Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στο Ναύπλιο από τα πυρηνελαιουργεία

Δεν ξέρουμε αν μολύνουν, αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι πως οι συνθήκες που δημιουργούνται από την κάπνα που βγαίνει από τα φουγάρα και η μυρωδιά τους δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα.
Χθες βράδυ οι συνθήκες ήταν απαράδεκτες στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας , σ΄έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, είτε πρόκειται για εγχώριο είτε για εισαγόμενο  τουρισμό. Το ίδιο συμβαίνει και στις γύρω περιοχές ανάλογα με την κατεύθυνση των ανέμων. Η Νέα Τύρινθα και η Νέα Κίος το βιώνουν πολλές φορές και οι κάτοικοι αναπνέουν με δυσκολία αφού η άσχημη μυρωδιά που εκπέμπουν δημιουργούν πολύ κακές συνθήκες. Είναι αντιληπτό πως δεν μπορούν να κλείσουν, όμως επιβάλετε να μεταφερθούν σε περιοχές που δεν είναι κατοικημένες και έτσι δεν θα δημιουργούν προβλήματα στους ανθρώπους που εισπνέουν τους ρύπους και από την άλλη δεν θα αμαυρώνουν την εικόνα της πρωτεύουσας του Νομού. Λύσεις υπάρχουν απλά κάποιοι κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα , λες και αυτοί δεν εισπνέουν , λες και δεν βλέπουν αυτή την άθλια εικόνα. Ας διαβάσουμε παρακάτω μια εμπεριστατωμένη άποψη για τις λύσεις που υπάρχουν, από άρθρο κρατήσαμε το κομμάτι που αφορά αυτό το οποίο στηλιτεύουμε όλο μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ :


Aλλά αυτό που εδώ μας ενδιαφέρει είναι η υγρασία του παραγόμενου πυρήνα.. Πριν μερικά χρόνια εμφανίστηκε στην αγορά το διφασικό σύστημα (αποκαλούμενο και «οικολογικό σύστημα»). Σε αυτή τη διαδικασία, τα τελικά προϊόντα είναι το ελαιόλαδο (που έχει την καλύτερη ποιότητα με την χαμηλότερη οξύτητα) αλλά δυστυχώς στον ελαιοπυρήνα του ενσωματώνονται όλα τα απόνερα.
Έτσι το μεγάλο μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι η ελαιοπυρήνα που προκύπτει έχει αυξημένη υγρασία και είναι δύσκολη στο χειρισμό, στη μεταφορά και την επεξεργασία. Επιπλέον, ξηραίνεται με αργό ρυθμό και έχει ΥΨΗΛΟ ΡΥΠΑΝΤΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ. (δηλαδή και περισσότερο κάκοσμο ατμό κατά την επεξεργασία της)!!!

Στόχος και της πολιτείας αποτελεί η μετατροπή των ελαιουργείων σε διφασικά, ώστε το πρόβλημα διαχείρισης των αποβλήτων και υπολειμμάτων τους να μετατοπίζεται από τα πολλά ελαιουργεία λιγότερα μολυσμένα λαδόνερα (λιόσμους) προς τα ρυάκια τα ποτάμια και τον υδροφόρο ορίζοντα..στα λιγότερα πυρηνελαιουργεία. Εκεί γίνονται και μπορούν να γίνουν διάφορες γνωστές διεργασίες για την αξιοποίηση της διφασικής πυρήνας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Όμως, το πρόβλημα διαχείρισης του κατσίγαρου παραμένει γιατί τα περισσότερα ξηραντήρια, που είναι εγκατεστημένα στα πυρηνελαιουργεία της χώρας μας, είναι ρυθμισμένα έτσι ώστε να λειτουργούν με ελαιοπυρήνα εξερχόμενη από τριφασικό διαχωριστήρα, με ποσοστό στερεών κατά μέσο όρο στο 45%. Με τη μετατροπή των ελαιοτριβείων σε διφασικά, η παραγόμενη ελαιοπυρήνα περιέχει μεγαλύτερα ποσοστά υγρασίας, με αποτέλεσμα η εισαγόμενη ύλη στα πυρηνελαιουργεία να περιέχει 30-32% στερεά.
Η συγκεκριμένη πυρήνα απαιτεί πολύ μεγαλύτερη ενέργεια για να ξηραθεί στα υπάρχοντα ξηραντήρια, ενώ καθίσταται πολύ δύσκολη η επεξεργασία της. Συγκεκριμένα, λόγω του κατσίγαρου που περιέχει, κατά τη διάρκεια της ξήρανσης δημιουργούνται καραμελώματα που επικάθονται στο ξηραντήριο.
Επιπλέον, σχηματίζονται συσσωματώματα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εξαγωγή του πυρηνελαίου με το εξάνιο, ενώ πολλές φορές παρατηρούνται και μικροεκρήξεις κατά τη διάρκεια της ανάκτησης (απόσταξης) του εξανίου.
Έτσι, πολλές φορές ο πυρηνελαιουργός αναγκάζεται να αναμιγνύει τη διφασική πυρήνα με την τριφασική και να δημιουργεί μίγματα όσο το δυνατόν πιο κοντά στα πρότυπα λειτουργίας της δικής του μονάδας. Έτσι λοιπόν.. Στα πυρηνελαιουργεία το κύριο πρόβλημα ρύπανσης, εκτός από τον κατσίγαρο, αποτελούν τα αέρια απόβλητα, για την αντιμετώπισή των οποίων επιβάλλονται μέτρα πρόληψης και περιορισμού κατά την παραγωγική διαδικασία, καθώς και μέτρα ελέγχου μετά την παραγωγή.

Τα κυριότερα αέρια απόβλητα των πυρηνελαιουργείων είναι: 
• Οσμηρές πτητικές ενώσεις που εκλύονται κατά την αποθήκευση και ξήρανση του νωπού ελαιοπυρήνα. 
• Σωματίδια από τις εστίες καύσης του ξηραντήριου και του τμήματος ατμοπαραγωγής. 
• Σωματίδια κατά την εκκένωση των εκχυλιστήρων (παραλαβή πυρηνόξυλου) και την αποθήκευση / μεταφορά του πυρηνόξυλου. .


Για την πρόληψη δημιουργίας οσμών σε πυρηνελαιουργεία, μπορούν να εφαρμοστούν τα ακόλουθα μέτρα: 

1. Αποφυγή χρησιμοποίησης ελαιοπυρήνα ο οποίος έχει αποθηκευτεί πάνω από 5 ημέρες στο εργοστάσιο ή πυρήνα επί του οποίου παρατηρείται έναρξη εμφανών ζυμώσεων. 
2. Αποθήκευση του νωπού ελαιοπυρήνα σε ειδικά στεγασμένο και τσιμεντοστρωμένο χώρο αλλά με επαρκή αερισμό. 
3. Σύσταση στα ελαιοτριβεία-προμηθευτές για στέγαση ελαιοπυρήνα σε ανάλογο χώρο μέχρι την αποστολή του στο εργοστάσιο. 
4. Η θερμοκρασία εισόδου των καυσαερίων στα ξηραντήρια δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 400οC. 
5. Περιμετρική δεντροφύτευση κατάλληλης πυκνότητας στο οικόπεδο του εργοστασίου. 
6. Κατάλληλος εξοπλισμός στις δεξαμενές αποθήκευσης του διαλύτη (εξάνιο). Aνάκτηση των ατμών του με ψύξη / συμπύκνωση και η επαναχρησιμοποίηση του κατά την εκχύλιση (όπου δεν γίνεται). 
7. Εγκατάσταση κυκλωνικών συστημάτων στα ξηραντήρια. Η κυκλωνική αποκονίωση στα ξηραντήρια, μπορεί να συμπληρωθεί με σύστημα έκπλυσης αερίων σε τούνελ διαβροχής (όπου δεν υπάρχουν). 
8. Έγχυση (ψεκασμός) στα καυσαέρια των ξηραντήριων ειδικών ενεργών βιοαποδομήσιμων ουσιών (αντιοσμητικές ουσίες). 
9. Εγκατάσταση κυκλωνικών ή πολυκυκλωνικών συστημάτων στο τμήμα ατμοπαραγωγής. 
10. Παρακολούθηση της λειτουργίας των κυκλωνικών ή πολυκυκλωνικών συστημάτων ώστε να τηρούνται οι αποδόσεις λειτουργίας τους. 


Ο σχεδιασμός όλων των κυκλωνικών συστημάτων πρέπει να γίνεται έτσι, ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη απόδοσή τους (χρήση μοντέλων σχεδιασμού Stairmand και Swift). Αυτό που κυρίως θα βοηθήσει άμεσα στο πρόβλημα είναι η απόσμηση των ρυπογόνων ατμών και συγκεκριμένα:

1. Έκπλυση απαερίων σε τούνελ διαβροχής Είναι µιά διάταξη καθαρίσου απαερίων και απόσµησης κυρίως των απαερίων που βασίζεται στην έκπλυση και στη συνέχεια κατακρήµνιση των λιπαρών και συµπυκνώσιµων πτητικών ουσιών.
2. Βιόφιλτρα Είναι διάταξη καθαρισµού απαερίων που βασίζεται στη διέλευση των εκποµπών αερίων ρύπων σε φίλτρο από βιολογικά ενεργό υλικό. Το υλικό αυτό λόγω των σύνθετων βιοχηµικών αντιδράσεων των µικροοργανισµών που εµπεριέχει, διασπά τους αέριους ρύπους (υδρογονάνθρακες) σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό.
3. Έγχυση αντιοσµητικών ουσιών Είναι διάταξη απόσµησης αλλά και καθαρισµού απαερίων. Βασίζεται στη έγχυση αντιοσµητικών ουσιών (φυτικής προέλευσης) στα υπό απόσµηση (και καθαρισµό) απαέρια.

Στην Λάρισα την τελευταία τετραετία κατόπιν υποδείξεων των υπηρεσιών στο πυρηνελαιουργείο κατασκευάστηκαν δύο υπόστεγα για την αποθήκευση της πρώτης ύλης –(συνθλιβόμενος πυρήνας ελιάς από τα ελαιουργεία)-, κατασκευάστηκαν τοιχία και αντικαταστάθηκαν και τα δύο ξηραντήρια, ενισχύθηκαν τα συστήματα έγχυσης ειδικών ενεργών ουσιών (ψεκαστικά) μετά την έξοδο των απαερίων από τους κυκλώνες, για τη δραστική ελάττωσή τους,ενώ ειδικά συνεργεία τοποθέτησαν λαμαρίνες ώστε να κλείσουν τα δύο υπόστεγα. Αποτέλεσμα όλων αυτών, ήταν να βελτιωθεί αισθητά η κατάσταση.

 Αρκεί επιτέλους τόσο οι τοπικοί άρχοντες, όσο και οι υπεύθυνοι φορείς για το περιβάλλον να κάνουν ότι ο νόμος και η λογική επιτάσσουν!!! 
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ .
 ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ 


http://www.parapolitikaargolida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου