Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012


Προς χυμοποίηση τα πληγέντα εσπεριδοειδή από τις χαλαζοπτώσεις

 Σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες στην Αργολίδα, προκάλεσε η χαλαζόπτωση των τελευταίων ημερών. Όπως ανέφερε  γεωπόνος εκτιμητής του ΕΛΓΑ μεγάλο μέρος της παραγωγής εσπεριδοειδών (μανταρίνια, πορτοκάλια), λόγω των ζημιών από το χαλάζι αναμένεται να οδηγηθεί προς χυμοποίηση.

Οι παραγωγοί τώρα θα πρέπει άμεσα να πάνε στους τοπικούς ανταποκριτές των δήμων και να δηλώσουν τις ζημιές. Στη συνέχεια ο ανταποκριτής, αφού μαζέψει τις δηλώσεις ζημιάς, τις στέλνει στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ της Τρίπολής, ώστε να σταλούν οι εκτιμητές στα χωράφια. Πάντως έχουν ειδοποιηθεί οι παραγωγοί των περιοχών να αφήσουν «μάρτυρες» τουλάχιστον το 10% των δέντρων που έχουν πληγεί σε κάθε καλλιέργεια.

Η Αργολίδα, είναι η τέταρτη φορά που φέτος έχει πληγεί από το χαλάζι. Η πρώτη φορά ήταν τον προηγούμενο Μάιο, όπου υπήρξαν σημαντικές ζημιές στα εσπεριδοειδή κυρίως. Ακολούθησαν οι χαλαζοπτώσεις του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου. Η τελευταία χαλαζόπτωση ήρθε και αποτελείωσε τις καλλιέργειες.

Όπως μας ανέφεραν οι παραγωγοί το φαινόμενο είναι πρωτόγνωρο. «Δεν υπάρχει περιοχή που αν μην είναι χαλαζόπληκτη» και πρόσθεσαν ότι «αναμένεται να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην παραγωγή εσπεριδοειδών, αφού μεγάλο μέρος θα οδηγηθεί προς χυμοποίηση».

Οι ζημιές στην περιοχή είναι πολλές και οι γεωπόνοι εκτιμητές του ΕΛΓΑ δεν αρκούν για να κάνουν «επίκαιρες» εκτιμήσεις. Ακόμη και οι εκτιμητές που ήδη υπάρχουν συμπληρώνουν το ανώτατο όριο για εκτός έδρας και είναι πιθανόν να περιμένουν το νέο έτος για να μπορέσουν να βγουν στα χωράφια ξανά για εκτιμήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου