Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Ο πρωτάρης Παναργειακός...

RRRRRRRR
 Στη φωτογραφία: Ο Παναργειακός πριν από τον προημιτελικό αγώνα κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στο στάδιο "Καραϊσκάκη" στις 18 Απριλίου 1973 που έληξε με σκορ 3-2. Ηταν ο πρώτος αγώνας της ομάδας του Αργους που καταγράφηκε κινηματογραφικά... Διακρίνονται από αριστερά, όρθιοι: Σέρφας, Κομπόσης, Ανδρής, Κονδυλίδης, Πούλος, Κατσιπόδης. Καθιστοί: Χρ. Κολιάτσης, Κρητικός, Μπανταβάνης, Κυμπούρης, Τασσόπουλος.

Ο Κυριάκος Παναγιωτόπουλος
ερεύνησε ιστορικές στιγμές των "Λύκων" του Αργους
Μια ιδιαίτερα αξιόλογη καταγραφή της ιστορίας του Παναργειακού έχει κάνει ο καθηγητής Φυσικός Κυριάκος Παναγιωτόπουλος μέσα από αρχεία αλλά και από την προσωπική επαφή με ανθρώπους που σχετίστηκαν με την ομάδα ως παράγοντες, αθλητές, φίλαθλοι.
Το κείμενο που ακολουθεί είναι απόσπασμα από την έρευνα που είχε κάνει για λογαριασμό του 4ου τεύχους της "Αργειακής Γης" που εξέδωσε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αργους το 2008.
Παρουσιάζονται στη συνέχεια οι ημερομηνίες κάποιων γεγονότων στα οποία η ομάδα του Αργους πήρε το "βάπτισμα του πυρός"..
H πρώτη φορά...
...που αγωνίστηκε η ποδοσφαιρική ομάδα του Παναργειακού, μετά την επίσημη ίδρυσή της, δεν είναι γνωστή. Πιθανόν να ήταν ο αγώνας: Παναργειακός - Ολυμπιακός Λουτρακίου 5-3 στις αρχές του 1928.
...που αγωνίστηκε μετά την επανίδρυσή του ήταν όταν έγινε ο φιλικός αγώνας με τον Πανναυπλιακό στο Ναύπλιο στις αρχές Ιανουαρίου του 1945, όπου νίκησε 5-4.
...που αγωνίστηκε για κάποια επίσημη διοργάνωση (κι όχι αγώνα φιλικού χαρακτήρα) ήταν ο αγώνας: Παναργειακός - Ολυμπιακός Λουτρακίου 1-4 στο γήπεδο του Μπουσουλοπουλείου Γυμνασίου στις 9 Σεπτεμβρίου 1945 για το πρωτάθλημα Αργολιδοκορινθίας.
...που αγωνίστηκε για το θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας ήταν με τον Ολυμπιακό Κορίνθου, που τον νίκησε με 1-0, στο γήπεδο της Νέας Κίου στις 30 Οκτωβρίου 1949.
...που έδωσε διεθνή αγώνα φιλικού χαρακτήρα ήταν με τη μικτή ομάδα του Αγγλικού Στόλου, που είχε καταπλεύσει στο Ναύπλιο. Ο αγώνας έγινε στο γήπεδο της Οδού Φείδωνος (δίπλα στους στρατώνες) την Κυριακή 13 Ιουλίου 1930 και έληξε ισόπαλος με σκορ 2-2.
...που κατέκτησε κάποιον επίσημο τίτλο ήταν αυτός του πρωταθλητή Αργολιδοκορινθίας κατά την περίοδο 1956-57.
...που κατέκτησε τίτλο εθνικής κατηγορίας ήταν ο τίτλος του πρωταθλητή του νοτίου ομίλου της Γ' Εθνικής κατά την περίοδο 1989-90, που μοιράστηκε με την Προοδευτική με την οποία ισοβάθμησε.
...που κατέκτησε Κύπελλο Ελλάδας ήταν το Σάββατο 31 Μαΐου 2008, όταν κατέκτησε το Κύπελλο Ερασιτεχνών Ελλάδας.
...που συμμετείχε σε πρωτάθλημα εθνικής κατηγορίας ήταν την περίοδο 1956 - 57 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Ο πρώτος αγώνας ήταν με τον Ολυμπιακό Πειραιώς (σκορ 1-6) στο Άργος στις 13 Ιανουαρίου 1957.
...που μετεγγράφει ανεπίσημα ποδοσφαιριστής στον Παναργειακό ήταν όταν ήρθε ο τερματοφύλακας Πανταβός από τον Πανναυπλιακό την Πρωτοχρονιά του 1933.
...που μετεγγράφει επίσημα ποδοσφαιριστής στον Παναργειακό ήταν όταν ήρθε ο Γ. Νικολάϊδης από ομάδα του Βόλου το Σεπτέμβριο του 1958.
...που μετεγγράφει ποδοσφαιριστής από τον Παναργειακό σε άλλη ομάδα ήταν όταν ο Χρ. Μιχαηλίδης πήγε για ένα χρόνο σε ομάδα της Νίκαιας το καλοκαίρι του 1957.
...που καταρτίστηκε διοικητικό συμβούλιο στο σύλλογο, πρόεδρος ήταν με μεγάλη πιθανότητα ο Γεώργιος Λαδάς.
.. .που εκλέχθηκε γυναίκα στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου ήταν η Μαρία Τσεκούρα σε αρχαιρεσίες στις 11 Σεπτεμβρίου του 1945.
...που ανέλαβε την ποδοσφαιρική ομάδα Έλληνας προπονητής, καταγόμενος εκτός Αργολίδας, ήταν τον Ιανουάριο του 1957, όταν προσελήφθηκε ο κ. Ρουσσόπουλος, παλαιός ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Π.
...που ανέλαβε την ποδοσφαιρική ομάδα ξένος προπονητής ήταν την περίοδο 1963-64, όταν προσελήφθηκε ο κ. Ζουντούρμι.
...που έπαιξε ξένος ποδοσφαιριστής στην ομάδα ήταν τον Ιανουάριο του 1992 όταν αποκτήθηκε ο αλβανικής καταγωγής Μπλένταρ Κόλα, που αγωνιζόταν στην Παρτιζάν Τιράνων. Την ίδια εποχή ήρθε στην ομάδα και ο βορειοηπειρώτης Αντώνης Νταούτι.
...που διαιτήτευσε ξένος διαιτητής αγώνα της ομάδας ήταν την περίοδο 1966-67, όταν στον αγώνα Β' Εθνικής Παναργειακού - Παναιτωλικού 0-1 σφύριξε ο Γερμανός διαιτητής κ. Σπήντελ.
...που αγωνίστηκαν ποδοσφαιριστές του Παναργειακού σε Εθνική ομάδα ήταν την περίοδο 1991-92, όταν οι Γιώργος Δώνης (σήμερα προπονητής) και Πέτρος Φλώρος έπαιξαν σε αγώνα της Εθνικής Ελπίδων.
...που έπαιξε ποδοσφαιριστής στην ομάδα και παράλληλα σπούδασε σε ανώτατη σχολή, αφορά τον Γιάννη Αποστολόπουλο (σήμερα πρόεδρο της ΕΠΣΑ), ο οποίος πήρε πτυχίο της Γυμναστ. Ακαδημίας.
...που η ομάδα πήγε να προετοιμαστεί για το νέο πρωτάθλημα εκτός περιοχής Αργους ήταν το καλοκαίρι του 1989 σε αθλητικό κέντρο στη Βυτίνα Αρκαδίας με προπονητή τον Νίκο Καρούλια για το πρωτάθλημα Γ' Εθνικής.
...που δημιουργήθηκε επίσημα Σύνδεσμος Φιλάθλων του Παναργειακού ήταν στις 3 Σεπτεμβρίου 1959.
...που περιελήφθηκε σε δελτίο του ΠΡΟΠΟ αγώνας της ομάδας ήταν το Νοέμβριο του 1959, όταν αναγραφόταν ο αγώνας: Παναργειακός-Πανναυπλιακός (τελικό αποτέλεσμα 0-0).
...που φωτογραφήθηκε η ποδοσφαιρική ομάδα και σώζεται η φωτογραφία αυτή ήταν το 1928.
...που καταγράφηκε κινηματογραφικά αγώνας του Παναργειακού ήταν στις 18 Απριλίου 1973 με τον προημιτελικό αγώνα Κυπέλλου Ολυμπιακού - Παναργειακού (σκορ 3-2) στο γήπεδο Καραϊσκάκη.
...που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση στιγμιότυπα από αγώνα της ομάδας ήταν στις 23 Μαΐου 1983 από τον προημιτελικό αγώνα Κυπέλλου Παναργειακού-ΠΑΟΚ (σκορ 0-1) στο Άργος.
...που μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση («ζωντανά») αγώνας του Παναργειακού από την τηλεόραση ήταν το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 1991 στις 3:15 μμ με τον αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα - Παναργειακού (σκορ 1-0) από την ΕΤ 1.
...που εκδόθηκε εφημερίδα από τον σύλλογο ήταν τον Αύγουστο του 1986, η οποία ονομαζόταν «ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΑ ΣΠΟΡ» και ήταν μηνιαία.
...που ταξίδεψε αεροπορικώς η ομάδα ήταν ανήμερα τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου 1956 με πτήση της Τ.Α.Ε. για Ηράκλειο για αγώνα με τον ΟΦΗ.
...που απέκτησε ο σύλλογος ιδιόκτητο λεωφορείο για τις μετακινήσεις ήταν τον Αύγουστο του 2008.
...που έγινε επαγγελματικός ο σύλλογος του Άργους ιδρύοντας Π.Α.Ε. ήταν τον Φεβρουάριο του 1992.

http://argolika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου