Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 2.500.000 € ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ»

  2.500.000 ευρώ έχουν ήδη κατανεμηθεί στην Αργολίδα για Εξοικονόμηση Ενέργειας σε κτίρια, ενώ προτάσεις άλλων 6.500.000 ευρώ βρίσκονται υπό αξιολόγηση. Αυτό προκύπτει από τον χαιρετισμό του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη στην Ημερίδα του ΚΑΠΕ «Πρότυπες Περιφέρειες για μια Βιώσιμη Ευρώπη» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10.03.2012 στο Άργος.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Γ. Μανιάτης ανάμεσα στα άλλα ανέφερε:


«Λυπάμαι που λόγω υποχρεώσεών μου στο Υπουργείο δεν θα μπορέσω να παραβρεθώ στην αποψινή εκδήλωση, που διοργανώνει το ΚΑΠΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου ENNEREG, για τη δημιουργία Πρότυπων, Αειφόρων Ενεργειακά, Περιφερειών.

Η προσπάθεια της Ε.Ε. να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει μέχρι το 2020, στους τομείς της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος, βασίζεται στις Δημοτικές και Περιφερειακές Δομές. Σε συνεργασία πάντα με τα αρμόδια Υπουργεία και τους άλλους κεντρικούς θεσμικούς φορείς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξειδίκευση και σωστή εφαρμογή της Ευρωπαϊκής και εθνικής πολιτικής. Καλείται να γνωρίσει και να αξιοποιήσει τα εργαλεία που έχουν σχεδιάσει φορείς πολιτικής όπως το ΥΠΕΚΑ, και επιστημονικοί και τεχνολογικοί όπως το ΚΑΠΕ.

Όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί το μεγαλύτερο, πλήρως ανεκμετάλλευτο, εθνικό κοίτασμα ενέργειας. Ήδη υλοποιούμε ειδικά για τους ΟΤΑ, το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», που προβλέπει να πραγματοποιηθούν έργα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης δημοτικών κτηρίων και άλλων υποδομών, παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους (δρόμους, πλατείες, πάρκα) και σε αστικές μεταφορές (ανάπτυξη σχεδίων αστικής κινητικότητας και υλοποίηση συγκοινωνιακών μελετών).

Από το σύνολο των προτάσεων των πρώην Καποδιστριακών Δήμων που κατατέθηκαν, εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ προτάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου προϋπολογισμού 3,8€ εκ. Ειδικά για την Αργολίδα εγκρίθηκαν οι προτάσεις των Δήμων Ναυπλίου και Άργους- Μυκηνών, συνολικού προϋπολογισμού 1.400.000 ευρώ.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η σπατάλη ενέργειας πλήττει κυρίως τις ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες και τα φτωχά νοικοκυριά. Το άλλο φιλόδοξο Πρόγραμμά μας, «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ», σχεδιάστηκε με γνώμονα την εξοικονόμηση ενέργειας για τις κατοικίες των νοικοκυριών αυτών. Οι εντάξεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέρχονται στις 422 με συνολικό προϋπολογισμό 5,4 εκ €. Για την Αργολίδα υπάρχουν ήδη 100 νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί με συνολικό προϋπολογισμό 1.100.000 €

Παράλληλα, στο ΥΠΕΚΑ αξιολογούμε προτάσεις για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας σε υφιστάμενα σχολικά κτήρια και κτήρια δημόσιων υπηρεσιών προϋπολογισμού 80.000.000€. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό αξιολόγηση οι προτάσεις των σχολείων του Δήμου Άργους- Μυκηνών προϋπολογισμού 950.000 ευρώ, του Γενικού Νοσοκομείου Άργους προϋπολογισμού 4.305.000 ευρώ, του Νοσοκομείου Ναυπλίου προϋπολογισμού 795.000 ευρώ και του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.Με.Α. Αργολίδας προϋπολογισμού 453.900 ευρώ.

Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί από το ΚΑΠΕ η παρουσίαση του νέου προγράμματος, «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ». Καλώ τους δημάρχους της Αργολίδας να συμμετάσχουν ενεργά και να διεκδικήσουν για την Αργολίδα την ένταξη ενός τουλάχιστον ορεινού χωριού στο πρόγραμμα αυτό.

Φίλες και Φίλοι,

Θεωρώ ότι η Πελοπόννησος μπορεί να αποτελέσει την Πρότυπη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια εξοικονόμησης ενέργειας. Οι τοπικές αρχές πρέπει να δραστηριοποιηθούν εντατικά και με τη στήριξη της κεντρικής διοίκησης, να εκμεταλλευτούν αποτελεσματικά τις μεγάλες εθνικές και ευρωπαϊκές επενδύσεις που προβλέπονται, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και του κάθε πολίτη χωριστά.» 
 argolikeseidiseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου