Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 ο Εθνικός Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας πέφτει νεκρός από τις σφαίρες της ξενοκρατίας. Ένας άνδρας που όμοιο του πολύ δύσκολα θα συναντήσουμε στην Ελληνική Ιστορία. Ένας Έλληνας που το σημερινό κατεστημένο έχει θάψει σαν μια κακιά ανάμνηση της Ιστορίας. Πρότυπο πατριώτη, που αγωνίστηκε για την ελευθέρια της πατρίδας και θυσιάστηκε για αυτήν, πρότυπο πολιτικού ανδρός καθ' ότι εισήλθε πάμπλουτος ως Κυβερνήτης της Ελλάδος και εξήλθε πάμφτωχος δίνοντας την περιουσία του για να ανοικοδομηθεί από τα ερείπια το ελληνικό κράτος. Δυστυχώς πολλοί σήμερα στη χώρα μας αγνοούν την προσωπικότητα αυτού του ανδρός. Αυτός ο επιφανής Έλληνας, για πολλά χρόνια ήταν μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας διπλωματίας. Ιδρυτής της Επτανησιακής Πολιτείας, Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και οργανωτής της Ομοσπονδίας της Ελβετίας. Ήταν εύκολο γι' αυτόν να κρατήσει τα αξιώματα του και τους τίτλους του (ήταν Κόμης) και να ζει μια ευκατάστατη ζωή στα τσαρικά ανάκτορα. Η μεγάλη του αγάπη όμως για την Ελληνική Πατρίδα δεν ήταν δυνατόν να τον αφήσει αδιάφορο τη στιγμή που έβλεπε τους Έλληνες να είναι υπόδουλοι στους βαρβάρους. Συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία της Εθνεγερσίας, όντας, πλέον αποδεδειγμένα, η Αόρατος Αρχή της Φιλικής Εταιρείας.





Φέτος οι εορτασμοί για την μνήμη του Καποδίστρια έγιναν όπως κάθε χρόνο στον Ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο εκεί που τον σκότωσαν το 1831, στα σκαλιά της εξώπορτας του Ναού,την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος παρουσία των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών της πόλης, φυσικά αυτή την χρονιά έλαμψε δια της απουσίας η δημοτική φιλαρμονική της πόλης, ο Εθνικός ύμνος έπαιξε από CD , καθώς και το τιμητικό άγημα του στρατού .Μεταξύ άλλων ήταν και ο υφ/γος ενέργειας Ι.Μανιάτης ο εκπρόσωπος της Ρωσικής πρεσβείας και ο Έλληνας πρέσβης στη Ρουμανία κ Γ. Πουκαμισάς, ο οποίος μίλησε για την ζωή και το έργο του πρώτου κυβερνήτη.



Χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του Καποδίστρια ήταν ότι οι ιδέες του βρισκόντουσαν σε απόλυτη ανταπόκριση με τις πράξεις του, έπραττε πάντα εκείνο που πίστευε. Παρότι γνώριζε την κατάσταση που είχε να αντιμετωπίσει, δέχεται να γίνει Κυβερνήτης του ελληνικού κράτους. Γνώριζε τον σταυρό που θα σήκωνε και όμως προτίμησε να θυσιαστεί για να ανοικοδομήσει από το μηδέν ένα κράτος. Η Ελλάς ήταν ένα κρατίδιο, χωρίς στρατό, χωρίς τράπεζες, χωρίς νόμισμα, χωρίς νοσοκομεία, χωρίς ταχυδρομεία, χωρίς σχολεία, χωρίς πανεπιστήμια, αλλά είχε βουλή και βουλευτές! Οι δημοκράτες της εποχής εκείνης δεν ενδιαφέρονταν για την εξασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και την δημιουργία κράτους, αλλά για την εδραίωση της δημοκρατίας. Μαζί τους οι στυγνοί πλουτοκράτες της εποχής, οι κοτζαμπάσηδες που συνέχιζαν να τυραννούν τον λαό, χειρότερα και από τους Τούρκους.
Προ αυτού του χάους ο Κυβερνήτης αντιλαμβάνεται πως κοινοβούλια, συντάγματα, βουλευτές πρέπει να καταργηθούν χάριν της σωτηρίας της πατρίδας. Μέσα σε μια νύχτα καταργεί συντάγματα, βουλή, απολύει τους κοινοβουλευτικούς κηφήνες και ορκίζεται Κυβερνήτης διακηρύσσοντας ότι είναι υπεύθυνος έναντι του Έθνους. Ο Καποδίστριας υπήρξε ο πρώτος σύγχρονος πολιτικός της Ευρώπης. Η πρωτοφανής κοινωνική και φιλολαϊκή πολιτική του και η αγάπη του λαού στο πρόσωπο του, η εκ μηδενός αναδημιουργία του κράτους, η νομοθεσία του κατά της Μασονίας, και οι αντιλήψεις του περί εθνικής ανεξαρτησίας των Ελλήνων, φυσιολογικό ήταν να τον βάλουν στο στόχαστρο των κοτζαμπάσηδων και των ξένων δυνάμεων.

Ηγέτες σαν τον Καποδίστρια που έδωσαν τα πάντα στη Ελλάδα, που γεννήθηκαν για την Ελλάδα, και έφτασαν μέχρι να θυσιάσουν και τη ζωή τους για την Ελλάδα, δεν τους βρίσκεις καθημερινά.


STUDIO B&G

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου