Του Παναγιώτη Στάθη 
Οριστική λήξη για τη λειτουργία των επικουρικών ταμείων των τραπεζών και κατ΄ επέκταση την οριστική υπαγωγή όλων των τραπεζοϋπαλλήλων  στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) αποφάσισε ο Άρειος Πάγος. 

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανατρέπει ουσιαστικά δυο αντίθετες αποφάσεις του Πρωτοδικείου και του Εφετείου, κρίνοντας συνταγματική τη νομοθετική διάταξη (Ν. 3371/2005 και 3455/2006) που προβλέπει την υπαγωγή των υπαλλήλων της Εμπορικής Τράπεζας (και κατʼ επέκταση όλων των τραπεζοϋπαλλήλων) στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), καθώς η υποχρεωτική επικουρική κοινωνική ασφάλιση εμπίπτει στην κρατική μέριμνα.  

«Σωστά καταργούνται τα επικουρικά ταμεία» 

Ουσιαστικά ο Άρειος Πάγος ανοίγει το δρόμο για το κράτος να ρυθμίζει χωρίς αντίλογο τα της επικουρικής ασφάλισης. Ανατρέπονται έτσι οι αποφάσεις με τις οποίες το Εφετείο (και προηγουμένως το Πρωτοδικείο) είχε κρίνει πως ήταν άνευ σπουδαίου λόγου και άρα άκυρη, η καταγγελία από την πλευρά της Εμπορικής Τράπεζας (το 2005) της από 25.10.1948 συλλογικής σύμβασης εργασίας που προέβλεπε την ίδρυση του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΕΑΠΕΤΕ). Η σύμβαση ίσχυε (ανανεούμενη) 50 χρόνια μέχρι την καταγγελία της.   Ο Σύλλογος των εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα στο Πρωτοδικείο και Εφετείο Αθηνών δικαιώθηκε, αλλά η Τράπεζα άσκησε αναίρεση ενώπιον του Αρείου Πάγου. Τελικά, η υπόθεση αναπέμφθηκε και πάλι στο Εφετείο Αθηνών για νέα κρίση.

«Συνταγματική» λέει και το ΣτΕ 
Άλλωστε και το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2010 με σειρά αποφάσεών του έκρινε συνταγματική την υπαγωγή των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΕΤΑΤ.