Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Η εντυπωσιακή βροχή των Περσειδών φώτισε τον ουρανό.(video)

 Η βροχή των περσειδών ξεκίνησε, με 100 μετέωρα να πέφτουν ανά ώρα λούζοντας στο φως τον ουρανό.Οι αστρονόμοι επισήμαιναν ότι για την καλύτερη παρατήρηση των Περσειδών, θα έπρεπε να βρεθούμε σε περιοχή που έχει απόλυτο σκοτάδι. Στην Ελλάδα το θέαμα ήταν ορατό, ιδίως αν κοίταζε κανείς στον ουρανό σε κατεύθυνση βορειοανατολική.


Όσο πιο καθαρός είναι ο νυχτερινός ουρανός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα πιο εντυπωσιακό θέαμα. Ωστόσο αυτό που ίσως να δυσκόλεψε την κατάσταση ηταν το φεγγάρι, που βρίσκεται στην παραμονή της πανσελήνου του Αυγούστου.

Τώρα για την ιστορία...

Οι Περσείδες οφείλουν το όνομά τους στο αστερισμό του Περσέα. Ωστόσο δεν προέρχονται από τον συγκεκριμένο αστερισμό. Στην πραγματικότητα προκαλούνται από σωματίδια σκόνης και λοιπά υπολείμματα που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά του κομήτη 109Ρ/Σουϊφτ – Ταλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αμερικανούς επιστήμονες Λούϊς Σουϊφτ και Όρας Τατλ, από τους οποίους και πήρε το όνομά του.

Τα της επιστήμης...

Ο κομήτης αρχίζει να συναντιέται με την τροχιά της Γης από τις αρχές του Αυγούστου και χρειάζεται 130 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρο από τον ήλιο. Τα μετέωρα ή αλλιώς τα πεφταστέρια, είναι μικροί διαστημικοί βράχοι που εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα υπό χαμηλή γωνία πρόσπτωσης και φαίνεται να καίγονται αργά.
Όσο πλησιάζουν στο έδαφος, με ταχύτητα γύρω στα 60χλμ ανά δευτερόλεπτο διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση, αφήνοντας φωτεινά ίχνη.
 
Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου