Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Οι άτακτοι Ναυπλιώτες μαθητές του 19ου αιώνα

tas5
Η βιβλιοθήκη του Φουγάρο «Ανθός» γέμισε ασφυκτικά και άλλος ένας κύκλος αφηγήσεων με τις ιστορίες του Ναυπλίου ήταν έτοιμος να ξεκινήσει.
Ο φιλόλογος και συγγραφέας Τάσος Χατζηαναστασίου μελέτησε από πολλές πηγές τις ιστορίες παραβατικής συμπεριφοράς των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου από το 1836 ως το 1862, δηλαδή την οθωνική περίοδο διακυβέρνησης, και τις παρουσίασε στο κοινό.
Η παρουσίαση με τίτλο ««Εφέρθησαν ακόσμως» άντλησε τις πληροφορίες της από τα βιβλία πράξεων του Ελληνικού σχολείου και Γυμνασίου Ναυπλίου (Γενικά Αρχεία του Κράτους Αργολίδας), από τον εσωτερικό κανονισμού του σχολείου (1841), από την αλληλογραφία των Γενικών Αρχείων του Κράτους με το Υπουργείο, από τους ονομαστικούς καταλόγους μαθητών και από δημοσιευμένες πηγές όπως οι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων του 1836 και 1858 και σχετικές βιβλιογραφίες.
Όλες οι παραβάσεις διαδραματίστηκαν στο νυν Δημαρχείο Ναυπλίου, το τότε Γυμνάσιο από το 1833 ως το 1862.
Μια περίοδος όπου στην ελληνική εκπαίδευση εφαρμόστηκε το άκαμπτο και αυστηρό γερμανικό καθεστώς το οποίο όμως σε πολλές περιπτώσεις μετριαζόταν λόγω της ορθόδοξης πρακτικής της συγχώρεσης ή εξαιτίας της γνωστής ελληνικής τακτικής των παρεμβάσεων τρίτων προσώπων, υψηλά ιστάμενων.
Παρόλη την αυστηρότητα του συστήματος εντός αλλά και εκτός σχολείου (υπήρχαν πολύ αυστηρές ποινές, από σωματική βία-χρήση ράβδου, φυλάκιση των μαθητών εντός σχολείου μέχρι και αποβολή τους από όλα τα σχολεία της χώρας), η παραβατικότητα των μαθητών ήταν πλούσια και ποικίλη.
Λεκτικές και σωματικές επιθέσεις εναντίον καθηγητών, ειδικά στα μαθήματα των Γαλλικών και των Λατινικών, συχνές επισκέψεις των μαθητών σε καφενεία και χαρτοπαιχτικές λέσχες παρά τις απαγορεύσεις, σεξουαλικές παρενοχλήσεις αν και μιλάμε μόνο για σχολεία αρρένων, διαταράξεις εκκλησιαστικής λειτουργίας, ενδοσχολική βία και διαταράξεις γειτόνων.
Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα ήταν το γιουχάισμα το 1846 δύο μαθητών εναντίον του καθηγητή τους στα Λατινικά. Ένας εκ των μαθητών ήταν ο Ευθυμιόπουλος, μεγαλοδικηγόρος μετέπειτα της πόλης και πρωταγωνιστής στην Ναυπλιακή Επανάσταση.
Άλλο ένα περιστατικό που προκάλεσε γέλιο ήταν ένα σατιρικό κείμενο δύο μαθητών που αναρτήθηκε στο σχολείο και με ειρωνικό τρόπο κατηγορούσε τον διευθυντή του Γυμνασίου πως δείχνει εύνοια προς συγκεκριμένους μαθητές. Αν και υπήρξε τιμωρία, λίγα χρόνια αργότερα οι μαθητές δικαιώθηκαν για όσα έγραφαν.
Κλείνοντας, κάτι επίσης χιουμοριστικό που μας έμεινε από την παρουσίαση ήταν κάποιες σημειώσεις διευθυντών κάτω από τις βαθμολογίες των μαθητών που αφορούσαν βεβαίως την επίδοσή τους. «Ίσος με των μηδενί» έλεγε η μία και «ηλίθιος» ανέφερε κάποια άλλη..
Άλλες εποχές, άλλα έθιμα αλλά η παραβατικότητα παραμένει σταθερή όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο Τάσος Χατζηαναστασίου κλείνοντας.

Ρεπορτάζ του Mario Vagman

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου