Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Μονόπρακτα του Μπρεχτ και του Ντάριο Φο από την Πολιτιστική Αργολική Πρόταση

10352616 798316203548181 2684230201557273569 n
Η θεατρική ομάδα της Πολιτιστικής Αργολικής Πρότασης παρουσιάζει τα μονόπρακτα «Η Εβραία» του Μπέρτολτ Μπρεχτ και «Εγώ η Ούλρικε Μάινχοφ καταγγέλω» των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε.
Τη σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια έχει κάνει ο Νικόλας Ταρατόρης. Παίζουν: Νάντια Δανιήλ, Πετρούλα Πολυχρονοπούλου και Θάνος Παιδάκης. Σκηνικά – κοστούμια: Πύνκα Νάντη-Ταρατόρη. Συμμετέχει ολόκληρη η θεατρική ομάδα της Πρότασης.
Πρόκειται για μία παράσταση με γενικό τίτλο «Ανθρώπινες κραυγές» αφιερωμένη στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Οι παραστάσεις θα γίνουν στο Θέατρο της οδού Ατρέως, στο Άργος, στις 1,2,8 και 9 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ. Τηλ. 6944.553080.
Η Πρόταση κάνει ένα νέο βήμα προσφέροντας στο αργολικό κοινό δυο μονόπρακτα κοινωνικής διαμαρτυρίας απέναντι στην αδυσώπητη καταπίεση κάθε εξουσίας.
Η Εβραία του Μπέρτολντ Μπρεχτ περιέχεται στα εικοσιτέσσερα μονόπρακτα που παρουσίασε ο συγραφέας με γενικό τίτλο «Τρόμος και αθλιότητα στο τρίτο Ράιχ». Επίκαιρο όσο ποτέ σήμερα που φέρνουμε ξανά στο νού μας το ιστορικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο ναζισμό και το φασισμό και ταυτόχρονα βιώνουμε την απαξίωση των δικαιωμάτων του πολίτη με την άνοδο της ναζιστικής τρομοκρατίας. Στο θεατράκι της οδού Ατρέως θα αναβιώση η ανεπανάληπτη σκηνική παρουσία της Ελλης Λαμπέτη στο έργο αυτό.
Συμπληρώνονται σήμερα τριάντα οκτώ χρόνια από το θάνατο της Ούρλικε Μάινχοφ, μιας γνωστής και εξαιρετικής γερμανίδας δημοσιογράφου που κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην ένοπλη RAF. Φυλακίστηκε στα τρομερά λευκά κελιά των φυλακών του Μανχάιμ, την τελευταία λέξη της ψυχολογικής βίας σε ένα έγκλειστο άτομο : λευκοί τοίχοι, λευκό φως αναμμένο 24 ΄΄ωρες και διαρκής παρακολούθηση. Όσοι άντεξαν τις παραισθήσεις και την λοξοδρόμηση του νου, κατέληξαν με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα σε άσυλα. Την Ούρλικε Μάινχοφ την βρήκαν κρεμασμένη στο κελί της, (9-5-1976) αλλά ακόμα και η επίσημη ιατροδικαστική εξέταση δείχνει πως ήταν ήδη νεκρή πριν κρεμαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου