Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Οι ωδίνες τις Ιστορίας και τα Γεγονότα στο Παρίσι (του Δημήτρη Πειρούνη)

newsparis
Ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση έτοιμη για τα γεγονότα στο Παρίσι; Μπορεί η Γερμανία να απαιτεί λιτότητα και επώδυνες «μεταρρυθμίσεις» για τους άλλους εταίρους προς παράλληλο δικό της κέρδος; 
peirounisΗ Γερμανία μπορεί να κλείνει πεισματικά τα μάτια για να μην δει αλλά οι ωδίνες τις Ιστορίας θα της τα ανοίξουν: Η δοκιμασία του ενιαίου οικονομικού χώρου, η δοκιμασία του ενιαίου νομισματικού χώρου, η δοκιμασία της ελεύθερης διέλευσης προσώπων, η δοκιμασία της ελεύθερης διέλευσης εμπορευμάτων τώρα θα επανακριθεί μετά το Παρίσι. Το ίδιο και τα κέρδη της Γερμανίας από την λιτότητα που έχει επιβάλλει σε όλη την Ευρώπη.
Όταν με τα εμπορεύματα περνούν εκρηκτικά στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο, όταν με τα πρόσωπα περνούν και τρομοκράτες και πρόσφυγες, όταν η λιτότητα έρχεται σε αντίθεση με αναγκαίες δαπάνες για λόγους ασφαλείας των κρατών, είτε για εσωτερικούς εξοπλισμούς είτε για επενδύσεις εσωτερικής ανάπτυξης και αναδιανομής για αφομοίωση των περιθωριοποιημένων και απορρόφηση των εσωτερικών εντάσεων η Ευρωπαϊκή Ένωση δοκιμάζεται και πάλι.
Η απάντηση δεν μπορεί να είναι πάλι γερμανικός κυνισμός και απάθεια. Αν είναι θα διαλυθεί η Ευρώπη σε επιμέρους κομμάτια.
Η Γερμανία και κάθε χώρα θα πρέπει να δείξει [όχι κυνισμό και απάθεια στα προβλήματα των άλλων αλλά] έμπρακτη συνεισφορά, με μεταφορά πλεονασμάτων από τις πλούσιες χώρες του βορρά στο νότο, με επενδύσεις στην περιφέρεια εντός και εκτός Ευρώπης.
Ή αλλιώς ο καθένας θα αποφασίσει [όπως και η Γαλλία χθες που έκλεισε τα σύνορα της] ότι καλύτερα μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του μόνος του.
Από χθες τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στην Ευρώπη.
Δημήτρης Πειρούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου