Ένα «Φουγάρο» που άνθισε στο Ναύπλιο
Ο «ανθός» μαράθηκε κάπου στα μέσα του προηγούμενου αιώνα και έμεινε το φουγάρο άκαπνο, να δεσπόζει στην είσοδο του Ναυπλίου. Το εργοστάσιο κονσερβοποίησης τομάτας αργοπέθαινε επί δεκαετίες. Ώσπου τη μέρα του ιστορικού«όχι», στις 28 Οκτώβρη, το παλιό εργοστάσιο ξαναζωντάνεψε. Κατέβηκαν από την Αθήνα πολλοί, μα ήταν εκεί κι όλο το Ναύπλιο.
Άλλοι από περιέργεια – «τι έγινε στο παλιό εργοστάσιο»- άλλοι γιατί γνώριζαν την εμμονή της Φλωρίκας να δώσει και πάλι ζωή στο πέτρινο εργοστάσιο. Κι έτσι δημιουργήθηκε ένας χώρος «για να συγκινεί, να ερεθίζει, να εμπνέει και να κινητοποιεί τις πνευματικές και δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και των ατόμων που έρχονται σ΄επαφή μαζί του», όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ η ιδιοκτήτρια του χώρου και πρόεδρος της «Φούγαρο ΑΕ» Φλωρίκα Κυριακοπούλου.
Το όνομα αυτού «Φουγάρο». Ένα συγκρότημα τριών πέτρινων κτιρίων συνολικού εμβαδού 2.400 τετραγωνικών μέτρων, σε οικόπεδο 5,5 στρεμμάτων, στην άκρη του οποίου στέκεται αγέρωχο το βιομηχανικό φουγάρο ύψους 36 μέτρων. Ήτοι, ένα χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα, που ξαναζωντανεύει ως χώρος πολιτισμού, χάρη στις προσπάθειες της Φλωρίκας Κυριακοπούλου.
Ένας τόπος δημιουργίας και έκφρασης, που περιλαμβάνει βιβλιοθήκη για ενήλικες που αναζητούν βιβλία για την τέχνη και τις ανθρωπιστικές σπουδές, αλλά και για παιδιά και εφήβους. Δίπλα στις αίθουσες της βιβλιοθήκης, φιλόξενη η αίθουσα δραστηριοτήτων περιμένει παιδιά κάθε ηλικίας για να τους δώσει τη δυνατότητα να εκφρασθούν. Από την άλλη, περιμένουν τους επισκέπτες ο εκθεσιακός και συναυλιακός χώρος, το αμφιθέατρο και το ζεστό , καλαίσθητο καφέ.
Στον εκθεσιακό χώρο εγκαινιάσθηκε και η Craft Fair #1, μια πολυσυλλεκτική έκθεση με χρηστικά αντικείμενα 56 καλλιτεχνών, που θα περιμένει το κοινό μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου. Την έκθεση επιμελήθηκε ο Δημήτρης Ξανθούλης. Το καλοκαίρι στη σκιά του «Φουγάρου» θα στηθεί η οθόνη του θερινού σινεμά.
Πριν φύγει ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει και τα προσεκτικά επιλεγμένα αντικείμενα στο ArtiShop, το κατάστημα που έχει στηθεί με την ίδια προσοχή και αισθητική, όπως και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις.
Απ΄ όπου κι αν ξεκινήσει ο επισκέπτης τη βόλτα στους χώρους του «Φουγάρου», εισπράττει το πάθος της ιδιοκτήτριας του χώρου για τη μετατροπή του σε «χώρο ζωής και αγαπημένο στέκι, που θα συνδράμει ουσιαστικά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Αργολικής Γης», όπως λέει η Φλωρίκα Κυριακοπούλου.
Έργο ζωής είναι το «Φουγάρο». Η ανάπλασή του, που ξεκίνησε το 2002, έγινε από μια μεγάλη ομάδα Ελλήνων αρχιτεκτόνων, μελετητών και κατασκευαστών, οι οποίοι εφαρμόζουν πρωτοποριακές τεχνικές, εκμεταλλευόμενοι και τη γεωθερμική ενέργεια της περιοχής για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες του συγκροτήματος.
Στα επίσημα εγκαίνια του «Φουγάρου», στήθηκε ένα ολοήμερο λαϊκό πανηγύρι, με ζωντανή μουσική από τον Μπάμπη Τσέρτο και τη Νάντια Καραγιάννη, ενώ το κρασί έρεε άφθονο για τους ενήλικες. Η πιτσιρικαρία «κελαηδούσε» στην αυλή, μαζί με το μπουζούκι του Μπάμπη. Κι οι μεγάλοι φεύγοντας, όταν πια σκοτείνιασε, σήκωσαν το κεφάλι να δουν το φουγάρο φωτισμένο κόκκινο, να καπνίζει και πάλι, με φόντο τον μολυβί ουρανό. Η Φλωρίκα Κυριακοπούλου, χαμογελώντας ικανοποιημένη άκουγε τα «μπράβο» και κερνούσε ζεστούς λουκουμάδες.
www.fougaro.gr http://facebook.com/To.Fougaro http://twitter.com/fougaro
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου