Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Ασφυκτιούν οι έμποροι λόγω Ανάπλασης και κάνουν προτάσεις στη δημοτική αρχή

DSC_8447
του Γιώργου Νικολόπουλου
Τη δεινή κατάσταση που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος του Άργους κατά τη διάρκεια των έργων της Ανάπλασης επεσήμαναν πολλοί έμποροι που πήραν μέρος στην συγκέντρωση που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος. Μίλησαν για την αγωνία τους όχι μόνο για την περίοδο των εορτών που έρχεται, αλλά και γενικότερα για τα αποτελέσματα που θα έχει στο εμπόριο της πόλης η Ανάπλαση, όταν ολοκληρωθεί…
DSC_8450Στη συγκέντρωση είχε προσκληθεί και ο Δήμαρχος Δημήτρης Καμπόσος, ο οποίος δεν παρέστη καθώς, όπως ενημέρωσε τον Εμπορικό Σύλλογο, είχε άλλες υποχρεώσεις. Μάλιστα, κάλεσε μια επιτροπή του συλλόγου να τον επισκεφθεί στις 11 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας για να του παραδώσει τα αιτήματα…
Παρόλο που η πλειοψηφία των μελών του Εμπορικού Συλλόγου απουσίαζε («από φόβο», όπως ειπώθηκε από πολλούς), η βασική διαπίστωση ήταν πως η Ανάπλαση θα αποτελέσει ταφόπλακα για τα καταστήματα…
Στη συγκέντρωση εκδόθηκε ψήφισμα που αφορά τα προβλήματα από το κυκλοφοριακό και την έλλειψη χώρων στάθμευσης (όπως λένε οι έμποροι, καταργούνται 500 θέσεις). Ήδη συγκεντρώνονται υπογραφές και σύντομα οι έμποροι θα κλείσουν τα καταστήματά τους για δύο ώρες και θα παραβρεθούν έξω από το Δημαρχείο για να το παραδώσουν στο Δ. Καμπόσο.
Στο ψήφισμα ο Εμπορικός Σύλλογος, προτείνει άμεσα, λόγω εορταστικής περιόδου:
– Να ανοίξει η Φείδωνος Τετάρτες και Σάββατα και να μεταφερθεί η Λαϊκή σε δρόμο μικρότερης κυκλοφορίας ή τουλάχιστον να μεταφερθεί μετά την Καποδιστρίου, ώστε να υπάρχει διέξοδος προς την Καποδιστρίου.
– Να ολοκληρωθούν τα έργα στην Τσώκρη μέχρι 10 Δεκεμβρίου το αργότερο.
– Μέχρι το τέλος του χρόνου να μην κλείσει κανένας κεντρικός δρόμος, όπως Κορίνθου, Β. Σοφίας, Β. Κωνσταντίνου, Καποδιστρίου και Φείδωνος.
Ο Εμπορικός Σύλλογος, με το ψήφισμά του ζητά επίσης να δημιουργηθεί επιτροπή από το Δήμο (με τη συμμετοχή και του συλλόγου) που θα βρει χώρους στάθμευσης σε εισόδους και εξόδους της πόλης, ακόμη και μικρά οικόπεδα σε διάφορα σημεία.
Και τέλος, μετά την ολοκλήρωση των έργων να υπάρχει πρόβλεψη επικοινωνίας της πόλης στο κέντρο, γιατί η διχοτόμηση έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα, ιδίως όσων έρχονται από την Τριπόλεως. Αυτό να γίνει έστω τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων (Για παράδειγμα, να ανοίξουν Δαναού και Μπελίνου, να γίνει διπλής κατεύθυνσης η Φείδωνος).
Επισημάνθηκε το γεγονός ότι με τη νέα κατάσταση στο κυκλοφοριακό, κερδισμένη βγαίνει η αγορά τουΝαυπλίου (ακόμα και της Νέας Κίου) ενώ τα χωριά νοτιοδυτικά του Άργους (Κιβέρι, Μύλοι κλπ) καθώς και η Κυνουρία απευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά πλέον στο Ναύπλιο.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έγιναν πολλές προτάσεις για τον τρόπο δράσης των εμπόρων αλλά και καταγγελίες για το κλίμα τρομοκρατίας που επιβάλλει σε «αντιφρονούντες» εμπόρους η δημοτική αρχή:«Υπάρχουν απειλές από το Δήμαρχο σε καταστηματάρχες πως αν διαμαρτυρηθούν θα τους στείλει την Εφορία».
Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ όχι μόνο για τον δήμαρχο αλλά και για τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, οι οποίοι «δεν μένουν στην πόλη αλλά είναι αυτοί που παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον της».«Οι περισσότεροι είναι δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, επαγγελματίες της πολιτικής, τεμπέληδες. Κάποιοι δεν έχουν κολλήσει ένσημο»… Ιδιαίτερα αγανακτισμένοι ήταν οι έμποροι από μια φράση που γράφτηκε σε πρόσφατο δελτίο τύπου του Δήμου, ότι δηλαδή οι ίδιοι διώχνουν τον κόσμο από το Άργος.
Πάντως, παρά τις κατηγορίες προς τη δημοτική αρχή, κάποιοι δεν παρέλειψαν να κάνουν την αυτοκριτικήτους: Δικιά μας είναι η απόφαση για την Ανάπλαση. Εμείς τους δώσαμε 62%, εμείς έχουμε την ευθύνη. Και όπως λέμε και στη γλώσσα του εμπορίου: «Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου