Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Αστυνομικό Τμήμα στον δήμο Επιδαύρου, Ομάδας ΔΙΑΣ στο Άργος και Παράνομη μετανάστευση στο στοχαστρο του Γ.Ανδριανού.

 Αστυνομικό Τμήμα στο Δήμο Επιδαύρου


Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός επανήλθε με Ερώτηση που κατέθεσε προς το νέο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοϊδη στην ανάγκη ίδρυσης νέου Μεικτού Αστυνομικού Τμήματος στην έδρα του καλλικρατικού Δήμου Επιδαύρου και στελέχωση του με νέα οργανική δύναμη ώστε να ενισχυθεί η Α.Δ. Αργολίδας.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:


«Επανέρχομαι με νέα Ερώτησή μου, ύστερα από την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και της διαρκούς αύξησης της παραβατικότητας / εγκληματικότητας στην περιοχή της Επιδαύρου, στο ζήτημα της αναγκαίας ίδρυσης νέου Μεικτού Αστυνομικού Τμήματος στην έδρα του καλλικρατικού Δήμου Επιδαύρου.
Επισημαίνω και πάλι τις δεδομένες μεγάλες ανάγκες αστυνόμευσης της περιοχής η οποία, εκτός των άλλων, έχει ιδιαίτερο αρχαιολογικό και τουριστικό χαρακτήρα, καθώς και τα κενά που ήδη υπάρχουν, ανάγκες που επιβάλλουν την άμεση ίδρυση νέου Μεικτού Αστυνομικού Τμήματος στην έδρα του καλλικρατικού Δήμου Επιδαύρου, με έδρα το Ασκληπιείο, καθώς και τη στελέχωσή του με ικανό αριθμό αστυνομικού προσωπικού που πρέπει να εξασφαλιστεί από νέα οργανική δύναμη που θα προστεθεί στην υπάρχουσα της Α.Δ. Αργολίδας. Επισημαίνεται ακόμη η περαιτέρω επιβάρυνση του Α.Δ. Αργολίδας από την στελέχωση διμοιρίας για τη συχνή ενίσχυση άλλων αστυνομικών διευθύνσεων. Ακόμη, επισημαίνεται ότι λόγω έλλειψης προσωπικού οι εποχούμενες περιπολίες, ειδικά των Α.Τ. και των Αστυνομικών Σταθμών γίνονται μόνο με τον οδηγό το περιπολικού, χωρίς το απαιτούμενο πλήρωμα, με όποιο κίνδυνο συνεπάγεται αυτό. Έτσι, το έλλειμμα ασφάλειας των πολιτών και στην περιοχή αυτή είναι εμφανές, παρά το γεγονός ότι το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης.

Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1) Ποια είναι η πρόθεση της Κυβέρνηση σχετικά με την ανάγκη ίδρυσης νέου Μεικτού Αστυνομικού Τμήματος στην έδρα του καλλικρατικού Δήμου Επιδαύρου καθώς και την ενίσχυση της δύναμης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες αστυνόμευσης της ευρύτερης περιοχής».

 

Ομάδας ΔΙΑΣ στο Άργος


Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός επανήλθε με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς το νέο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοϊδη στην ανάγκη άμεσης σύστασης ομάδας ΔΙΑΣ στο Άργος.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Επανέρχομαι στην ανάδειξη της πιεστικής ανάγκης σύστασης ομάδας ΔΙΑΣ στο Άργος, μετά την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και, κυρίως, τη διαρκή αύξηση της παραβατικότητας και εγκληματικότητας στην πόλη του Άργους. Η σύσταση και λειτουργία ομάδας ΔΙΑΣ στο Άργος θα συνέβαλλε σημαντικά στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης εγκληματικότητας στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, ιδιαίτερα καθώς η Α.Δ. Αργολίδας αντιμετωπίζει σήμερα οξύτατο πρόβλημα υποστελέχωσης και ελλιπούς παροχής υλικοτεχνικής υποδομής στο προσωπικό της, το οποίο καταβάλλει καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες για την προστασία της ζωής, της ασφάλειας και της περιουσίας των πολιτών. Επισημαίνεται ακόμη ότι ένα πρόσθετο, σημαντικό επιχείρημα υπέρ της άμεσης σύστασης και λειτουργία ομάδας ΔΙΑΣ στο Άργος είναι και η δαιδαλώδης ρυμοτομία της πόλης. Τέλος, επισημαίνεται ότι στην από 6/4/2011 απάντηση του τότε Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χ. Παπουτσή στην προηγούμενη σχετική Ερώτησή μου, αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, τα εξής:



«[...] σας πληροφορούμε ότι το ζήτημα της σύστασης και λειτουργίας Ομάδων ΔΙΑΣ και σε άλλες πόλεις της επικράτειας ευρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, χωρίς όμως να έχει ληφθεί σχετική οριστική απόφαση. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και η σύσταση όμοιας ομάδας στην πόλη του Άργους, στελεχωμένης από προσωπικό κατάλληλα εκπαιδευμένο και εφοδιασμένο με τα απαραίτητα μέσα και οπλισμό για τη διασφάλιση της αυτοπροστασίας του προσωπικού και την αποτελεσματική εκπλήρωση της ειδικής αυτής αποστολής του, προς καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».

Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1) Ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης σχετικά με την σύσταση και λειτουργία ομάδας ΔΙΑΣ στο Άργος».

Παράνομη μετανάστευση


Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοϊδη, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Μ. Παπαϊωάννου, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Α. Λοβέρδο και Εξωτερικών κ. Στ. Δήμα με θέμα τα σημαντικά προβλήματα στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην Αργολίδα.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Στην Αργολίδα, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας, το πρόβλημα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Παρόλο που τα κρατητήρια των αστυνομικών υπηρεσιών έχουν κατασκευαστεί ώστε να πληρούν τις ανάγκες βραχείας κράτησης, σήμερα εξυπηρετούν το μεταβατικό στάδιο κράτησης των ως άνω παράνομων μεταναστών, που μπορεί να φτάσει μέχρι και 12 μήνες, γεγονός που προστίθεται στο ήδη οξύ πρόβλημα υπερπληρότητας που αντιμετωπίζουν τα δύο σωφρονιστικά καταστήματα της Αργολίδας. Ταυτόχρονα, κατά την είσοδο και παραμονή στα κρατητήρια νεοαφικνούμενων παράνομων μεταναστών, δεν γίνεται ιατρικός έλεγχος παρά μόνο κατόπιν παρέμβασης των υπηρεσιών κράτησης, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο επικίνδυνης διάδοσης μολυσματικών νοσημάτων (ψώρα, ηπατίτιδα, φυματίωση), ενώ οι συνθήκες κράτησης είναι εξαιρετικά προβληματικές και επικίνδυνες για το προσωπικό της Α.Δ Αργολίδας όπως με ενημέρωσαν κατά την εκεί επίσκεψη μου, που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες λόγω της έλλειψης των κατάλληλων σχετικών υποδομών και θα πρέπει το ΚΕΕΛΠΝΟ συστηματικά, σε τακτά χρονικά διαστήματα να επιλαμβάνεται και να πραγματοποιεί ελέγχους, όπως και άλλες κατηγορίες επιστημόνων, αφού πρόκειται για άτομα που ανήκουν σε «ιδιαίτερες» ψυχοπαθολογικές κατηγορίες.

Τέλος, καθώς η επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών είναι για την πλειονότητα των περιπτώσεων αδύνατη λόγω λογιστικών και θεσμικών κωλυμάτων, οι άνθρωποι αυτοί, πολλοί από τους οποίους έχουν ποινικά μητρώα ή / και είναι φορείς μολυσματικών νοσημάτων, αφήνονται ουσιαστικά ελεύθεροι δημιουργώντας σημαντικότατα προβλήματα τόσο δημόσιας υγείας όσο και παραβατικότητας – εγκληματικότητας, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία όλων των σχετικών ερευνών.

Επισημαίνεται ότι η πλειονότητα των τροφίμων των Καταστημάτων Κράτησης Ναυπλίου και Τύρινθας είναι αλλοδαποί, κυρίως αφρικανικής και ασιατικής προέλευσης, χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα

Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:



1. Ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης σχετικά την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που συνεπάγεται η αναποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, και τα προβλήματα που υπάρχουν στην Αργολίδα όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα και ιδιαίτερα:



- Της αδυναμίας επαρκούς φύλαξης των σημείων εισόδου παράνομων μεταναστών στη χώρα. Στην Αργολίδα, η περιοχή της Ερμιονίδας, έχει παρατηρηθεί κατά καιρούς ότι επιλέγεται ως σημείο οργανωμένης εισόδου λαθρομεταναστών.

- Της αδυναμίας επαναπροώθησης στις χώρες προέλευσης τους

- Των οξύτατων προβλημάτων στα κρατητήρια των Αστυνομικών Διευθύνσεων, όπως της Αργολίδας

- Των οξύτατων προβλημάτων υπερπλήρωσης των σωφρονιστικών καταστημάτων και καταστημάτων κράτησης

- Των οξύτατων προβλημάτων παραβατικότητας – εγκληματικότητας και του αυξημένου κινδύνου διάδοσης μολυσματικών νοσημάτων λόγω της ουσιαστικά ελεύθερης κυκλοφορίας των παράνομων μεταναστών μετά την παρέλευση του χρόνου κράτησης τους».
 argolikeseidiseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου