Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

«Μαϊμού» αγρότης πήρε επιστροφή ΦΠΑ 500.000 ευρώ! Εκτεταμένο κύκλωμα και στην Αργολίδα.


 Μεγάλη έρευνα έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες το ΣΔΟΕ σε αγροτικές περιοχές των νομών της Πελοποννήσου, εξετάζοντας αν υπάρχουν παράνομες επιστροφές ΦΠΑ. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα και με τον Διευθυντή του ΣΔΟΕ Τρίπολης κ. Ν. Κολετζάκη, έχουν έρθει στην επιφάνεια αρκετά στοιχεία.
Πρόκειται για ένα εκτεταμένο κύκλωμα χονδρεμπόρων που σε συνεργασία με αγρότες από Μεσσηνία, Αργολίδα και Κορινθία, εισέπρατταν παράνομα επιστροφές ΦΠΑ δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ!


Πρόκειται για μία σημαντική έρευνα που ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούνιο (2011), με εντολή της Εισαγγελίας Καλαμάτας, όταν η ΔΟΥ της περιοχής ανακάλυψε μεγάλο αριθμό πλαστών και εικονικών τιμολογίων που βρίσκονταν στα χέρια αγροτών. Άμεσα ανέλαβε δράση η Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Πελοποννήσου, η οποία ξεκίνησε εκτεταμένη έρευνα σε συνεργασία πάντα με τις υπόλοιπες κατά τόπους ΔΟΥ των νομών της Περιφέρειας.

Η έρευνα εντόπισε εκατοντάδες αγρότες και στους τρεις νομούς, οι οποίοι έκοβαν χιλιάδες εικονικά τιμολόγια. Όπως προκύπτει από τα πορίσματα, «παραγωγοί και έμποροι από την περιοχή των Φιλιατρών προπωλούσαν τιμολόγια σε αγρότες, λαμβάνοντας την αμοιβή τους έπειτα από την είσπραξη του ΦΠΑ από τους αγρότες, με τη συμφωνία, από την επιστροφή του 11%, να κρατούν οι αγρότες το 4% και το υπόλοιπο 7% να το έδιναν στους διακινητές των τιμολογίων». Η έρευνα εντόπισε ακόμα και τραπεζικούς υπαλλήλους, οι οποίοι αν και δεν διέθεταν ούτε ένα στρέμμα γεωργικής γης «υπέβαλαν τιμολόγια αξίας έως και 450.000 ευρώ».

Υπήρχε περίπτωση αγρότη, ο οποίος, υποβάλλοντας πλαστά τιμολόγια, εισέπραξε μόνο σε μια χρονιά 330.000 ευρώ!
Τα «πλοκάμια» του κυκλώματος είχαν απλωθεί και στην Κορινθία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αγρότη χωρίς να έχει παραγωγή (!) ο οποίος έχει πάρει επιστροφή Φ.Π.Α. 500.000 ευρώ! Πρόκειται βεβαίως για ένα κύκλωμα που δρούσε με σύστημα και εκμεταλλευόταν το γεγονός ότι μπορούσε –λόγω ενασχόλησης με το εμπόριο αγροτικών προϊόντων- να κόβει τιμολόγια και μάλιστα με μεγάλα ποσά. Όσο βέβαια αυτά τα τιμολόγια δεν ελέγχονταν, «όλα πήγαιναν καλά». Τώρα όμως που ξεκίνησε ο έλεγχος από το ΣΔΟΕ και όλα «βγαίνουν στην επιφάνεια» πολλοί είναι αυτοί που έχουν κυριολεκτικά τρομοκρατηθεί και ψάχνουν τρόπους να γλιτώσουν την ποινική διαδικασία, επιστρέφοντας αρκετοί απ΄ αυτούς τα χρήματα στις Εφορίες…

Ν. Κολετζάκης: «Λερναία Ύδρα που γεννάει συνεχώς!»…

Αναφερόμενος στο θέμα ο Διευθυντής του ΣΔΟΕ Τρίπολης Ν. Κολετζάκης τόνισε: «Συνεχίζεται ο έλεγχος για όλους όσους πήραν επιστροφή ΦΠΑ πάνω από 3.000 ευρώ. Η έρευνα δεν έχει τελειώσει αφού η υπόθεση είναι μια «Λερναία Ύδρα» η οποία συνεχώς «γεννάει»! Οι ίδιοι που εκδίδουν στοιχεία στην Καλαμάτα ή στο Άργος, εμφανίζονται να αγοράζουν προϊόντα και να κόβουν τιμολόγια και στην Κορινθία. Μάλιστα κάποιοι είχαν «υποκλέψει» τα φορολογικά στοιχεία κάποιων και διακινούσαν τιμολόγια στο όνομά τους! Υπάρχει αγρότης – παραγωγός στην Κορινθία που έχει πάρει επιστροφή ΦΠΑ 500.000 ευρώ! Όλα αυτά βέβαια έχουν «παρενέργειες και σε άλλα θέματα, όπως στις εξαγωγές και στις παραδόσεις προϊόντων. Το μόνο θετικό είναι, ότι αρκετοί επιστρέφουν τα χρήματα για να γλιτώσουν τουλάχιστον το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης».

isthmos.gr
argolikeseidiseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου