Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Μισές αλήθειες από τη Δημοτική Αρχή για το αιωνόβιο κυπαρίσσι της πλατείας του Άργους

filenam898
του Δημήτρη Πειρούνη
14569033_10154674304407074_1599922902_n
Στα έγγραφα -τα οποία επικαλείται- αναφέρει:
α/ τις μισές φράσεις των πορισμάτων, χωρίς τις εναλλακτικές θετικές κρίσεις για την τυχόν διάσωση του δένδρου, που διατυπώνονται και περιέχονται στα πορίσματα και
β/ τέλος κράτα ανώνυμους τους συντάκτες του τελικού πορίσματος και την ιδιότητα όσων το συνέταξαν.
Πρέπει η παρούσα Δημοτική Αρχή -μετά το αποδεδειγμένο ενδιαφέρον των πολιτών – να δώσει το σύνολο των εγγράφων στην δημοσιότητα, ψηφιοποιημένο στο διαδίκτυο, ώστε όλοι να μπορούν αδιαμεσολάβητα να σχηματίσουν άποψη…
Η σημασία αυτού του ζωντανού μνημείου, το οποίο συνδέεται με σημαντικά ιστορικά γεγονότα, είναι ιδιαίτερα βαρύνουσα στη μικρή κλίμακα του Άργους.
Το κυπαρίσσι αποτελεί μέρος της πολιτισμικής κληρονομιάς μας.
Η σημασία του εν λόγω δένδρου ως αναπόσπαστο τμήμα του φυσικού περιβάλλοντος και της ιστορίας της περιοχής είναι όλως ιδιαίτερη.
Το εμβληματικό αυτό κυπαρίσσι, είναι το μόνο που απέμεινε από τον πάλαι ποτέ κήπο της οικίας του Στρατηγού Δημητρίου Καλλέργη και δεσπόζει στο κέντρο της πόλης μας ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα. Έχει αποτελέσει διαχρονικά αδιάσπαστο συστατικό του τοπίου της πόλης του Άργους και ως τέτοιο ενσωματώνει μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής μας.
Φυτεμένο στο κέντρο του οικισμού της πόλης του Άργους, αποτελεί κεντρικό σημείο της καθημερινότητας των κατοίκων, των δημοτών και των επισκεπτών, ενώ η ύπαρξη του συνδέεται και με ιστορικό γεγονός, την “Σφαγή των Αργείων” από τους Γάλλους στις 4 Ιανουαρίου 1833 και την ταφή θυμάτων στην περίμετρο του, σε μαζικό τάφο. Όταν οι Γάλλοι στρατιώτες κατέσφαξαν τους Αργείους, η πόλη μέτρησε περί τους 300 νεκρούς, οι μισοί, περίπου από αυτούς, ετάφησαν σε ομαδικό τάφο στον χώρο αυτό.
Αποδεικνύεται δε με ιστορικές αναφορές η ύπαρξη του στον χώρο του πάλαι ποτέ κήπου της οικίας Καλλέργη ήδη από το 1891 και με φωτογραφίες ήδη από την δεκαετία του 1920 [βλέπε το κείμενο του ιστορικού και Δικηγόρου Βασίλη Δωροβίνη]
filenam898
Το αιωνόβιο κυπαρίσσι της πλατείας τους Άργους -πόλη με αρχαία και συνεχή ιστορία- ενώνει την τοπική κοινότητα με την ιστορία της και με την ιστορική οικία του Στρατηγού Δημητρίου Καλλέργη -σημερινό Μουσείο Άργους-, ο κήπος της οποίας εκτεινόταν και στον χώρο που είναι σήμερα η πλατεία ενώ και η οικία έπαιξε κεντρικό ρόλο στα ιστορικά γεγονότα του 1833 -καταληφθείσα τότε υπό των Γάλλων σηματοδότησε την έναρξη των επεισοδίων-.
Σημειωτέον ότι ο στρατηγός Καλλέργης πρωτοστάτησε αργότερα στην επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου και στα γεγονότα του 1843, τα οποία κατέληξαν στην παραχώρηση Συντάγματος από τον Όθωνα και στη μετάβαση της Ελληνικής πολιτείας από την απόλυτη μοναρχία στη συνταγματική μοναρχία.
Το αιωνόβιο κυπαρίσσι της Πλατείας, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου και στην οικία Καλλέργη, λειτουργεί επομένως σαν «τόποσημο» και ως σύμβολο μνήμης.
Το αίτημα δε για προστασία του κυπαρισσιού αποτελεί αντίδοτο στη λήθη που απειλεί την ιστορία του τόπου μας, καθώς το ίδιο το κυπαρίσσι αποτελεί ζωντανό και αδιάψευστο μάρτυρα στις διηγήσεις για τα ιστορικά γεγονότα που πέρασαν.
15267692_10154851522102074_7962749785694850555_n
Τέτοια δέντρα, όπως το κυπαρίσσι της πλατείας του Άργους, με τη μακρά ζωή τους, ενώνουν τους ανθρώπους με την ιστορία τους, ενώ συμβολικά η καλή κατάσταση και υγεία τους διασφαλίζει την ευμάρεια και το μέλλον της κοινότητας των κατοίκων που απολαμβάνουν την θέα του.
Η μακριά ζωή του είναι δεμένη με αυτή της τοπικής κοινότητας μας κι όσο μακροημερεύει μπορεί να μας εμπνεύσει για αξίες όπως η συνεργατικότητα, η αλληλεγγύη, η πνευματικότητα, η ταπεινότητα κι η σχέση μας με τη φύση και τη μεγαλοσύνη της.
Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει η παρούσα Δημοτική Αρχή -μετά το αποδεδειγμένο ενδιαφέρον των συμπολιτών μας- να δώσει το σύνολο των εγγράφων στην δημοσιότητα, ψηφιοποιημένο στο διαδίκτυο, ώστε όλοι να μπορούν αδιαμεσολάβητα να σχηματίσουν άποψη για το εάν μπορεί να διασωθεί ή όχι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου