Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Άργος: Το κυπαρίσσι και ίσως και το πεύκο της πλατείας θα υλοτομηθούν

Τι δεν μας είπε ο Καμπόσος την περασμένη Παρασκευή. Η τηλεοπτική διαχείριση ενός προβλήματος
Δυο δέντρα βρίσκονται -ίστανται, στέκουν όρθια- ακόμη στο κέντρο του Άργους -δύο μόνο από τα παλιά δέντρα.
Στέκονται πλάι πλάι πληγωμένα και τα δύο. Το ένα γέρνει ελαφρά -εδώ και ένα μήνα μετά από καταιγίδα-, το άλλο κάποιοι γέμισαν τον κορμό του τρύπες.
Οι δύο γίγαντες απέχουν μεταξύ τους 10 όλα και όλα μέτρα. Μπροστά από του Σεϊντή το πεύκο, δίπλα στο “αναπλασμένο” θεατράκι το κυπαρίσσι.
Ο Καμπόσος για το -ιστορικό- κυπαρίσσι μας είπε την παρασκευή ότι πρέπει να κοπεί. Έδειξε και την σχετική χαρτούρα, κινδυνολόγησε επαρκώς, θεωρεί ότι την σκούπισε την δουλειά.
15073458_10154827693632074_4756372984026583192_n
Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε: “είναι επικίνδυνο το δένδρο, θα το κόψουμε, τι θέλετε να μας πέσει στα κεφάλια; το κρίμα στους εχθρούς μου αλλά δεν θα τους κάνω την χάρη και ήρθαν και πανεπιστημιακοί που λένε ότι έχω δίκιο και ευχαριστώ τις κυρίες για το μάθημα ιστορίας αλλά δεν ..” και άλλα τέτοια, φαιδρά ή σοβαρά, όπως το πάρει κανείς.
Αλλά με τον Καμπόσο το σημαντικό, για μια ακόμη φορά, δεν είναι το τι λέει, αλλά το τι δεν λέει, ή τι δεν κάνει.
Τι δεν έκανε; Που κλονίζει την αξιοπιστία όσων λέει;
Α/ Εάν όντως το δένδρο είναι τόσο επικίνδυνο και πληρούται ο χαρακτήρας του επείγοντος για να κοπεί -που σημαίνει ότι η πόλη δεν προλαβαίνει να σχεδιάσει ή να συσκεφθεί κάποια λύση- το γεγονός ότι δεν έχει περιφράξει τον χώρο, ή εναλλακτικά δεν έχει αντιστηρίξει το δένδρο, ή ακόμα και τα δύο, δεν συνάδει, δεν συμφωνεί με, δεν επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του.
Όταν υπάρχει κίνδυνος να πέσει ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο δύο πράγματα κάνει ο δήμος: περιφράσσει και ενδεχομένως επιπροσθέτως αντιστηρίζει -συνήθως άμεσα- για να προστατέψει τους δημότες από τον κίνδυνο μιας άμεσης κατάρρευσης. Στο κυπαρίσσι δεν έχει καν τοποθετηθεί μια προειδοποιητική σήμανση. Μόνο επικοινωνιακά έχει τεθεί το θέμα του κινδύνου. Ο περαστικός δίπλα του -και άμεσα ενδιαφερόμενος επειδή κινδυνεύει- εδώ και ένα μήνα, δεν βλέπει καμία σήμανση -ούτε καν μια απλή κορδέλα-. Τι σοϊ τηλεοπτικός κίνδυνος είναι επομένως αυτός;
Άρα αυτά που δεν έχει κάνει ο Καμπόσος υποσκάπτουν την αξιοπιστία όσων ισχυρίζεται -για το επείγον και επικίνδυνο. Και φαίνεται εκτεθειμένος πάλι ότι η προτεραιότητα του είναι η τηλεοπτική και όχι η πραγματική διαχείριση ενός προβλήματος.
15056291_10154827693367074_4931659134150827686_n
Στο δια ταύτα: Ας περιφράξει λοιπόν το χώρο ο Δήμος, ας στηρίξει με πρόχειρη κατασκευή το δένδρο, ας το κουρέψει ακόμη αν χρειάζεται στα πέντε μέτρα -ώστε να είναι ασφαλές- προτού προβεί σε μόνιμες και εγκληματικά ανιστόρητες λύσεις. Και στο μεσοδιάστημα ας προσπαθήσουμε να σώσουμε -και να αναδείξουμε- αυτό το ιστορικό κομμάτι της πόλης μας -αφού πρώτα με ικανότητα εξουδετερώσουμε το επείγον και σύνεση αποσοβήσουμε το επικίνδυνο-. Γιατί έτσι πρέπει να συζητά μια πόλη. Με ικανότητα και σύνεση και όχι με τις εύκολες λύσεις: πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι.
Β/ Το άλλο που επίσης δεν έχει πει ο Καμπόσος έχει να κάνει με το πεύκο, τον διπλανό γίγαντα.
Το πεύκο είναι στα τριάντα μέτρα από το Δημαρχείο, όπως και το κυπαρίσσι. Ο Καμπόσος περνάει δίπλα του κάθε μέρα.
Τι δεν έχει πει για το πεύκο; όσα φαίνονται στις φωτογραφίες που επισυνάπτω. Ότι κάποιοι έχουν στον κορμό του κάνει α/ κυκλική τομή και β/ τρυπανίσει με μεγάλο τρυπάνι τρύπες διαμέτρου 3,5 εκ περίπου και βάθους 20-30 εκ.
Ο Καμπόσος περνάει κάθε μέρα, είναι στο δρόμο του για το Δημαρχείο; Αυτή την αντικοινωνική συμπεριφορά πως και δεν την έχει εντοπίσει και καταγγείλει; δεν του έχει προκαλέσει εντύπωση;
Καταλήγω ότι ο μητσάρας δεν ακούει -και δεν βλέπει-, θα το κόψει το κυπαρίσσι και μετά μάλλον και το πεύκο, που αργά ή γρήγορα θα ξεραθεί.
Δημήτρης Πειρούνηςhttp://palabourtzi.gr/%CE%AC%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CF%85%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%83%CF%83%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%AF%CF%83%CF%89%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CF%8D%CE%BA/




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου