Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Η συνέχεια της μάχης για το «Ράουντ-απ» (του Βασίλη Κ. Δωροβίνη)

pesticide-spray-besemer
Στις 13 Απριλίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας ασχοληθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του με θέμα φυτοπροϊόντος και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, με το «Ράουντ-απ» και τη βασική ουσία του, τη γλυφοσάτη, επέλεξε την οδό του συμβιβασμού.
Αρχικά επρόκειτο γιά την ψήφο μεταξύ δύο επιλογών, δηλαδή την πλήρη απαγόρευση της χρήσης του προϊόντος και την έγκριση γιά την κυκλοφορία του μέχρι το 2031, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο λήγει η προηγούμενη έγκριση κυκλοφορίας του από την Επιτροπή της Ευρ. Κοινοτήτας.
Τελικά οι Ευρωβουλευτές ψήφισαν μία παράταση κυκλοφορίας του προϊόντος γιά άλλα επτά χρόνια, παρόλο που οι πολέμιοί του, εκτός από τις ειδικές εκθέσεις που αναφέραμε στο προηγούμενο άρθρο μας, γιά τον καρκινογόνο χαρακτήρα του «Ράουντ-απ», κατέθεσαν και το ότι τα δύο τρίτα των κατοίκων των πέντε μεγαλύτερων και πολυπληθέστερων χωρών της Eυρωπαϊκής Ένωσης είναι αντίθετοι προς την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας.
Ταυτόχρονα, όμως, ψήφισαν και για το ότι τόσο η Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων θα πρέπει να γνωστοποιήσουν, δίχως καμία αναβολή, όλα τα επιστημονικά δεδομένα και μελέτες υπέρ της κυκλοφορίας του προϊόντος, πράγμα που ανταποκρίνεται σε μείζον δημόσιο συμφέρον.
Όμως τέτοιες μελέτες, που είχαν παραγγελθεί από τις εταιρίες παραγωγής του προϊόντος διατηρούν …εμπιστευτικό χαρακτήρα και ένας ειδικός οργανισμός αυτών των εταιριών, η «GLYPHOSTE TASK FORCE» (βλέπετε, υπάρχει Τασκ Φορς ακόμα και γιά την προώθηση τέτοιων προϊόντων…), ο οποίος δημιουργήθηκε από τις 23 βιομηχανίες που έχουν εμπορευματοποιήσει το προϊόν, αρνήθηκε να γνωστοποιήσει τέτοιες μελέτες.
Σε λίγες εβδομάδες η Ευρ. Επιτροπή θα πάρει την τελική απόφαση, ενώ αυτές τις μέρες οι πολέμιοι του προϊόντος ανέφεραν, επίσης, ένα πολύ σημαντικό γεγονός, δηλαδή ότι μία σειρά μεταλλαγμένων προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά αναπτύχθηκαν με στόχο να ανέχονται τη γλυφοσάτη και όχι γιά να συμβάλουν στη γεωργία, και τελικά γιά να αυξηθούν οι πωλήσεις με γλυφοσάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου