Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Η Εορτή της Απόδοσης των Θεοφανείων στην Νέα Κίο Αργολίδας

Στις 6 Ιανουαρίου εορτάζουμε τη μεγάλη δεσποτική εορτή των Θεοφανείων ή Επιφανειών ή Φώτων. Η προεόρτια περίοδος διαρκεί τέσσερις ημέρες (2-5 Ιανουαρίου) ενώ η μεθέορτος περίοδος παρατείνεται επί οκτώ μέρες μετά την εορτή, στη διάρκεια των οποίων τοποθετούνται τρεις εορτάσιμες ημέρες που σχετίζονται άμεσα με τα Θεοφάνεια: η σύναξη του Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου (7 Ιανουαρίου), η Κυριακή μετά τα Φώτα και η απόδοση της εορτής (14 Ιανουαρίου).

Πανηγυρικά εορτάστηκε στην Νέα Κίο Αργολίδας η εορτή της αποδόσεως των Θεοφανείων ,όπου τελέσθηκε αρχιερατική θεία λειτουργία χοροστατώντας του Θεοφιλεστάτου επισκόπου Επιδαύρου ,στον Ιερό ναό της Αγίας Ειρήνης ,παρόντων των Ιερέων πατέρα Δημοσθένη και Ηλία Γάτζιο. Στο τέλος της θείας λειτουργίας ακολούθησε το θείο κήρυγμα από τον θεοφιλέστατο επίσκοπο. Να σημειωθεί πως στην Νέα Κίο εορτάζεται όλως ιδιαιτέρως η εορτή των Θεοφανείων με πολλά έθιμα ,που έχουν ρίζα από την παλιά  Κίο της Μικράς Ασίας, μιας και οι κάτοικοι της Κίου είναι πρόσφυγες. 

Η γιορτή των Θεοφανείων, ακολουθούμενη στην Ανατολή από τη σύναξη τού Προδρόμου, διαρκούσε (κατά τον ίδιο τρόπο) επί οκτώ ημέρες, αποδιδόμενη την 14η Ιανουαρίου. Στα Δυτικά λειτουργικά βιβλία βρίσκονται ίχνη του οκταήμερου εορτασμού μόνο μετά τον Η' αιώνα, ενώ στη Ρώμη μέχρι του ΙΒ' αιώνα η γιορτή διαρκούσε τρεις μόνο ημέρες.

0 σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου