Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Δεν είναι δυνατόν να γίνουμε αποικία»
Μεγέθυνση γραμματοσειράς Σμίκρυνση γραμματοσειράς | print Εκτύπωση    send Αποστολή
 
επιμέλεια του Νίκου Παπαχρήστου
Μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα. «Δεν είναι δυνατόν να γίνουμε αποικία και να έρθουν άλλοι να μας καθοδηγούν» διαμήνυσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο οποίος αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εκκλησία εξαιτίας της γραφειοκρατίας αλλά και της στάσης εκπροσώπων της Πολιτείας και της Διοίκησης έναντι της.
«Λένε μερικοί ότι ή είχα αφωνία ή έχω αφωνία ή άργησα να μιλήσω. Πιστεύω ότι κάθε προσπάθεια που κάνουμε είναι ένα οικοδόμημα. Το οικοδόμημα για να κτιστεί χρειάζεται οικόπεδο. Αν δεν ερευνήσουμε το οικόπεδο, αν δεν εξετάσουμε πόσο αντέχει, τι ανάγκες έχει, τι υποχρεώσεις έχει δεν μπορούμε να χτίσουμε ό,τι θέλουμε να χτίσουμε. Εγώ το βλέπω έτσι και το έργο μου μέσα στην Εκκλησία και μέσα στην Αρχιεπισκοπή. Νόμιζα και νομίζω ακόμα ότι πρέπει κανείς να ξέρει τον χώρο που βρίσκεται, να ξέρει τι βρίσκει, τι στρατιώτες έχει και τι συνεργάτες, ποιοι είναι οι στόχοι και όταν καταλάβει περίπου ότι είναι γνώστης αυτών των πραγμάτων, υπεύθυνα να απαντήσει και να αναλάβει την ευθύνη αυτών που λέει και ακριβώς, όχι να είναι θεωρητικός, να δει αν αυτά που λέει μπορεί να γίνουνε πράξεις», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος ο οποίος, ερωτηθείς για την εμπειρία που αποκόμισε ως Μητροπολίτης, διευκρίνισε πως άλλο πράγμα η επαρχία και άλλο πράγμα η Αθήνα. «Και αυτό ήταν το μεγάλο ελάττωμα μου. Νόμιζα ότι θα μπορούσα να μεταφέρω το σχέδιο που είχα στην επαρχία στην Αθήνα. Αυτό δεν γίνεται διότι η Αθήνα είναι ένα χάος απ’όλες τις πλευρές και επομένως και από εκκλησιαστικής. Εκεί έχεις 100 ιερείς με 100 ενορίες, τους γνωρίζεις με το όνομά τους. Εδώ έχεις 600 ιερείς, που δεν μπορείς να τους γνωρίσεις, και δεν ξέρεις ακριβώς τα σχέδιά τους, τα προγράμματά τους, πόσο τα κάνουν… Είναι δύσκολα, είναι πάρα πολύ δύσκολα και όσο περνάει ο καιρός και προσπαθεί κανείς να βάλει μια γραμμή ή να θεμελιώσει κάτι που αυτός το νομίζει είναι σωστό κατά το πρόγραμμά του και βρίσκει τις αντιστάσεις και τις δυσκολίες, είναι πράγματι δύσκολο το θέμα».

«Κανένας Έλληνας που έχει νου, που έχει σύνεση, που έχει διάκριση και φρόνηση, δεν θα μπορούσε να μην αγανακτήσει αυτές τις ημέρες για πολλά πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας ή που συνέβαιναν αυτή την εποχή που εγώ αναγκάστηκα να γράψω αυτό το γράμμα», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, εξηγώντας τους λόγους για την ιδιαίτερα αιχμηρή επιστολή που απέστειλε προ καιρού στον Πρωθυπουργό.  Μάλιστα με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που καθημερινά συρρέουν στην Αρχιεπισκοπή ζητώντας την στήριξη και τη βοήθεια της Εκκλησίας ή απλά αναζητώντας ένα πνευματικό και ψυχικό αποκούμπι.

«Όταν βλέπει κανείς το τι ζει αυτός ο κόσμος, το ότι πεινάει, το ότι δεν έχει σπίτι, το ότι δεν έχει δουλειά, το ότι δεν έχει ασφάλεια, το ότι δεν έχει που να ακουμπήσει. Και αγανακτεί κανείς. Και λέει που είναι; Μιλάγαμε τόσο καιρό για το Κράτος-Πρόνοιας. Που είναι το Κράτος-Πρόνοιας. Μιλάγαμε τόσο καιρό ότι έχουμε παρά πολλά χρήματα, ότι λεφτά υπάρχουν και μη φοβάστε, ή ότι η δραχμή είναι θωρακισμένη. Τα ζούσαμε όλα. Και εγώ τα πίστευα και έλεγα δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν αυτά τα πράγματα. Βλέποντας λοιπόν τώρα όλο αυτό το ρημαδιό, όλη αυτή την κατάσταση και συγχρόνως όλοι να ρίξουμε την ελπίδα μας να μας σώσουν οι ξένοι. Μα δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Πρέπει να γίνουμε ρεαλιστές. Πόσα να περιμένουμε. Ο ξένος θα κάνει αυτό που έχει να κάνει γιατί έχει και το συμφέρον του και επομένως αυτό το συμφέρον δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτο. Πρέπει να μπει κάποιος φραγμός. Εγώ για παράδειγμα αγανάκτησα όταν είδα, δεν ξέρω αν αληθεύει, ότι τα χρήματα τα οποία θα μας δοθούν για να βγάλουμε τα χρέη μας, ενώ οι φίλοι μας, οι αλληλέγγυοί μας, τα παίρνουν με 1% από τις τράπεζες αυτές μας τα χρεώνουν με 5-6%. Ποια είναι η αλληλεγγύη και ποια είναι η βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν αυτοί που έφτιαξαν την Ευρωπαϊκή Ένωση είπαν αυτά, αυτά και αυτά. Ε, δεν είναι δυνατόν να γίνουμε τώρα αποικία εμείς και να έρχονται άλλοι να μας καθοδηγούν…» .

Ο Αρχιεπίσκοπος εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση και σημείωσε τη σημασία ύπαρξης προτύπων για την υπέρβαση της. «Όλοι οι Ιεράρχες αγωνίζονται στην επαρχία τους ο κάθε ένας με το δικό του τρόπο», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος ενώ κληθείς να σχολιάσει απόψεις πως οι Ιεράρχες ζουν μέσα στη χλιδή απάντησε ότι, «υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που είναι πρόκληση και προκλητικοί αλλά εγώ που ζω και συναναστρέφομαι με όλους, όλοι αγωνίζονται και όλοι παλεύουν. Τώρα αν υπάρχουν και μερικές υπερβολές στο ντύσιμο, ε δεν πρέπει να μένουμε μόνο σε αυτό. Πρέπει και αυτούς να τους πείσουμε ότι είναι η εποχή η οποία απαιτεί να είμαστε όλοι προσεκτικοί…».

Μιλώντας για τα φωτοβολταϊκά ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε την βούλησή του να αναδασωθεί η «επίμαχη» εκκλησιαστική έκταση στην Πεντέλη και μόνο σε ένα μέρος της να αναπτυχθεί στο φωτοβολταϊκό πάρκο. «Τους είπα 20000 στρέμματα θα κάνετε δάσος, πρώτα, και όταν γίνει το δάσος θα κάνετε και το φωτοβολταϊκό για να μην φαίνεται και να δίνει και ένα ποσό σεβαστό για να μπορέσουν να γίνουν αυτοί οι σκοποί…», απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η εναπομείνασα περιουσία τόσο της Ι.Μ.Πεντέλης και της Ι.Μ.Πετράκη και γενικότερα της Ι.Αρχιεπισκοπής θα αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού και για τις ανάγκες του έργου της Εκκλησίας. Εξήγησε δε πως δεν γίνεται να υλοποιηθεί το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας χωρίς να είναι οικονομικά αυτοδύναμη.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με κάποιες «ακραίες» θέσεις που διατυπώνονται από Ιεράρχες ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι η σημερινή Ιεραρχία είναι η πιο ήρεμη, την καλύτερη από τα χρόνια που έχει ζήσει στη διοίκηση της Εκκλησίας. «Υπάρχουν και δυσκολίες. 80 άνθρωποι δεν μπορούμε να πούμε ότι σκέπτονται το ίδιο, ότι αποφασίζουμε με τον ίδιο τρόπο. Ο καθένας έχει τις απόψεις του. Το πρώτο καθήκον που έχει ο Αρχιεπίσκοπος στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, την ιδιαιτέρως κρίσιμη, είναι να κρατήσει την ενότητα της Ιεραρχίας. Δεν θα ήταν ωραίο η Ιεραρχία να ήταν δεσμευμένη και να υπάρχουν ομάδες που η μια θα πολεμάει την άλλη. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αυτό και είναι παρήγορο και αισιόδοξο. Δεύτερο είναι ότι υπάρχουν προσωπικές απόψεις σε μερικά θέματα που όλη η Ιεραρχία δεν τις αποδέχεται δεν θα ήθελε όμως να έχει προσωπικές αντεγκλήσεις. Είμαι μερικοί Αρχιερείς που το πιστεύουν, δεν το πιστεύουν, που έχουν μερικές θέσεις. Θέσεις οι οποίες είναι προσωπικές τους απόψεις… Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, είμαστε μια ορθόδοξη ομάδα, δεν αποφασίζουμε εμείς για την Ορθοδοξία ολόκληρη…».

 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου