Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

 

Θεραπεία με βουτιές στη... λάσπη της Ν.Κίου.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΙΟ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
 Καλύπτουν τα σώματά τους με τη μαύρη λάσπη, περιμένουν να στεγνώσει και υποστηρίζουν ότι έχουν δει σημαντική βελτίωση στην κατάσταση της υγείας τους. "Δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση. Μόνο εμπειρικά μπορούμε να μιλάμε", λένε οι επιστήμονες.
 Με την ελπίδα να θεραπευτούν από τις ρευματικές παθήσεις φθάνουν στη Νέα Κίο της Αργολίδας για λασπόλουτρα Ελληνες και ξένοι που επί χρόνια ταλαιπωρούνται. Τοπικοί φορείς αλλά και επισκέπτες υποστηρίζουν ότι η μαύρη λάσπη με την οποία καλύπτονται όσοι θέλουν να ανακουφιστούν από ρευματοπάθειες είναι ευεργετική. Παρ' όλα αυτά, τα συγκεκριμένα λασπόλουτρα δεν διαθέτουν την απαραίτητη πιστοποίηση.
 Η μαύρη λάσπη, που βρίσκεται κατά μήκος 4 χλμ. στην παραλία της Νέας Κίου μέχρι το Ναύπλιο, θεωρείται άκρως ιαματική για παθήσεις όπως ρευματικά, πόνοι στο σώμα και τα κόκαλα.
 Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του 78χρονου Κ.Β. που για τέσσερα χρόνια κάνει λασποθεραπεία στην περιοχή: "Βρήκα την υγεία μου εδώ και μια τετραετία. Ερχομαι εδώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ενώ είχα ένα πρόβλημα στη μέση μου, για την ακρίβεια έναν όγκο, προοδευτικά θεωρώ ότι αυτά τα λασπόλουτρα με βοήθησαν. Κάποια στιγμή έκανα μαγνητική για να δω την εξέλιξη της ασθένειάς μου και δεν βρήκα τίποτα. Δεν ξέρω αν κάνω κάποιο λάθος, αλλά έχω δει σημαντική βελτίωση.
 Μαζεύεις τη λάσπη και την απλώνεις σε όλο σου το σώμα. Κάθεσαι στον ήλιο μέχρι να στεγνώσει. Προφανώς το σώμα απορροφά τα συστατικά που χρειάζεται και στο τέλος ξεπλένεσαι. Αυτή είναι η διαδικασία, απλή και σύντομη".

 Ο Γιάννης Αθανασόπουλος, πρώην αντιδήμαρχος Ν. Κίου, λέει στο "Εθνος": "Η περιοχή είναι γνωστή από τη δεκαετία του '60, που έρχονταν εδώ σκηνίτες προκειμένου να απολαύσουν αυτά τα λασπόλουτρα που, όπως έλεγαν, ήταν θεραπευτικά. Στο πέρασμα των χρόνων το ενδιαφέρον όχι μόνο των ντόπιων αλλά και Ελλήνων από την υπόλοιπη χώρα, αλλά και αλλοδαπών από Σουηδία, Νορβηγία και Ελβετία, ενισχύθηκε και άρχισαν να συγκεντρώνονται πολλοί που υπέφεραν από ρευματικά.

 Αυτές οι ιδιότητες που φαίνεται να έχει η μαύρη λάσπη ενδεχομένως να οφείλονται στο γεγονός ότι σε αυτό το κομμάτι της θάλασσας καταλήγουν μείγματα από τα βουνά μέσω των ποταμών Ερασινού και Ινάχου.

 Εξαιτίας αυτής της μεγάλης προσέλευσης προσπαθήσαμε εις μάτην να αξιοποιήσουμε τα λασπόλουτρα, για να δοθεί και μια αναπτυξιακή-τουριστική ώθηση στην περιοχή. Σήμερα βρίσκεται, στα χαρτιά, ιδιωτική πρωτοβουλία για μια μονάδα λασποθεραπείας".
 Μόνο εμπειρικά μπορούμε να πούμε, δηλώνει ο μικροβιολόγος κ. Γκουλιώνης, ότι η επικάλυψη με τη μαύρη λάσπη έχει ευεργετικές δράσεις. "Δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση. Πολύς κόσμος λέει ότι η συγκεκριμένη πρακτική τού κάνει καλό. Αν κάποιος αυτό αισθάνεται, δεν μπορείς να του το αμφισβητήσεις. Η ιατρική πάντως δεν το αιτιολογεί".

Η ύπαρξη πολλών βιομηχανικών μονάδων στην περιοχή προβληματίζει τη ρευματολόγο Εφη Λαδά. "Κάποιοι με 10 ή 20 μπάνια έχουν βρει, όπως οι ίδιοι λένε, την υγεία τους και στη συνέχεια περνούν έναν ανώδυνο χειμώνα μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Αλλά στο συγκεκριμένο σημείο πρώτον λειτουργούν πολλά εργοστάσια και δεύτερον και εξίσου σημαντικό αυτά τα λασπόλουτρα δεν φέρουν καμία επίσημη πιστοποίηση, όπως ενδεχομένως θα έπρεπε!".

Στέλλα Κεμανετζή
kemanetzi@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63267145
Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου