Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Θάνος Μικρούτσικος: «Νησίδα ελευθερίας» το ΕΠΑΛ Άργους (φωτορεπορτάζ)

mik1
«Νησίδα ελευθερίας» χαρακτήρισε ο Θάνος Μικρούτσικος το 1ο ΕΠΑΛ Άργους. Ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης δεν έκρυψε τη συγκίνηση και κυρίως την έκπληξή του για την ταινία
που έφτιαξαν γι' αυτόν οι μαθητές του τομέα Ηλεκτρονικής και Ηλεκτρολογίας του ΣΕΚ. Όχι τόσο για την αναφορά τους στο πρόσωπό του αλλά για το θάρρος τους να μιλήσουν μέσα από το ντοκιμαντέρ για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.
«Βλέποντας την ταινία σας ένιωσα σοκ. Δεν περίμενα τέτοια ελευθερία» είπε ο Θάνος Μικρούτσικος και τόνισε ότι αντιλαμβάνεται γιατί τον περασμένο Μάιο δεν επιτράπηκε (σ.σ. από τη Διεύθυνση Β'βαθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας) να γίνει η συγκεκριμένη εκδήλωση στο σχολείο... «Ίσως δεν θέλουν να κολλήσει στους μαθητές το μικρόβιο της ελευθερίας» ανέφερε.
Τον συνθέτη που πήγε στο σχολείο συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, καλωσόρισαν ο Διευθυντής Νίκος Τσιπιανίτης και ο πρωτεργάτης των πολυβραβευμένων καλλιτεχνικών δημιουργιών των μαθητών Νίκος Πιστεύος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑΜ Ελισάβετ Δήμα.
«Ο Θάνος Μικρούτσικος είναι ένας ασυμβίβαστος δημιουργός, από τους λίγους πνευματικούς ανθρώπους που δεν φοβάται να πει τη γνώμη του» τόνισε ο καθηγητής Νίκος Πιστεύος ενώ ο Νίκος Τσιπιανίτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη διαχρονικότητα του έργου του.
Η ταινία «Αυτούς τους έχω ...βαρεθεί» που δημιούργησαν και παρουσίασαν οι μαθητές του ΕΠΑΛ θα προβληθεί στο διεθνές φεστιβάλ μαθητικών ταινιών της Ολυμπίας... To ντοκιμαντέρ, ενώ στο δεύτερο μέρος του αναφέρεται στην καλλιτεχνική πορεία του Μικρούτσικου, στα πρώτα 15 λεπτά παρουσιάζει, με επένδυση τις μουσικές του, την κατάσταση στη χώρα μας: Την απόγνωση, τη φτώχεια, τις αυτοκτονίες, τους πνιγμούς μεταναστών, την εξάρτηση από τα καθεστωτικά MME. Στόχο έχει να στιγματίσει τα κακώς κείμενα, να δείξει ότι είναι ανάγκη οι κρατούντες να υπολογίζουν την κοινωνία. «Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να εγκαταλείψουμε. Θα παλέψουμε» αναφέρουν οι μαθητές στο ντοκιμαντέρ.
Ο Θάνος Μικρούτσικος δεν έκρυψε τη συγκίνησή του όταν ο μαθητής Δημήτρης Παναγόπουλος τραγούδησε σε ρυθμούς χιπ χοπ ένα τραγούδι που έγραψε γι' αυτόν. Αφού παράλαβε τιμητική πλακέτα από το σχολείο μίλησε στους μαθητές και απάντησε σε ερωτήσεις του που αφορούσαν την τέχνη αλλά και την πολιτική: «88 άτομα έχουν ίση περιουσία με όση έχουν μαζί άλλα 3,5 δισεκατομμύρια. Υπάρχει ανθρωπιστική κρίση, αυτά τα ελάχιστα άτομα στον αγώνα έχουν στο πλευρό τους και τον διαιτητή, και τους επόπτες, και τον παρατηρητή και τον κ. Μπάμπη του Σκάι, και τον κ. Πρετεντέρη" είπε χαρακτηριστικά.
Αποχωρώντας, ο Θάνος Μικρούτσικος υποσχέθηκε στους μαθητές ότι στο τέλος της χρονιάς θα κάνει στο προαύλιο του σχολείου συναυλία προς τιμήν των μαθητών, πιθανόν και με τη συμμετοχή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
Γιώργος Νικολόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου