Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Απαγόρευση τσίρκων με ζώα: μετά την επιτυχία της ψήφισης του νόμου, αγώνας για την πλήρη εφαρμογή του! / της Όλγας Κήκου    Μάρτιος 18 2012

Αναδημοσίευση από την «Πράσινη Πολιτική»

Επισκεφθείτε το group της ppol.gr στο Facebook για να σχολιάσετε, να συζητήσετε και να «μοιραστείτε» αυτό το άρθρο


Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της απαγόρευσης των τσίρκων με ζώα στη χώρα μας, αποσπώντας πλήθος κολακευτικών σχολίων.  Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που απαγορεύει τα ζώα στα τσίρκα και η δεύτερη χώρα παγκοσμίως, ακολουθώντας το παράδειγμα της Βολιβίας, και ανοίγοντας το δρόμο για αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), όπου καταβάλλονται προσπάθειες για απαγόρευση των τσίρκων με ζώα. Η αναχρονιστική και απαράδεκτη χρήση ζώων σε θεάματα είναι καταδικαστέα και επιβάλλεται να τερματιστεί πλέον διεθνώς.  

Η απαγόρευση αυτή είναι το αποτέλεσμα πολύχρονων αγώνων πολιτών, μη-κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), σωματείων εντός και εκτός της χώρας, καθώς και των «οικολόγων πράσινωνα» (ΟΠ), οι οποίοι εξαρχής είχαμε τεθεί υπέρ της πλήρους απαγόρευσης, προβαίνοντας σε διαμαρτυρίες προς τους αρμόδιους φορείς. Η αφύσικη ζωή των ζώων στα τσίρκα αλλά και η βάναυση εκπαίδευσή τους έχουν συστηματικά παρουσιαστεί στο διαδίκτυο το τελευταίο διάστημα, γεγονός το οποίο έχει συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και στην προβολή των προσπαθειών που διεξάγονται ενάντια στην «παράδοση» εξευτελισμού συναισθανόμενων όντων χάριν ψυχαγωγίας.

Η παρουσία ζώων στα τσίρκα είναι άκρως συνδεδεμένη με:
  • το παράνομο κυνήγι απειλούμενων ειδών,
  • το παράνομο εμπόριο «άγριων» ζώων και προϊόντων (που είναι το τρίτο σε παγκόσμια κλίμακα μετά το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών),
  • τις αφύσικες συνθήκες μεταφοράς και διαβίωσης των ζώων,
  • τις βασανιστικές μεθόδους εκπαίδευσης,
  • την έλλειψη κτηνιατρικής φροντίδας, και
  • το απάνθρωπο τέλος για όσα ζώα δεν μπορούν να «ανταποκριθούν» πλέον στις απαιτήσεις των τσίρκων. 
Επί χρόνια περιοδεύοντα τσίρκα στην Ελλάδα χρησιμοποιούσαν ζώα στις παραστάσεις τους στέλνοντας το μήνυμα του ζώου καλλιτέχνη, ακροβάτη, κλόουν, κ.ά., ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες, αποτελώντας ντροπή για το σύγχρονο πολιτισμό μας. Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 31 Ιανουαρίου «για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» αναφέρει «την απαγόρευση διατήρησης κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα, εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται σε παραστάσεις, παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον του κοινού, καθώς και την απαγόρευση σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιγνιδιών, πίστας αυτοκινήτων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων». Επίσης, αναφέρει ρητά «την απαγόρευση κάθε είδους παραστάσεων με τη συμμετοχή ζώων σε ζωολογικούς κήπους, ενυδρεία, καταστήματα πώλησης ζώων, κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας και εκτροφεία θηραμάτων». 

Θετικό μέτρο αποτελεί η απαγόρευση των παραστάσεων με ζώα όσον αφορά το δελφινάριο που λειτουργεί παράνομα στο «αττικό ζωολογικό πάρκο». Μέχρι τώρα, παρά τη γενική κατακραυγή και τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει τα θεάματα με ζώα, η πολιτεία κατά έναν εξωφρενικό και παράλογο τρόπο συνεχίζει και επιτρέπει τις παραστάσεις με τα δελφίνια, τα οποία μάλιστα έχουν εισέλθει παρανόμως στη χώρα μας και έχουν κατασχεθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ενώ οι παραστάσεις διεξάγονται σε μη αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα δελφίνια είναι ζώα που διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα καθημερινά και υποφέρουν σε μεγάλο βαθμό σε περιβάλλον αιχμαλωσίας, πεθαίνουν πρόωρα ενώ τέτοιου είδους θεάματα μεταφέρουν στο κοινό την αντίληψη ότι είναι αποδεκτό να κρατάμε ζώα σε αιχμαλωσία για τη δική μας διασκέδαση. Μάλιστα θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι το υπουργείο παιδείας συνεχίζει να επιτρέπει τις επισκέψεις σχολείων στο συγκεκριμένο δελφινάριο που λειτουργεί χωρίς άδεια, και δε συμμορφώνεται με τις αποφάσεις της πολιτείας, ενθαρρύνοντας με αυτό τον τρόπο τη λειτουργία παράνομων επιχειρήσεων. Ειδικά για την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, η μη τήρηση στοιχειωδών κανόνων για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και η προώθηση στις νεαρές ηλικίες πολιτιστικών αξιών που θυμίζουν μεσαίωνα και στηρίζουν την εκμετάλλευση των κητωδών από το ίδιο το υπουργείο παιδείας είναι άκρως αντιπαιδαγωγική και κατακριτέα. 

Μετά την επιτυχή έκβαση των πολύχρονων προσπαθειών για την απαγόρευση των παραστάσεων με ζώα, οι ΟΠ θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας που ξεκίνησε με την παράνομη εισαγωγή των δελφινιών στην Ελλάδα, θα προχωρήσουμε σε νέες νομικές ενέργειες και θα συνεχίσουμε την άσκηση πίεσης προς τους αρμόδιους φορείς για την εφαρμογή του νόμου και το κλείσιμο παράνομων επιχειρήσεων εκμετάλλευσης ζώων, παράλληλα με την ενημέρωση των συμπολιτών μας και την προώθηση του αιτήματός μας για την απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών στη χώρα μας και στην ΕΕ.  

Η Όλγα Κήκου είναι κοινωνιολόγος, στέλεχος των «οικολόγων πράσινων»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου