Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Μια διπλή ιστορική ευκαιρία, μια διπλή ελπίδα

kondis
του Γεωργίου Κόνδη
Η περίοδος που ονομάζουμε «μεταπολίτευση» και που ξεκινά το 1974 με την πτώση της χούντας μέχρι σήμερα, είναι διάσπαρτη από προσπάθειες των αριστερών δυνάμεων της χώρας να μιλήσουν, να παρουσιάσουν πολιτικές, να πείσουν για τα προγράμματά τους. Δεκάδες προσπάθειες κοινής ή πολυδιασπασμένης εκλογικής παρουσίας που άλλοτε έδιναν την ελπίδα ενός καλού αποτελέσματος και άλλοτε, μάλλον συνήθως, την πίκρα μιας ακόμα δύσκολης αναμονής μέχρι την επόμενη προσπάθεια. Αμέτρητες ώρες και αμέτρητος κόπος για ένα ασθενικό εκλογικό αποτέλεσμα απέναντι σε έναν πολιτικό λαϊκισμό που σάρωνε και που - αποδεικνύεται σήμερα – οδηγούσε ευθεία στην καταστροφή. Ενωμένη Αριστερά, ΚΚΕ, ΚΚΕεσ, ΕΑΡ, Συνασπισμός, μια πανσπερμία γκρουπούσκουλων που στη γλώσσα της σάτιρας του Χάρρυ Κλύν γινόταν «μου ΚΚΕ λου», «λου ΚΚΕ μου» «ΚΚΕ μπουλκουμέ». Η καταστροφή πλησίαζε, ο λαϊκισμός των δυο μονομάχων συνέχιζε να είναι κυρίαρχος και καμία πολιτική δύναμη δεν μπορούσε και, εν μέρει, δεν σκεφτόταν να αντισταθεί στη λαίλαπα που χτυπούσε τη χώρα.
Ίσως εδώ να πρέπει κανείς να ανατρέξει για να βρει τα ψήγματα πολιτικής ωρίμανσης σε μια Αριστερά που η πολιτική και ιστορική συγκυρία την μετέτρεπε σε δύναμη έκφρασης μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας. Ζαλισμένη ίσως από την ξαφνική εκτίναξη των εκλογικών της ποσοστών κατάφερε, σε κεντρικό και ηγετικό επίπεδο, να δαμάσει την πανσπερμία και να δημιουργήσει τη σχετική σύνθεση που αναζητούσε 40 χρόνια τώρα. Ο χρόνος ήταν ελάχιστος, ασφυκτικά περιορισμένος, για να αναλωθεί σε ένα νέο «παιδαγωγικό ρόλο στη βάση». Χώρεσε στη νέα της πραγματικότητα τις ιδεολογικές αερολογίες των παλιών και τις εσπευσμένες αφίξεις όσων έβλεπαν πλέον «το φως το αληθινόν».
Και να που σήμερα, με πολλές και μεγάλες αξιώσεις, η Ιστορία της ανοίγει την πόρτα για να μπει στο κυβερνείο. Η Αριστερά, στο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται όσο ποτέ άλλοτε στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας μπροστά στη μεγάλη ανατροπή του πολιτικού κατεστημένου, εκείνου που δημιούργησε το τερατώδες κομματικό κράτος, εκείνου που έσπειρε παντού τους σπόρους της κλεπτοκρατίας, που άφησε τη χώρα γυμνή και ρημαγμένη από τους γυρολόγους της πολιτικής, παλιούς και νέους εμετικούς πολιτικάντηδες. Όσοι αφομοίωσαν τις εμπειρίες του παρελθόντος κατανοούν πως στην Αριστερά δίνεται μια διπλή ιστορική ευκαιρία : να αναδείξει τις αρετές των ιδεών της και να προχωρήσει σταθερά στη δημιουργία των μηχανισμών μιας σύγχρονης αστικής δημοκρατίας. Γι'αυτό και η ελπίδα είναι διπλή. Εγχείρημα δύσκολο, επίπονο και χρονικά μακρύ. Εγχείρημα που απαιτεί σοβαρότητα στις ιδέες και τους χειρισμούς, δυναμισμό στις αλλαγές και, κυρίως, εξουδετέρωση των σειρήνων του λαϊκισμού μιας νέας κρατικοδίαιτης κάστας.
Η Αριστερά βρίσκεται μπροστά σε μια διπλή ιστορική ευκαιρία. Να παρακάμψει τον απομονωτισμό στον οποίο καταδικάζεται από τις αποστεωμένες ιδεολογικές νεκρολογίες και να ξεπεταχτεί ανανεωμένη και δυναμική σε δρόμους δημιουργίας σε όλους τους τομείς και κοινωνικής/οικονομικής σταθερότητας. Η ελπίδα είναι γι'αυτό διπλή. Ελπίδα πολιτικής αλλαγής από τη μια και απελευθέρωσης των ζωντανών δυνάμεων της χώρας από την άλλη. Ελπίδα μιας νέας πνευματικής αναγέννησης και ταυτόχρονα ελπίδα ριζικής αλλαγής νοοτροπιών και στάσεων ζωής που θα ανατρέψουν τον κακό μας εαυτό. Τα λόγια είναι περιττά όταν οι καταστάσεις βοούν. Παραγωγική ανασυγκρότηση, για παράδειγμα, χωρίς σοβαρό εκπαιδευτικό σύστημα είναι αδύνατη. Κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη χωρίς αξιολόγηση δράσεων και στοχοθέτηση, είναι επίσης πολιτικάντικες αερολογίες, από αυτές που συνηθίσαμε να ακούμε 40 ολόκληρα χρόνια.
Είναι η μεγάλη ιστορική ευκαιρία και ταυτόχρονα η μεγάλη ιστορική ευθύνη της Αριστεράς, να αναμετρηθεί με τον εαυτό της και να δημιουργήσει κοινωνικό παράδειγμα ικανό να προσανατολίσει τους πολίτες σε μια νέα χώρα. Οι συνθήκες είναι ώριμες όσο ποτέ. Ακόμη και οι τρομοκρατικές πολιτικές διαφημίσεις των υπεύθυνων της σημερινής κατάντιας, φαίνεται να μην πτοούν τους πολίτες. Η Ιστορία θα προσφέρει τη μεγάλη ευκαιρία στην Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, ας ευχηθούμε να σταθούν αντάξιοι της συνάντησης και ας βοηθήσουν οι πολίτες να γίνει η συνάντηση αυτή η απαρχή της αναγέννησης της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου