Δημήτρης Στρατούλης:"Θέλουμε να καταργήσουμε τα Μνημόνια και όχι την σχέση του λαού με την Εκκλησία"
O υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Περιφέρεια της Αθήνας μιλάει στο Amen.gr για τις σχέσεις Αριστεράς-Εκκλησίας
Συνέντευξη στον Νίκο Παπαχρήστου
22 Ιανουαρίου 2015, 14:24
2030 αναγνώσεις
"Αυτό που θέλουμε να καταργήσουμε είναι τα Μνημόνια και όχι την σχέση του λαού με την Εκκλησία". Με αυτή την ξεκάθαρη δήλωσή του ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στη Β' Περιφέρεια της Αθήνας, Δημήτρης Στρατούλης, απαντά, με συνέντευξή του στο Amen.gr, σε όλους όσοι επιχείρησαν το τελευταίο διάστημα να παρουσιάσουν σαν απειλή για τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.
"Αντιλαμβάνομαι την αγωνία κάποιων που έχουν ταυτίσει τους σταυρούς στα ψηφοδέλτια με τους σταυρούς των Εκκλησιών. Που πηγαίνουν από Ναό σε Ναό και κάνουν μετάνοιες για να τους δουν οι πιστοί και μετά πάνε στη Βουλή και ψηφίζουν μέτρα που οδηγούν στην εξαθλίωση ολόκληρο τον Ελληνικό λαό", τονίζει ο κ.Στρατούλης και απευθυνόμενος σε κλήρο και πιστό λαό διαβεβαιώνει: "Ουδείς πρέπει να έχει οποιοδήποτε λόγο ανησυχίας. Ούτε η Ιεραρχία, ούτε οι παπάδες, ούτε οι πιστοί. Αυτή την κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας, για τον λαό μας, για το μέλλον των παιδιών μας απαιτείται να είμαστε ενωμένοι. Κοινωνικά, πνευματικά, ψυχικά!".
Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξάρει το πολυδιάστατο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, το οποίο καθημερινά διαπιστώνει στην αχανή Β' Περιφέρεια της Αθήνας, τη μεγαλύτερη της χώρας, και καθιστά σαφές ότι, "όσο υπάρχει ανάγκη οφείλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι σε κάθε τέτοια προσπάθεια".
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ.Δημήτρη Στρατούλη στο Amen.gr και τον Νίκο Παπαχρήστου:
Αmen.gr: Κύριε Στρατούλη, λίγα εικοσιτετράωρα μας χωρίζουν από την πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση μετά την μεταπολίτευση. Στη σύντομη προεκλογική περίοδο είδαμε κυβερνητικούς παράγοντες, ακόμα και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, να προσπαθούν να υπενθυμίσουν την σχέση τους με την Εκκλησία και εμμέσως πλην όμως σαφώς να παρουσιάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως απειλή. Είναι έτσι; Θα πρέπει η ποιμένουσα Εκκλησία και ο πιστός λαός να ανησυχούν από μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ;
Δημήτρης Στρατούλης: Κύριε Παπαχρήστου, ουδείς πρέπει να έχει οποιοδήποτε λόγο ανησυχίας. Ούτε η Ιεραρχία, ούτε οι παπάδες, ούτε οι πιστοί. Αυτή την κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας, για τον λαό μας, για το μέλλον των παιδιών μας απαιτείται να είμαστε ενωμένοι. Κοινωνικά, πνευματικά, ψυχικά! Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα, εντός και εκτός της Ελλάδος, οποιαδήποτε συμφέροντα και αν εξυπηρετεί, να φοβίσει και να τρομοκρατήσει το λαό μας, ο οποίος δοκιμάζεται σκληρά από τα Μνημόνια και τα δυσβάσταχτα μέτρα. Η Εκκλησία από την πρώτη ημέρα που ξέσπασε η οικονομική κρίση έχει αποτελέσει έναν βασικό φορέα στήριξης των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των νεόπτωχων, των ανέργων, των μεταναστών. Χωρίς διακρίσεις ανέπτυξε ένα τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, στηριζόμενη στην μακραίωνη εμπειρία της, στις δομές της και στους απλούς πιστούς που από το υστέρημά τους προσφέρουν για όλους εκείνους που βιώνουν την ανατροπή στη ζωή τους. Τα ενδιαφέροντά μας, οι αγωνίες μας συναντιούνται στην προσπάθεια να ανακουφίσουμε τον άνθρωπο που υποφέρει, που δοκιμάζεται. Ο καθένας από το μετερίζι του και όλοι μαζί για το καλό της πατρίδας μας. Τώρα αν κάποιοι ενοχλήθηκαν από αυτή τη συνάντηση, από τη σύμπτωση των απόψεων, από το γεγονός ότι τόσο η Αριστερά όσο και η Εκκλησία θέτουν στο επίκεντρό τους τον παράγοντα άνθρωπο, είναι ίσως γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια έβλεπαν στην σχέση τους με την Εκκλησία το προσωπικό τους όφελος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερά, θέλουμε μια έντιμη και ειλικρινή σχέση συνεργασίας με την Εκκλησία, μια σχέση ουσίας προς όφελος της κοινωνίας.
Αmen.gr: Θα επιμείνω λίγο. Αυτή η επικοινωνία που έχει εγκαινιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ με την Εκκλησία έχει κάνει πολλούς ειρωνικά να μιλούν για μια στροφή στα θεία...
Δημήτρης Στρατούλης: Επιτρέψτε μου να σας διακόψω. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία κάποιων που έχουν ταυτίσει τους σταυρούς στα ψηφοδέλτια με τους σταυρούς των Εκκλησιών. Που πηγαίνουν από Ναό σε Ναό και κάνουν μετάνοιες για να τους δουν οι πιστοί και μετά πάνε στη Βουλή και ψηφίζουν μέτρα που οδηγούν στην εξαθλίωση ολόκληρο τον Ελληνικό λαό. Κοιτάξτε μια τέτοια σχέση με την Εκκλησία, μια τέτοια σχέση με τα θεία που είναι άκρως προσβλητική για την πίστη των ανθρώπων δεν την θελήσαμε και δεν την επιδιώξαμε ποτέ στην Αριστερά. Σεβόμαστε απόλυτα τη διακονία της Εκκλησίας διαχρονικά μέσα στην Κοινωνία μας. Μπορεί να μην συμφωνούμε με ορισμένες απόψεις ή πράξεις κάποιων λειτουργών της, ιδιαίτερα όταν αυτές δεν συνάδουν με τον ρόλο, την θρησκευτική και πνευματική αποστολή τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες διαλόγου και συνεργασίας. Και αυτό τον ειλικρινή διάλογο και την συνεργασία την έχουμε ήδη ξεκινήσει πάνω σε θέματα που απασχολούν έντονα τις δύο πλευρές, με πρώτο το πως θα στηρίξουμε τη δοκιμαζόμενη κοινωνία μας. Σημασία έχουν οι πράξεις και όχι τόσο τα μεγάλα λόγια. Γιατί πολλοί είναι αυτοί που χάιδεψαν τις θρησκείες και τους λειτουργούς τους και αφού τους εκμεταλλεύτηκαν ψηφοθηρικά, σε κρίσιμες στιγμές τους τράβηξαν και το χαλί κάτω από τα πόδια τους.
Αmen.gr: Αναφερθήκατε στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Στην εκλογική σας Περιφέρεια, στη Β΄ Αθηνών που είναι η μεγαλύτερη της χώρας, λειτουργούν δεκάδες συσσίτια και ιδρύματα της Εκκλησίας. Πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περαιτέρω δράσεις συνεργασίας της Πολιτείας με την Εκκλησία;
Δημήτρης Στρατούλης: Πρώτα απ’όλα θα ήθελα να σας πω ότι αισθάνομαι πικρία που στην εποχή των τόσων μεγάλων επιτευγμάτων της ανθρωπότητας βλέπω στις γειτονιές της Αθήνας να ευημερούν τα συσσίτια και όχι οι άνθρωποι τους. Ο κοινωνικός ιστός της πατρίδας μας έχει πληγεί βαθύτατα από την οικονομική κρίση και μαζί και η αξιοπρέπεια πολλών συνανθρώπων μας. Ωστόσο αισθάνομαι υπερήφανος από την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν καθημερινά εκατοντάδες εθελοντές που προσφέρουν ανιδιοτελώς σε αυτές τις δομές και χιλιάδες απλοί πολίτες που μοιράζονται το υστέρημά τους με όλους εκείνους που δοκιμάζονται. Δεν είναι μόνο τα ενοριακά συσσίτια. Είναι και τα κοινωνικά φροντιστήρια, τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, τα κοινωνικά παντοπωλεία, οι χώροι φιλοξενίας αστέγων, οι ενορίες που κρατούν τις πόρτες τους ανοικτές σε κάθε άνθρωπο. Και επίσης όλοι εκείνοι οι φορείς που συμπράττουν στη στήριξη αυτού του τεράστιου κοινωνικού έργου. Όσο υπάρχει ανάγκη οφείλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι σε κάθε τέτοια προσπάθεια. Αυτό το έχει δηλώσει κατηγορηματικά και ο Πρόεδρος μας, ο Αλέξης Τσίπρας. Ταυτόχρονα είμαστε αποφασισμένοι με τις πολιτικές μας να επαναφέρουμε το αίσθημα της αξιοπρέπειας σε όλους εκείνους που είδαν τη ζωή τους να ανατρέπεται από την οικονομική κρίση και από τα αμέτρητα μέτρα αφαίμαξης του εισοδήματός τους.
Αmen.gr: Να επανέλθω στο θέμα των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με την Εκκλησία. Μια μερίδα της Ιεραρχίας δείχνει προβληματισμένη από θέσεις που κατά το παρελθόν είχαν εκφράσει πρόσωπα της Αριστεράς για τις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας ή για την μισθοδοσία του κλήρου. Τι έχει αλλάξει σήμερα;
Δημήτρης Στρατούλης: Θα είμαι απόλυτα ξεκάθαρος. Αυτό που θέλουμε να καταργήσουμε είναι τα Μνημόνια και όχι την σχέση του λαού με την Εκκλησία. Να καταργήσουμε τις πολιτικές που οδήγησαν τους πολίτες στα συσσίτια και όχι τον μισθό εκείνων που τα δημιούργησαν. Σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση και τη μάχη αυτή πρέπει να την κερδίσουμε ενωμένοι.
Σχετικά άρθρα
24 Ιανουαρίου 2013Ανδρ.Καρίτζης: Ο χριστιανικός λόγος και η αριστερά αποτελούν θύλακες πρωταρχικών αρετών
23 Ιανουαρίου 2013 «Είναι ο παπάς το πρόβλημα;»
22 Ιανουαρίου 2015 Επιλογικά περί αριστεροφοβίας
21 Ιανουαρίου 2015 Γιάννης Αμανατίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τη μισθοδοσία του κλήρου
6 Οκτωβρίου 2014 Εκκλησία και Αριστερά σε νέους δρόμους
Τελευταίες Ειδήσεις της κατηγορίας
Γιάννης Αμανατίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τη μισθοδοσία του κλήρου
21 Ιαν '15, 10:04
"Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τη μισθοδοσία του κλήρου". Με αυτό τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αμανατίδης, υπεύθυνος για τα Θρησκεύματα από την Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, κατέστησε σαφές, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Amen.gr, ότι ο εξορθολογισμός των σχέσεων Πολιτείας-Εκκλησίας δεν αφορά την μισθοδοσία του κλήρου, ένα ευαίσθητο ζήτημα που ενδιαφέρει περισσότερους από οκτώ χιλιάδες κληρικούς και τις οικογένειες τους. "Ο εξορθολογισμός του θεσμικού πλαισίου των σχέσεων των δύο οργανισμών αποβλέπει στην καλύτερη λειτουργία και συνεργασία τους με δεδομένους τους διακριτούς ρόλους και την αρχή οι σχέσεις τους να μην έχουν επιπτώσεις στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος", σημείωσε ο κ.Αμανατίδης για να επισημάνει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ότι, "αυτό που θέλουμε είναι σχέσεις ανεξαρτησίας και συνεργασίας, όταν αυτό χρειάζεται".
Περισσότερα »
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου