Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Πορτρέτα Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Αργολίδος


Βρίσκονται στο Μέγαρο της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος

Στο Μητροπολιτικό Μέγαρο 
της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος στο Ναύπλιο αποθησαυρίζονται εξαιρετικά (από καλλιτεχνικής απόψεως) πορτρέτα αρκετών Σεβασμιοτάτων Μητροπολιτών Αργολίδος. Τα πορτρέτα αυτά απεικονίζουν τους παρακάτω διατελέσαντες Μητροπολίτες Αργολίδος:...

1. Γεράσιμος (Παγώνης), 1852-1866
Καταγόταν από τη Μαντινεία και διέπρεψε στο ιερό αγώνα του Έθνους. Χρημάτισε δε πληρεξούσιος της Καλαμάτας στην πρώτη Εθνοσυνέλευση. Συνέγραψε πραγματεία για τα κωλύματα του γάμου, καθώς και Ακολουθία για την Εορτή της Υπαπαντής.



2. Νίκανδρος (Δελούκας), 1882-1912
Καταγόταν από την Ακράτα.


3. Αθανάσιος (Λάσκαρης), 1914-1924
Γεννήθηκε το 1869 στην Μάδυτο του Ελλησπόντου. Πριν να έλθει στο Ναύπλιο υπηρέτησε ως Χωρεπίσκοπος Βλάγκας Κωνσταντινουπόλεως, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Μυρέων. Αργότερα εστάλη ως Βοηθός Επίσκοπος του Μητροπολίτη Ξάνθης και Καβάλας. Εκεί παρέμεινε κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων και διακρίθηκε για την αποτελεσματική εθνικοθρησκευτική του δράση. Τη σημαντική του προσφορά αναγνώρισε η Εκκλησία και τον τοποθέτησε ως Μητροπολίτη στη χηρεύουσα επί διετία Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος.

4. Ιερόθεος (Μπόκολας), 1924-1939
Είχε διατελέσει Διευθυντής της Ιερατικής Σχολής Άρτας (1912-14). Το 1918 τον βρίσκουμε να υπηρετεί ως Β΄ Γραμματέας στην Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος.

5. Ιωάννης (Παπασαράντου), 1939-1942
Τόπος καταγωγής ήταν το Ροϊνό Αρκαδίας. Υπηρέτησε και διακρίθηκε ως πνευματικός στον Ι.Ν. Ρόμβης της Αθήνας. Εξελέγη Μητροπολίτης Αργολίδος το 1939 σε ηλικία 63 ετών. Εκοιμήθη από ανίατη ασθένεια το 1942. Ετάφη στον περίβολο της Ι.Μ. Αγ. Θεοδοσίου.

6. Αγαθόνικος (Παπασταματίου), 1942-1945
Γεννήθηκε στην Αράχωβα Αιγίου το 1898. Υπηρέτησε ως Καθηγητής Γυμνασίου στο Αίγιο, ως Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, κι επίσης ως Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Κορίνθου. Το 1941 εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Δαμασκηνού. Το 1942 εκλέγεται Μητροπολίτης Αργολίδος, ενώ το 1945 μετετέθη στην Ι.Μ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Εκοιμήθη το 1956.

7. Χρυσόστομος Α΄ (Ταβλαδωράκης), 1945-1965
Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1909. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Φιλίππων, Γραμματέας του Επισκοπικού Δικαστηρίου της Ι.Α. Αθηνών και Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου Ομονοίας Αθηνών. Διέθετε καταπληκτική και σπάνια ρητορική δεινότητα. Υπηρέτησε για 20 συναπτά έτη την τοπική Εκκλησία της Αργολίδος και το 1965 μετετέθη στην νεοσύστατη Ι.Μ. Πειραιά.


8. Χρυσόστομος Β΄ (Δεληγιαννόπουλος), 1965-1985
Ήταν ο Μητροπολίτης που γνώρισα από μικρό παιδί στην ιδιαίτερη Πατρίδα μου. Καταγόταν από την όμορφη Ζάκυνθο. Μετά τις σπουδές του υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στην Ι.Μ. Ζακύνθου, στην Ι.Μ. Τριφυλίας και Ολυμπίας και στην Ι.Μ. Αργολίδος. Επίσης, υπηρέτησε την Πατρίδα ως Στρατιωτικός Ιερέας στα Αλβανικά βουνά το 1940-41. Διακόνησε δε και ως Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μέχρι της παμψηφεί εκλογής του στον μητροπολιτικό θρόνο της Αργολίδος. Πολλά και καλά ήταν τα έργα που επιτέλεσε ως Μητροπολίτης ο Χρυσόστομος Δεληγιαννόπουλος στον ευλογημένο και ιστορικό τόπο μας, την Αργολίδα. Και όπως έχει χαρακτηριστικά γραφεί ήταν «έμπλεως θείων δωρεών, αγάπης, υπομονής, πραότητος, αγαθωσύνης, ταπεινοφροσύνης, αφιλαργυρίας και ακτημοσύνης»

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως σήμερα προεξάρχει της Ι.Μ. Αργολίδος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ιάκωβος Β΄, του οποίου τον βίο και τα πλούσια έργα θα παρουσιάσουμε καθηκόντως σε άλλη ειδική αναφορά. Βοηθός Επίσκοπος του Αγίου Αργολίδος είναι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος, που κατάγεται από την πόλη του Άργους και αποτελεί ένα σημαντικό εκκλησιαστικό κεφάλαιο για την τοπική Εκκλησία και για την Εκκλησία της Ελλάδος γενικώτερα.
 anastasiosds.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου