Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Δήμος και Πανεπιστήμιο. Μια σχέση που θα αναβαθμίσει την πολιτιστική ζωή στην πόλη και τα χωριά

panepisthmio
της Μαργαρίτας Καραμολέγκου (επικεφαλής του συνδυασμού «Η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ»)
Πιστεύοντας ότι η λειτουργία του Πανεπιστημίου μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για την πολιτιστική αναβάθμιση στο δήμο μας, αντιπροσωπία της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ συναντήθηκε με την κ. Άλκηστη Κοντογιάννη πρόεδρο του τμήματος Θεατρικών Σπουδών.
Από τη συζήτηση έγινε φανερό ότι μεταξύ Πανεπιστημίου και Δήμου υπάρχουν πολλές δυνατότητες συνεργασίας σε πολλούς τομείς που μπορούν να αξιοποιηθούν. Το Πανεπιστήμιο είναι για το Δήμο μας και την ευρύτερη περιοχή ένα κέντρο πνεύματος και πολιτισμού και τόσο το ίδιο όσο και για το Δήμο τα οφέλη από τη συνεργασία αυτή είναι πολλά και ιδιαίτερα σημαντικά
Επίσης καταγράφηκαν τα σοβαρά προβλήματα στέγασης της σχολής και η στασιμότητα (μάλλον ακύρωση) του σχεδιασμού της εγκατάστασης της σχολής στο οικόπεδο που αγοράστηκε (με δάνειο που πληρώνουν οι δημότες Ναυπλίου και Αργους) με σκοπό την κατασκευή πανεπιστήμιου στην περιοχή της Δαλαμανάρας.
Η Άλλη Πρόταση επανέφερε παλαιότερες σκέψεις και εξέφρασε και νέες ιδέες που αφορούν τα εξής:
• Τη συμφωνία μας στην πρόταση του πανεπιστημίου ώστε το κτήριο στο Μεγάλο Δρόμο (Β Κωνσταντίνου, πρώην Εφορία και πρώην ιματιοθήκη και χώρος εκδηλώσεων του ΠΛΙ ) που έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και πρόκειται να εκποιηθεί, να περάσει στο πανεπιστήμιο για τη λειτουργία ενός εναλλακτικού πολιτιστικού χώρου, ανοικτού στην Ναυπλιακή κοινωνία και στους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς.
• Την ανάδειξη των Αρχαιολογικών χώρων της περιοχής μέσα από μυθολογικές αφηγήσεις στο πλαίσιο θεατρικού παιχνιδιού.
• Την σύνδεση του Πανεπιστημίου με το Φεστιβάλ κλασσικής μουσικής. Μέσα από εργασίες φοιτητών του Πανεπιστημίου θα ήταν δυνατόν να προταθούν σκηνικά και φωτισμοί για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Το Πανεπιστήμιο θα μπορούσε να συμμετάσχει, όπως και στο παρελθόν σε παράλληλες με το Φεστιβάλ πολιτιστικές εκδηλώσεις.
• Την πρόταση μας ώστε εκπρόσωπος του πανεπιστημίου να είναι μέλος του συμβουλίου του ΔΟΠΠΑΤ
• Την αξιοποίηση του αρχείου που έχει στην ιδιοκτησία του ο δήμος Ναυπλιέων και αφορά εισιτήρια, αφίσες, προγράμματα του Εθνικού Θεάτρου (δωρεά Νίκου Καραγιάννη)
• Την αξιοποίηση από το Πανεπιστήμιο της κινητής θεατρικής σκηνής (Αρμα Θέσπιδος), που είχε χρησιμοποιηθεί παλαιότερα από το Εθνικό Θέατρο και σήμερα ανήκει στον ΔΟΠΠΑΤ.
• Τη συνεργασία του Πανεπιστημίου με τις θεατρικές σκηνές του ΔΟΠΠΑΤ.
• Την επιμόρφωση από το Πανεπιστήμιο εκπαιδευτικών της περιοχής μας στη διοργάνωση σχολικών εορτών.
• Την πρόβλεψη στο γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ναυπλίου χώρου, για την κατασκευή Πανεπιστημίου, αφού το προηγούμενο σχέδιο για την κατασκευή Πανεπιστημίου στη Δαλαμανάρα ουσιαστικά ναυάγησε
• Το να παρέχονται από το Δημοτικό Ωδείο Ναυπλίου μειωμένα δίδακτρα σε φοιτητές που θέλουν να κάνουν μαθήματα μουσικής
Στη συζήτηση αναφερθήκαμε και στο σημαντικό ρόλο που παίζει το Πανεπιστήμιο στην τοπική κοινωνία με το άνοιγμα του σε όλους τους πολίτες και το δικαίωμα να παρακολουθούν μαθήματα.
Ο Δήμος μπορεί να «εκμεταλλευτεί» την παρουσία του τμήματος των θεατρικών σπουδών στην αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής, αλλά και ο Δήμος πρέπει να είναι συμπαραστάτης στην προσπάθεια του τμήματος να λύσει μόνιμα τα σημαντικά προβλήματα στέγασης.
Υ.Γ. Ευχαριστούμε την κυρία Κοντογιάννη για την παραγωγική αυτή συζήτηση
http://argolika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου