάδα, την περίοδο της μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης της ιστορίας της.

Μια Πελοπόννησο φωτεινή εξαίρεση στη σκοτεινιά του δύσκολου αύριο.

Σε αυτές τις ήδη διαμορφωμένες συνθήκες η Π.Ε. Αργολίδας θα διαμορφώσει το δικό της ιδιαίτερο μοντέλο ανάπτυξης ως ένα ενεργητικό υποσύνολο της Περιφέρειας Πελοποννήσου που θα πορευτεί στο μέλλον με σχέδιο , καινοτομία και πολλή δουλειά από όλους μας προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα ιδανικό περιβάλλον διαβίωσης για τους Πελοποννήσιους πολίτες. »

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου