Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Γράμμα στη Χώρα του Ποτέ

mpoutsikos
του Χρυσοβαλάντη ΜπούτσικουΕ, ψιτ, σε σένα μιλάω. Ναι, σε σένα με τα κομψά κοστουμάκια και τα απαστράπτοντα σκαρπίνια. Και σε σένα με τα ψηλοτάκουνα γοβάκια, τα σεμνότυφα μίνι και τα βαθιά ντεκολτέ.
Σε όλους εσάς που νιφτήκατε, μακιγιαριστήκατε, στολιστήκατε και βγήκατε για την καθιερωμένη προεκλογική σας γύρα. Σε όλους εσάς που ξεσκονίσατε τους τίτλους σας, τους κορνιζάρατε και τους τονίσατε με έντονη γραφή στα ιλουστρασιόν βιογραφικά σας. Σε όλους εσάς που με τις ευλογίες κάποιου κομματικού πατριάρχη καταφτάσατε με φόντο τις selfie φωτογραφίσεις σας με έναν από τους αρχηγέτες τούτου του χρεοκοπημένου τόπου.
Θα ήθελα να σας ψιθυρίσω δυο λογάκια τρυφερά, σαν αυτά που σας νανούριζε η μανούλα σας, λίγο πριν κάνετε νανάκια. Θέλετε να διεκδικήσετε, λέει, την ψήφο μας; Θέλετε να μας εκπροσωπήσετε εδώ και στο εξωτερικό; Θέλετε να αναλάβετε την εκπόνηση αναπτυξιακών προγραμμάτων προς όφελός μας; Θέλετε να αναπνεύσετε έστω και για λίγο το συναρπαστικό αέρα της εξουσίας, επειδή νομίσατε ότι ο κόσμος εσάς περίμενε, για να χρίσει ως τους επόμενους σωτήρες του; Δε λέω, ελκυστικό πράγμα η φιλοδοξία και κάποτε παραπλανητικά γοητευτικό. Καλά κάνατε κι ονειρευτήκατε να δαγκώσετε από το μήλο του Παραδείσου. Ο καπιταλισμός διδάσκει ότι όλα τα όνειρα σε τούτη τη ζωή είναι θεμιτά.
Αλλά πριν ζητωκραυγάσετε για την εκλογή σας, πριν αναστενάξετε από ανείπωτο καημό για τη λιμουζίνα που, όπου να' ναι, καταφθάνει να σας παραλάβει, οφείλετε για μια στιγμή να αφουγκραστείτε δυο κουβεντούλες. Για την ακρίβεια, έλεγα να σας εκμυστηρευτώ πώς σας φαντάζομαι. Όχι τίποτα άλλο, για να μη δημιουργηθούν παρεξηγήσεις ανάμεσά μας στην πορεία της αγαστής μας συνεργασίας. Έχουμε και λέμε, λοιπόν. Ο εκλεγμένος μου αντιπρόσωπος θέλω:
Να περνάει, προτού υποβάλλει υποψηφιότητα, από πιστοποιημένη διαδικασία αξιολόγησης. Αν πρέπει να αξιολογείται ο εκπαιδευτικός που επηρεάζει 50-100 παιδιά το χρόνο, ο πολιτικός πρέπει να περνά από την πιο απαιτητική αξιολογική κρησάρα, αφού με τις αποφάσεις του θα επηρεάσει το παρόν και το μέλλον ολόκληρης της κοινότητας. Η αξιολόγηση αυτή να αφορά εξακριβωμένα επιστημονικά προσόντα, βεβαιωμένη διοικητική εμπειρία, τη γλωσσομάθειά του, τον έλεγχο του ποινικού του μητρώου, τον έλεγχο της εκπλήρωσης της στρατιωτικής του θητείας (για τα αγοράκια), τον έλεγχο των φορολογικών του υποχρεώσεων και γενικά κάθε συναλλαγής του με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αν π.χ. διαπιστωθεί ότι έχει διαγράψει έστω και μια παράβαση του Κ.Ο.Κ. ή ότι έχει παρακαλέσει έστω και έναν καρεκλοκένταυρο για την παράτυπη εξυπηρέτησή του, να χάνει το δικαίωμα να υποβάλει υποψηφιότητα και να πηγαίνει σπίτι του να φυτέψει λάχανα. Αν αποτύχει και στα λάχανα, ας φυτέψει κρεμμύδια, πιάνουν πάντα.
Μετά την επιβεβαίωση των προσόντων του θέλω να περνά από εξετάσεις τύπου Α.Σ.Ε.Π., όπου μαζί με όλους τους άλλους συναδέλφους του θα δοκιμάζεται σκληρά, αφού έχει διαβάσει για δυο χρόνια περίπου, για να διαπιστωθεί εάν διαθέτει τον απαιτούμενο εξοπλισμό, ώστε να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον. Αν αποτυγχάνει στις εξετάσεις αυτές, να αναζητά την τύχη του στον ιδιωτικό τομέα που τώρα με την ανάπτυξη θα προσφέρει απλόχερα, υψηλά αμειβόμενη εργασία σε όσους έχουν όρεξη για δημιουργία και καινοτομία. Αν αποτυγχάνει κι εκεί, ας πάει σπίτι του να φυτέψει λάχανα, το είπαμε και πριν.
Όσοι περνούν με επιτυχία στις εξετάσεις, θέλω να τους χορηγείται δικαίωμα για συμμετοχή σε προεκλογική διαδικασία. Εφόσον εκλέγονται, να μπορούν να υπηρετήσουν το λαό για μια τετραετία. Αν έχουν όρεξη και για άλλη τετραετία, να διατηρούν το δικαίωμα επανεκλογής τους μόνο στην περίπτωση που κριθεί ότι πέτυχαν στους αρχικούς τους στόχους. Αν δεν εκλέγονται, αλλά επιθυμούν να επανυποβάλουν υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές, να μπορούν να το κάνουν για άλλες δυο φορές. Σε περίπτωση αποτυχίας στις εξετάσεις ή στις εκλογές, να πάνε σπίτι τους να φυτέψουν λάχανα.
Οι επιτυχόντες και εκλεγμένοι θα πρέπει να εμφανιστούν μόνο μια φορά στα Μ.Μ.Ε., όταν στο τέλος της θητείας τους προβούν σε έναν απολογισμό της. Όλο το υπόλοιπο διάστημα θέλω να εργαστούν σκληρά για την προκοπή του συνόλου. Εξάλλου, αυτό που θα μετρήσει, δε θα είναι τα λόγια τους αλλά τα έργα τους.
Θέλω να αφουγκράζονται τα πραγματικά προβλήματα και να δίνουν άμεσα λύσεις για αυτά. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται να απαντούν οι ίδιοι ή οι επιτελείς τους σε κάθε ερώτηση, απορία, αίτημα ή διεκδίκηση των δημοτών τους μέσα σε τρεις εργάσιμες μέρες. Θέλω να βρίσκονται κάθε μέρα στη θέση τους από το πρωί μέχρι το βράδυ. Να οργανώνουν τις υφιστάμενές τους υπηρεσίες, να καλύπτουν τα κενά, να διεκπεραιώνουν την αλληλογραφία και να εκπονούν τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια που έχουν εισηγηθεί κατά την προεκλογική εκστρατεία τους. Τα σχέδια υλοποιούνται με χρονοδιάγραμμα ανοιχτό στο κοινό. Για κάθε καθυστέρηση στην υλοποίηση του σχεδίου ή άλλου είδους ατασθαλία, οι υπεύθυνοι επισκέπτονται τη λαϊκή αγορά, αγοράζουν σπόρο για λάχανα και πάνε σπίτι τους. Δικαιολογίες του τύπου «οι προηγούμενοι έφαγαν τα λεφτά» ή «οι άλλοι άφησαν πολλές εκκρεμότητες» και άλλες τέτοιες μπούρδες, δε γίνονται δεκτές. Όποιος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, καλλιεργεί λάχανα.
Πάνω από κάθε ανώτατο άρχοντα θέλω να υπάρχει ένας Επίτροπος Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος θα ελέγχει τις δαπάνες του την ώρα της συναλλαγής κι όχι μετά από δέκα χρόνια. Σε περίπτωση μη προβλεπόμενης δαπάνης να δίνεται μια ακόμα ευκαιρία. Σε περίπτωση υποτροπής, λάχανα.
Κάθε πρόσληψη θα γίνεται μέσω Α.Σ.Ε.Π. Ο τοπικός άρχοντας θα δηλώνει τι είδους προσωπικό έχει ανάγκη και το Α.Σ.Ε.Π. θα του τον στέλνει άμεσα από τους πίνακες επιτυχόντων. Ο ανώτατος άρχοντας θα αποφασίζει μόνο για το είδος των υπηρεσιών, των έργων ανάπτυξης και τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την περιφέρειά του. Δε θα είναι όμως σε θέση να διορίσει κανέναν. Οι αναθέσεις έργων θα γίνονται μόνο από εξωτερικό αρμόδιο φορέα – πείτε τον, όπως θέλετε.
Οι εκλεγμένοι άρχοντες θα υφίστανται τακτικούς και έκτακτους αξιολογικούς ελέγχους. Αν από αυτούς διαπιστωθεί ότι υπολειτουργεί ένας τομέας ευθύνης τους, θα διενεργούνται άμεσα από τους άρχοντες και το προσωπικό τους διορθωτικές κινήσεις για την αποκατάσταση του προβλήματος. Αν μετά από νέο έλεγχο, το πρόβλημα παραμένει, λάχανα.
Στο τέλος κάθε χρόνου ο εκλεγμένος άρχοντας και οι επιτελείς του θα καταθέτουν το μισό των παχυλών ετησίων απολαβών τους για τη θεμελίωση ενός κοινωφελούς ιδρύματος ή την εξυπηρέτηση ενός κοινού σκοπού δημοσίας ωφέλειας, σκοποί που θα συναποφασίζονται σε δημόσια διαβούλευση με την τοπική κοινότητα. Άλλωστε, υποτίθεται ότι οι εν λόγω άρχοντες κατήλθαν στο στίβο της πολιτικής, για να υπηρετήσουν το κοινό καλό κι όχι τίποτα ανομολόγητες προσωπικές επιδιώξεις. Αν μετά από δέκα χρόνια κριθεί ότι η ευεργεσία τους ωφέλησε πράγματι την κοινότητα, να τους αποδίδεται ο τιμητικός όρος του «τοπικού ευεργέτη» και το όνομά τους να αναγράφεται σε τιμητική πλάκα.
Αν επανεκλέγονται πολλές φορές και θεμελιώνουν δικαίωμα για σύνταξη, αυτή να καταβάλλεται εξολοκλήρου σε ειδικό ταμείο για την ανέγερση σχολείων και λοιπών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Οι ίδιοι να μην παίρνουν τίποτα....
Αυτά θέλω για αρχή, κυρίες και κύριοι υποψήφιοι. Αλλά όσο λένε εμένα Πίτερ Παν, άλλο τόσο κι εσείς θα δεχόσασταν με ευμένεια τις ταπεινές μου προτάσεις. Κάπως έτσι όμως φαντάζομαι τη θητεία σας. Ωστόσο, όλοι μας ξέρουμε ότι αν τα πράγματα ήταν κάπως έτσι, ο συρφετός σας θα συρρικνωνόταν δραματικά με κίνδυνο ολοκληρωτικής εξαφάνισης. Γι' αυτό μην πάρετε στα σοβαρά την επιστολή μου. Είναι σα να απευθύνθηκε σε έναν υποψήφιο που δεν υπήρξε ποτέ.
http://argolika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου