Σάββατο 18 Ιουνίου 2016


Η παρουσίαση του βιβλίου του Δ. Γεωργόπουλου από τα Αρχεία Αργολίδας για τη Δημογεροντία Ναυπλίου


DSC_97


Η ιδιαίτερα επιμελημένη έκδοση του υπεύθυνου των Αρχείων Αργολίδας Δημήτρη Χ. Γεωργόπουλου που αναφέρεται στο Αρχείο της επαρχιακής Δημογεροντίας Ναυπλίου τα έτη 1828-1829, παρουσιάστηκε στο Βουλευτικό.
Η Επαρχιακή Δημογεροντία ήταν θεσμός τοπικής αυτοδιοίκησης 2ου βαθμού, ο οποίος λειτούργησε την περίοδο 1828-1835, πριν από τη δημιουργία των δήμων.
Η έκδοση έγινε από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και τα Αρχεία Νομού Αργολίδας και φιλοδοξεί να ενισχύσει τις γνώσεις μας για τον τρόπο εκλογής και λειτουργίας των Επαρχιακών Δημογεροντιών αλλά και λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών.
Την εκδήλωση παρουσίασης της πολυσέλιδης έκδοσης έκαναν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία νομού Αργολίδας, ο Δήμος Ναυπλιέων και το Ίδρυμα «Ιωάννης Καποδίστριας».
Για το βιβλίο μίλησε ο Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ο οποίος από το 1979 έχει ασχοληθεί με τα αρχεία του Δήμου Ναυπλίου από την εποχή που αυτό ήταν πρωτεύουσα της Ελλάδας. Την έκδοση προλόγισαν ο καθηγητής Νικόλαος Καραπιδάκης, Πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους και η Δρ. Μαριέττα Μινώτου, Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Στο ακροατήριο βρέθηκε ο γνωστός ιστορικός Βασίλης Κρεμμυδάς, ομ. καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Όπως αναφέρει για την έκδοση ο επιμελητής της Δημήτρης Γεωργόπουλος:
Βασίζεται κυρίως σε αρχειακά δεδομένα, τα οποία προέρχονται από τις συλλογές που φυλάσσονται στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.), καθώς και από το Αρχείο της Επαρχιακής Δημογεροντίας Ναυπλίου (1828-1835) που φυλάσσεται στα Γ.Α.Κ. – Αρχεία νομού Αργολίδας.
Με την έκρηξη της Επανάστασης του 1821 έγιναν προσπάθειες διοικητικής οργάνωσης σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, είτε από τις κατά τόπους Αρχές είτε από την Επαναστατική Κυβέρνηση.
Όταν έφτασε στη χώρα, ως Κυβερνήτης, ο Ιωάννης Α. Καποδίστριας, φρόντισε άμεσα για τη δημιουργία εκείνων των δομών της περιφερειακής διοίκησης που θα βοηθούσαν στην καλύτερη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Η επικράτεια διαιρέθηκε σε νομούς και αυτοί σε επαρχίες. Εκτός από τα κρατικά όργανα, τον Έκτακτο Επίτροπο για τον νομό και τον Προσωρινό Διοικητή για την επαρχία, στη διοίκηση των επαρχιών, πόλεων και κωμοπόλεων συμμετείχαν Δημογέροντες, οι οποίοι εκλέγονταν από τις τοπικές κοινωνίες.
DSC_9749DSC_9751DSC_9753DSC_9755
ceb1ceb1ceb1-ceb3ceb5cf89cf81ceb3cebfcf80cebfcf85cebbcebfcf83-ceb2ceb9ceb2cebbceb9cebf-00 (1)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου