Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Άργος και ...πράσιν' άλογα (από πού προέρχεται η φράση)

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως η φράση "Πράσινα άλογα" ("Πράσιν' άλογα") προέρχεται από το αρχαίο "πράσσειν άλογα" και σημαίνει, να κάνει κάποιος παράλογες ενέργειες.
Σύμφωνα με τον λαογράφο Τάκη Νατσούλη, η βασική εκδοχή της φράσης προέρχεται από μια ιστορία που συνέβη στο Άργος όταν Βασιλιάς της Ελλάδας ήταν ο Γεώργιος ο Α' (την πεντηκονταετία 1863 – 1913).
Όπως αναφέρει ο Νατσούλης στο βιβλίο του "Λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις" (εκδόσεις Σμυρνιωτάκη):
Επί Γεωργίου του Α', μερικά άλογα των βασιλικών στάβλων έπαθαν ψώρα. Ο Βαυαρός κτηνίατρος Κλάουζεν έδωσε μια αλοιφή, για ν' αλείψουν μ' αυτή τις πληγές τους. Η αλοιφή αυτή ήταν πράσινη και όπως ήταν φυσικό, έγιναν πράσινα και τα άλογα. Πολλά, όμως, απ' αυτά, δεν έπαιρναν γιατρειά. Αναγκάστηκαν, λοιπόν, άλλα να τα χαρίσουν και άλλα να τα πουλήσουν στους χωρικούς.
Ανάμεσα στους τελευταίους αυτούς ήταν και κάποιος Γιώργης Πρόκας, από τη Θήβα. Πήρε δυο άλογα και τράβηξε στο Άργος να τα μεταπουλήσει. Τα είδαν όμως, πράσινα οι χωρικοί και τους έκανε εντύπωση. Ο Πρόκας τους είπε τότε ότι ήταν ειδική ράτσα, που μόνον ο βασιλιάς κι αυτός είχαν το δικαίωμα να τα φέρουν απ' το εξωτερικό. Οι χωριάτες τον πίστεψαν και τα αγόρασαν. Λίγες μέρες, όμως, αργότερα, ανακαλύφθηκε η απάτη και τον έπιασε η αστυνομία. Από τότε, όταν κανείς προσπαθεί να μας ξεγελάσει σε κάτι, λέμε συνήθως ότι "πήγε να μας πουλήσει πράσινα άλογα" ή "τι πράσινα άλογα κάθεσαι και μου λες, Χριστιανέ μου!".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου